Beogradska posveta vinarskoj slavi

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Kuća kralja Petra I, Beograd Kuća kralja Petra I, Beograd

Kuća Kralja Petra u Beogradu biće vinski ali i kulturno-umetnički centar 14. februara, upravo na dan Svetog Trifuna. Mnoštvo zanimljivih događaja predviđeno je da se odigra u ovom prekrasnom istorijskom zdanju na manifestaciji pod nazivom „Sveti Trifun na Savskom vencu – U slavu knjige i vina“.

Priliku da radost povodom svečanog dana podele i zaliju dobrim vinom imaće svi koji dođu od otvaranja manifestacije u 16 časova, pa sve do 21:30 kad je nakon kratkog klavirskog konceta predviđeno zatvaranje. Za vina će biti zaduženo desetak vinarija iz Udruženja vinara sa oznakom geografskog porekla Beograd, a među njima i krajnje zanimljive organske etikete iz Organske vinarije Plavinci.

Uz prezentaciju knjige o vinskim putevima Srbije, tu je još i izložba slika Milutina Dedića „Vinski i drugi putevi“, čiji će poseban segment biti „Kazivanje o Svetom Trifunu“, a koje će izneti ovaj originalni slikar, inače brat čuvenog pevača Arsena Dedića. Nakon violinskog muzičkog intermeca predviđena je i promocija knjige „Orfelin –  iskusni podrumar sa tumačenjem Jovana Tucakova“.

Za svo to vreme moguće je degustirati vina na spratu kuće, kao i zakazati posetu u vinariji koja vam se posebno dopala, a kako je najavljeno, predviđena je i prodaja sitnih umetničkih predmeta vezanih za vinsku kulturu.

Kako je najavljeno, narednog dana u 15 časova na istom mestu će se održati aukcija starih knjiga i vina sa koje deo prihoda ide u humanitarne svrhe, dok će nešto kasnije biti predstavljen projekat „Panonski vinski koridor“ uz promociju vina vinarije Toplički vinogradi.

nazad na vrh