Vinski put Negotinska Krajina

Vinski put Negotinska Krajina

Vinski put prolazi kroz rejon Negotinska Krajina koji obuhvata 5 vinogorja: Ključko, Brzopalanačko, Mihajlovačko, Negotinsko i vinogorje Rogljevo-Rajac.

Rejon je lociran na krajnjem istoku Centralne Srbije uz rumunsku i bugarsku granicu, omeđen rekama Dunav i Timok, a prostire se od 44°39’ geografske širine na severu do 44°01’ geografske širine na jugu. Veći deo rejona gde se nalaze vinogradi je na nadmorskim visinama od 100 m do 270 m.

Reljef ovog rejona definišu brda i planine: Miroč (768 m) sa severozapadne strane i Deli Jovan (1.136 m) sa jugo-zapada, dok reljef na istoku i severu polako prelazi u blago brdovite i ravne terene i završava se obalama reka Dunav i Timok koje utiču na mikroklimu i poboljšano sazrevanje grožđa u predelima priobalja zbog pojačanog difuznog zračenja koje potiče od efekta vodenog ogledala.

vina negotinske krajine
Tipična vina Negotinske Krajine

Klimu u Krajini definišu veoma topla leta i oštre zime. Rejon se naslanja na granice Nacionalnog parka Đerdap koji prati tok Dunava od Golupca do Kladova.

Prema Popisu poljoprivrede iz 2012. godine u rejonu Negotinska Krajina ima 978,04 hektara vinograda od čega je 87,92 sa stonim sortama i 890,12 sa vinskim, a u rejonu ima 3.104 gazdinstva koja poseduju vinograde.

Proizvode se visokokvalitetna vina sa geografskim poreklom i oznakom Negotinska Krajina od autohtonih sorti: bagrina, smederevka, tamjanika bela i crna, začinak (bojadiser), prokupac, četereška (kadarka), kao i od regionalnih i internacionalnih sorti: italijanski rizling, šardone, sovinjon beli  i semijon, kaberne sovinjon, game, pino noar i vranac.

Rajacke pimnice 2015 10 18 11.33
Ponos Negotinske Krajine, Rajačke pivnice  /  Foto: Zoran Dragojlović Žorž

Ono čime se Negotinska Krajina posebno ponosi u vinskom svetu su pivnice (pimnice), jedinstveni vinarski objekti od tesanog kamena građeni od polovine 18. do tridesetih godina 20. veka. Namenjeni su preradi grožđa, pravljenju i čuvanju vina, a koncentrisani kao vinska naselja u blizini vinograda.

Središte rejona je grad Negotin sa oko 19.000 stanovnika i bogatom istorijom kroz sve epohe. U gradu su: Muzej Negotinske Krajine osnovan 1934. godine, Arheološki muzej, rodna kuća Stevana Mokranjca srpskog kompozitora, muzičkog pedagoga i akademika, Muzej Hajduk Veljka i Todorčev konak koji je najstarija sačuvana kuća na ovom prostoru iz 19. veka.

Vinarija Manastir Bukovo 041
Manastir Bukovo iz 14. veka je centar duhovnosti i vinodeljstva

Manastiri Bukovo (13. – 14. vek), Vratna (15. vek), kao i crkva manastira Koroglaš (14. vek). U blizini, na obalama Dunava su i čuveni arheološki lokalitet i muzej Lepenski Vir sa jedinstvenim skulpturama kamenih glava iz perioda mezolita i neolita, kao i Trajanova tabla (Tabula Traiana) na rumunskoj obali.

Turističku ponudu Krajine upotpunjuju i atraktivna Đerdapska klisura, planine Miroč, Crni vrh i Deli Jovan,  Vratnjanske kapije - prerasti ili kameni lukovi iznad vode - u kanjonu reke Vratne, Mokranjske stene, vodopad i Hajdučka pećina u kanjonu Sikolske reke.

Gastronomska ponuda Krajine bazirana je na lokalnim namirnicama i tradicionalnim jelima: Miročki sir, kačamak, belmuž, sarmice u vinovom listu, gulaš, paprike punjene tikvicama, pasulj prebranac, orasnice i kolači vanilice, a na obali Dunava specijaliteti od sveže ulovljenih rečnih riba.

Negotin 146
Manifestacija Dan vina i lepog raspoloženja na rajačkim pimnicama  / Foto: Facebook/Mladi sa Rajačkih pimnica

Manifestacije koje vredi posetiti su: Krajinska berba, Smedovački božole, Mokranjčevi dani, Sveti  Trifun, Festival Vlaške izvorne muzike, Međunarodni sajam meda i vina, Dan vina i lepog raspoloženja na rajačkim pimnicama.

U ovom rejonu registrovano je preko 30 vinarija, a vinskim turizmom bavi se trenutno 27 vinarija i pivnica. Za obilazak vinskog puta Negotinska Krajina predložene su tri vinske ture:

Vinska tura Negotin

Ishodišna tačka i centar duhovnosti i vinodeljstva u Krajini je svakako Manastir Bukovo iz 14. veka, sa  svojom vinarijom i vinogradima u kojima je i matični zasad crne tamjanike, a ljubazno monaško bratstvo je uvek raspoloženo za dobru vinsku priču. U blizini manastira je jedna od najstarijih poljoprivrednih škola u Srbiji. Osnovana 1891. pod nazivom Škola za vinodelje i voćarstvo Bukovo, poseduje vinariju u kojoj učenici, buduće "vinodelje" vežbaju i prave vino.

Manastir Bukovo 168
Pogled na Negotin iz vinograda manastira Bukovo  / Foto: Zoran Dragojlović Žorž

Na brdu Bukovo, odmah iznad manastira, nalaze se dve vodeće vinarije Negotinske Krajine. Vinarija Matalj okružena je vinogradima iz kojih se proizvode čuvena i u svetu nagrađivana vrhunska vina kao što je Kremen Kamen. Vlasnik i vinski vizionar Nikola Mladenović sa posebnom pažnjom neguje krajinsku tradiciju i pravi vina od autohtonih sorti bagrina, začinak (bojadiser), crna tamjanika i prokupac, a eno gastro ponuda u savremenoj degustacionoj sali i restoranu zavređuje posebnu pažnju.

Takođe na Bukovskom brdu, vinar Vladimir Frunzarelović osnovao  je vinariju Frunza Aglaja koja u svom savremenom objektu uz stoletni hrast u sred vinograda, nudi posetiocima jedinstveno uparivanje vina i hrane.

Frunza Aglaja vinarija vinogradi 065
Autentični doživljaj na vinskom putu Negotinske Krajine je doručak u vinogradima vinarije Mikić

U Negotinskom vinogorju su i vinarije Tamnjanika i Čubra, a u mestu Rečka, koje pripada Rogljevsko-Rajačkom vinogorju, predlažemo posetu vinarijama Mikić, Top Vinaris i Podrum Milivojević 1972.

Vinska tura Mihajlovac - Kladovo

Kad se uputimo od Negotina prema Kladovu na Dunavu proćićemo Mihajlovačkim vinogorjem  pored crkve Koroglaš iz 14. veka i stići do prelepog vinogradarskog imanja i vinarije Boierescu (Bojeresku) kod sela Dušanovac pored puta za Brzu Palanku. Nedaleko je i mesto Mihajlovac u kom su Podrum Dajić i vinarija Clevora, a na brežuljkastim terasama  iznad Dunava su osunčani vinogradi iz kojih se pruža prelep pogled na tok velike i moćne reke.

Nastavljajući put ka Kladovu i Ključkom vinogorju u mestu Rečica je seosko turističko domaćinstvo sa bazenom i smeštajem u čijem vlasništvu je vinarija Jović Fantastika. Iznad Dunava, između Kladova i mesta Kostol, nalazi se vinarija Gamanović sa ponudon vrhunskih vina i jedinstvenim seoskim ugođajem za opuštanje posebno u letnjim danima. Dalje niz Dunav kod sela Rtkovo nalazi se vinarija Šćojić N&M.

rogljevo pimnice
Pimnie u Rogljevu 

Vinska tura Rogljevo - Rajac

Istočno od Negotina,  na pobrđu iznad doline reke Timok nalaze se jedinstveni vinsko-vinogradarski kompleksi objekata, poznati kao pivnice (pimnice), građeni od sredine 18. veka i sačuvani do današnjih dana. Locirani su uz sela: Rajac, Smedovac, Rogljevo, Štubik i Bratujevac.

Pivnice su autentični  kameni objekti sa vinskim podrumina i prostorom za smeštaj ljudi. Obzirom da se ovdašnje stanovništvo uglavnom bavilo vinogradarstvom, proizvodnjom  i trgovinom vina, izgrađen je veliki broj pivnica. Zabeleženo je da ih je nekada bilo u Rogljevu 150, Rajcu 270, Štubiku preko 300, u selu Tamnič nekada ih bilo najviše ali nisu sačuvane.

O kulturno-istorijskoj vrednosti pivnica govori i činjenica da se one danas kroz projekte EU pripremaju za upis na UNESCO  listu svetske kulturne baštine. Posle duže pauze pimnice su ponovo oživele,  brojni vinski turisti ih posećuju svake godine, a u letnjem periodu održava se i veoma atraktivna manifestacija Dan vina i lepog raspoloženja na rajačkim pimnicama u organizaciji udruženja Mladi sa rajačkih pimnica.

Vina u pimnicama se i danas prave na tradicionalan način i uglavnom od autohtonih sorti bagrina, bela i crna tamjanika, začinak i prokupac. Posebno vredna pažnje su vina od sorte game koja je preživela vreme bolesti od vinske vaši filoksera sa kraja 19. veka.

Negotin 146
Gastronomska ponuda Negotinske Krajine prezentovana u vinariji Raj

Na ovoj vinskoj turi možete posetiti sledeće vinarije: u Veljkovu Vinarija Janucić, u Rogljevu Krajinska vinarska zadruga Rogljevo Pivnice, Francuska vinarija, Vinarija Novak, Vinski podrum Mirjana 1861, Vino Grade, Pivnice Jovanović, Tenuta Est, u Smedovcu Vinski podrum Ivanović, u Rajcu Vinarija Raj i Dalia, Pimnica Perić, Vinarija Krajina, Podrum Zagorac, Pimnica Butke, u selu Tamnič Vinarija Tanića Pimnice, a pored sela Crnomasnica su Vinarija Radulović, te vinogradi Podrum Tri Oraha.

Pored predloženih vinarija, podruma i pimnica otvoreno je i nekoliko novih restorana i prenoćišta, a neke od starih pimnica se ubrzano renoviraju i pripremaju za vinski turizam.

Na spoju tradicije i savremenog nastao je novi vinski talas u Negotinskoj Krajini a predvode ga mladi vinari i enolozi:  Kristina Lukić (Dalia) Smedovac, Smiljana Arnautović (Raj) Rajac, Marko Obradović (Tenuta Est) Rogljevo i Nemanja Milanović (Pimnica Butke). Vina prave uz organski pristup i sa minimumom intervencija u vinogradu i vinariji.

Spisak i položaj vinarija koje se bave vinskim turizmom na vinskom putu Negotinska Krajina prikazan je na mapi u prilogu.

Negotinska krajna Karta vinski putevi
Mapu vinskog puta Negotinske krajina preuzmite OVDE
nazad na vrh

Srodni tekstovi