Pet vinskih trendova u 2019. godini

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Pet vinskih trendova u 2019. godini

Vinska scena u svetu izuzetno je dinamična. Vinarije, trgovci i marketinške agencija pažljivo prate tržište i pokušavaju da ustanove šta će to na vinskoj sceni biti trend u narednom periodu. Naravno, deo toga će se preslikati neminovno i na domaće tržište.

Evo šta smo izdvojili kao pet vinskih trendova u 2019. godini!

Milenijalci preuzimaju glavnu reč

Statistika govori da su generacije milenijalaca u 2018. godini popile više vina nego generacije stasale u drugoj polovini prošlog veka, što će postati još izražajnije u narednom periodu. Podatak da otprilike trećina milenijalaca pije vino svaki dan ne može da se zanemari. Iz tog razloga marketinške agencije savetuju vinarijama da modernizuju dizajn, šarene etikete su u modi, kao i neobični nazivi vina. Generalno, milenijalci preferiraju organska i biodinamička vina, tako da treba biti spreman i na veći rast prirodnih vina uponudi.

vinski trendovi kokteli 4

Vinski kokteli

Ovog leta zabeležen je rast potražnje vinskih koktela, odnosno voćnih vina pomešanih s raznim kombinacijama alkoholnih i bezalkoholnih pića s mnoštvom ledom. Koliko god ih se vinski čistunci grozili, vinski kokteli su tu da ostanu i dogodine, a pojedinji veliki svetski brendovi već su se ukrcali na taj trend sa sopstvenim receptima.

Prirodna vina

Vođeni željom mladih generacija konzumenata za zdravim i održivim proizvodima, segment prirodnih vina nastaviće ubrzan rast i u 2019. godini. Biodinamička i organska vina postaju polako ali sigurno ozbiljan konkurent dosadašnjoj mejnstrim proizvodnji oslonjenoj na razne vrste herbicida i đubriva.

Odležavanje u buradima od burbona

Destilerije žestokih pića već desetak godina intenzivno koriste staru vinsku burad, posebno onu u kojima su odležavali porto i šeri, kako bi u svojim destilatima dobili dodatne arome i karakteristike. Sada se to isto dešava u suprotnom pravcu – vinari otkrivaju korišćenu burad od viskija, posebno burbona, kao novo mesto za odležavanje vina. Baš kao u slučaju s vinskim koktelima, i ovo je trend koji će po svoj prilici potrajati.

vinski trendovi kod kuce 2

Konzumiranje vina kod kuće

Vina će izgleda sve više da se piju kod kuće, u društvu ili jendostavno u udobnosti doma. Očekujte snažan rast u prodaji vina, kako onlajn, tako i po vinotekama i prodavnicama. To ujedno znači da se očekuje veća potražnja vrhunskih i premijum vina koja su po ceni daleko dostupnija u prodavnicama nego u restoranima.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama