Uspeh Lastarove Triangl linije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Uspeh Lastarove Triangl linije

Triangl linija vinarije Lastar, prvi put je predstavljena vinom Lastar Chardonnay Triangl 2015. Nekoliko godina kasnije, priključili su se prvo Sauvignon-ViognierTriangl koji je ove godine i trijumfovao nagradom Best of Show Serbia na takmičenju Mundus Vini koje se održava u Nemačkoj, a zatim i Pinot noir Triangl koji će tek u narednom periodu pokazati svoj pun potencijal.

Jedinstvena  kupaža sorti sovinjon blan i viognier, koja pleni aromama vinogradarske breskve, kajsije i manga, kao i fino sjedinjenim, blagim aromama hrasta, oduševila je internacionalni žiri na pomenutom takmičenju osvojivši čak 93 poena. Na ukusu vino je kremasto, sveže i kompleksno, a Mladen Dragojlović, enolog-konsultant vinarije Lastar, pokušao je da nam objasni tajnu ovog vina:

- Tajna je u tome što je grožđe dugo maceriralo, dugo odležavalo u tonno bačvama od 500 litara gde je korišćen burgundski tip nagorevanja drveta kako bi se što bolje sačuvale arome. Zbog toga Sauvignon Viognier Triangl ne spada u vina agresivno intenzivna na nosu već u aromatična, ali pritom veoma nežna i gde su obe sorte prisutne u idealnom odnosu koji u ustima odaje savršen balans.

Sauvignon Viogner PREMIUM 7 HD

Sa druge strane, Nenad Milisavljević, jedan od enologa vinarije Lastar koji pažljivo brine o proizvodnji ove vinarije, naširoko prepoznat uspeh vina Chardonnay Triangl objašnjava na sledeći način: 

- Kod vina Chardonnay Triangl dominantne su arome zrele jabuke i kruške, mada je taj voćni karakter vina u odličnom balansu sa citrusnim i hrastovim aromama. Nakon kratke maceracije i fermentacije vino odležava godinu dana u hrastovim tonno bačvama na talogu kvasca, uz povremeno mešanje i podizanje taloga. Već ta tehnologija proizvodnje, govori nam da je reč o kompleksnom vinu koje se može razvijati kroz vreme.

Pinot Noir PREMIUM 2 HD

Početkom prošle godine, na portalu Vino.rs, vlasnik vinarije Rade Milić najavio je treće vino iz Triangl linije rekavši da će Pinot noir Triangl biti pravi predstavnik Levačkog vinogorja.

Baš kao i kupaža Sauvignon-Viognier, Pinot noir Triangl nastaje isključivo u najboljim godinama kakva je upravo bila berba 2017. Koristeći veoma kompleksnu tehnologiju, tačnije tri načina vinifikacije koji podrazumevaju mnogo manuelnog rada, vinarija Lastar proizvodi snažan, a ujedno i elegantan Pinot noir. Izbor bureta, takođe je veoma važan, zato se isključivo i koriste francuski barici (228 litara) gde vino odležava 12 meseci. Lastar Pinot noir Triangl možemo opisati kao kompleksno vino sa dominantnim aromama tamnog voća poput šljive i trešnje uz obilje tercijarnih aroma karakterističnih za ovu sortu. Puno, glatko i mekano vino sa veoma skladnim odnosom kiselina, alkohola i tanina.

Iz vinarije Lastar, kažu nam da ovde nije kraj iznenađenjima, već da očekuju da će se u narednim godinama još nekoliko vina pridružiti fantastičnoj Triangl seriji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi