Analiza vina za dva minuta

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

tabla-formulePred velikim brojem vinara, tehnologa i stručnjaka iz Subotice, Vršca, sa Fruške Gore, iz čitave Srbije prikazana je minijaturna ali moćna laboratorija koja za samo dva minuta daje precizne rezultate analize vašeg grožđa, vina ili fermentacione tečnosti i čuva ih u personalnom računaru.

punjnje-aparataSredinom jula u gradskoj Privrednoj komori predstavljen je OenoFoss, uređaj kojim se za samo dva minuta otkriva istina u vinu (In Vino Veritas). Danska kompanija Foss dobro je poznata na ovim prostorima po uređajima za analizu mleka koji su već godinama referentni, dok je OenoFoss prvi pokušaj da jedno savremeno sredstvo nađe svoj prostor u sferi vinarstva i to posebno u sektoru malih i srednjih proizvođača.

Ovaj uređaj baziran na svetski poznatom analizatoru Wine Scan je vrhunska digitalna laboratorija u malom, a podaci se prenose i skladište u pc računaru. Jednostavnim istiskivanjem kapi šire, fermentacione tečnosti ili gotovog vina možete dobiti presudne parametre za odabir i strategiju vremena berbe, razdvajanje grožđa bazirano na parametrima kvaliteta i očuvanosti. Možete planirati fermentaciju, vršiti kontrolu pojedinačnih buradi, ali i raditi kontrolu blendiranja i merenja pre flaširanja. Takođe se ovim uređajem vrši i analiza sulfita u vinu.

Boni-dibonis-lasloJedina mana je cena, koja se kreće od 20 do 60 hiljada evra u zavisnosti od dodatne opreme. Možda mnogo za usamljenog proizvođača, ali zar nije u osnovi svake buduće strategije razvoja – udruživanje? Subvencije? Nema ih jer nova srpska vladajuća administracija još nije formirana, ali ako Vlada ne bude imala sluha, imaće u firmi Apollo-proing koja je zastupnik Fossa na domaćem tržištu i iz koje najavljuju da će pronaći načina za eventualne interesente i dogovor.

resultsZa Boni Lasla, vlasnika vinarije DiBonis, nije presudno to što ovaj uređaj koristi recimo slavna čileanska vinarija Concha Y Toro, ili što je najviše uređaja prodato u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji. Što ih ima desetak u Sloveniji pa se tamo šalju uzorci na analizu što naravno papreno košta. Gospodin Laslo je među vinarima poznat po tome što radi brojne analize svojih vina i što, delimično zahvaljujući toj kontroli, iz godine u godinu dobija sve veći broj sve značajnijih odličja. Setimo se samo ovogodišnjeg Beo Wine Fair-a. Ali uređaji koje on koristi troše veliku količinu skupih reagensa, a kalibriranje oduzima mnogo vremena koga nema. I zato je bio veoma nestrpljiv da prvi ispita uzorak jednog DiBonis crvenog vina u OenoFossu. Zaista, posle samo 120 sekundi iz štampača su izašli rezultati: šećer, alkohol. ukupne kiseline, ph i brojni drugi faktori. Sve ono na šta se bez ovakvog uređaja dugo čeka i što puno košta i naravno – ugrađuje se u planiranu cenu vina. A to, samo naizgled nije značajna cifra.

Ima li prevare?
Da li ovaj uređaj koji radi po dokazanoj FTIR tehnologiji (Furierova infracrvena transformacija) može da otkrije prevaru, dodate šećere, arome, boju, mirise, alkohol? Ne! Postoje uređaji namenjeni ovoj vrsti istraživanja, ali ti uređaji skuplji su bar 20 puta od OenoFossa. Međutim, ovaj uređaj može da pomogne vinaru – da pomogne sam sebi.
nazad na vrh