10 vinskih destinacija za 2015. godinu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

OpenerUgledni Wine Enthusiast objavio je listu 10 najprivlačnijih vinskih destinacija za 2015. godinu, među kojima se nalazi i jedna nama sasvim blizu – Istra!

Urednici magazina su ovaj put „bratski” podelili destinacije – pola Evropi, pola Novom svetu.

Za Istru je rečeno da nudi pitome pejsaže, slikovita sela u brdima i na obali Jadranskog mora, mnoštvo festivala, inspirativnu kuhinju i fantastična vina. Naravno, među vinima glavne su lokalne sorte malvazija i teran. Uz manje ali dobro znane vinare, kakvi su Trapan, Kozlović ili Roxanich, nezaobilazna stanica je i najveća istarska vinarija Vina Laguna.

PiemontPijemont se nalazi u podnožju Alpa i drugi je po veličini vinski region u Italiji

Uz najveće hrvatsko poluostrvo, od evropskih destinacija izdvojene su još samo Pijemont na severu Italije, gde se nalaze neki od najpoznatijih evropskih vinograda i gde je dom čuvenih vina nebiolo i barbera, te slatkog desertnog zadovoljstva pod imenom Moscato d'Asti, doline Rone i Loare u Francuskoj, te španska Galicija

RonaVinski putevi u dolini Loare spadaju među najlepše u Evropi

Za one koje put navede preko okeana, na severnoameričkom kontinentu Wine Enthusiast preporučuje oblast Finger Lejks (Finger Lakes) na severu države Njujork, vinsku regiju u usponu u kojoj se nalazi nekoliko manjih vinarija i gde je rizling dominantna sorta, zatim iskusnijim vinoljupcima dobro znani Mendosino (Mendocino), oblast Severne Kalifornije sastavljenu uglavnom od pitoresknih sela, šuma i vinograda i sa preko 100 vinarija u kojima suvereno caruje pinot noir, kanadski Okanagan, gde se nalazi oko 8.000 hektara vinograda.

mendocinoMendosino predstavlja vinski dragulj SAD

I na kraju, bez sumnje najveće iznenađenje na listi – Orlando na Floridi, poznat uglavnom po Diznilendu, komarcima i aligatorima, a koji se iz nekog, ne baš do kraja jasnog razloga našao među 10 odabranih vinskih destinacija. U opisu su navedeni uglavnom restorani gde može da se proba dobra južnjačka kuhinja, te vina koja dolaze iz – Kalifornije i Oregona! 

Te Mata Winery Hawkes Bay NZMata Winery jedna je od najživopisnijih u Houks Beju

Konačno, listu od 10 zaokružuje najtipičnija novozelandska vinska regija Houks Bej (Hawkes Bay) u kojoj najstarije vinarije datiraju iz 19. veka i gde dominiraju bordoške kupaže.

nazad na vrh

Srodni tekstovi