Temjanika most među kontinentima

Temjanika most među kontinentima

Čuveni internacionalni brend magazin Iconic je nedavno u tekstu naslovljenom „Šta da pijete ovog leta“ skrenuo pažnju na vino Temjanika, izuzetan proizvod skopske vinarije Chateau Kamnik.

Članak u kome pet poznatih američkih somelijera daju svoje predloge šta piti, i šta specifično uz ta vina jesti, privukao je veliko interesovanje, a vino Temjanika, venčao je sa specijalitetima iz restorana Pier W u kome radi Kliment Stevof koji sa titulom Wine Director slovi kao legenda upravo u sferi preporučivanja spoja vina i hrane.

Kliment Kamnik vino rsKliment Stevoff - veliki poznavalac vina

Kliment čija je porodica poreklom iz Makedonije gostima restorana redovno preporučuje „ovo relativno lagano vino srednjeg tela koje pruža potpuno uživanje i kao veoma mlado“, a uparuje ga sa grilovanim mesom sabljarke uz koju ide dinstani kelj, pržene leblebije, patlidžan, krastavac i limun.

U podrumu restorana sa pet zvezdica Pier W koji se naginje na visokoj litici iznad jezera Iri u Klivlendu, nalazi se preko 290 probranih etiketa uglavnom Starog sveta, a čuveni vinski magazin Wine Spectator je ovom restoranu zbog bogatog i probranog vinskog blaga dodelio prestižnu nagradu Award of Excellence za 2018 godinu. Što samo govori u prilog tome koliko se reč Stevofa poštuje.

hunters lodge kamnikThe Hunter's Lodge Kamnik restoran

Treba reći i to da je uz vino Temjanika 2016 Chateau Kamnik, preporučio i etikete Domaine Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg Cuvée Ste. Catherine 2014 kao suvu ali istinsku sliku teroara Alzasa i ružičasti Flowers Sonoma Coast Rosé 2017 upareno upravo sa lososom čiju boju podražava u svakom slučaju.

Ali ako vam je Amerika i država Ohajo predaleka da ostvarite ove gastronomske snove, predlažemo vam da svratite u čudesni The Hunter's Lodge Kamnik restoran vinarije Chateau Kamnik gde fantastične specijalitete možete upariti na izvoru sa ovim vinom koje se ne zaboravlja. Šefovi Nikola Mishkovski i Marjan Strojmanovski čine čuda sa vrhunskim namirnicama, ne samo u smislu tekstura, aroma i uparivanja sa vinima, već je to apsolutno vizuelni šok. Ali maksimalno pozitivan, i zato vam prenosimo tri varijante po ukusu pomenutih šefova u kojima se maestralno slojevita ali osvežavajuća Temjanika besprekorno snalazi, a njena duga završnica svakom od ovih jela doda vrtoglavu spiralu aroma.

 Brancin

vino rs 3

Brancin u kombinaciji sa: Danski sos, mus od rena, avokado, cvet kapra, kisela dinja, kavijar, mirođija, celer u prahu, kranč od sipinog mastila.

Brusketa

vino rs 1

Ćebata sa foie gras, sos od ruža, sveža jagoda, pečen lešnik, sveža nana.

Tatar Losos

vino rs 2

Umesto goveđeg mesa poslužio je losos uz koga ovu predivnu strukturu čine: sos od senfa, med i mirođija, mus od rena, kapre, brusketa, kavijar, puter od bosiljka, crvena paprika, zelena paprika, krstavac i kao šlag na torti, čisto 24 karatno zlato.

The Hunter's Lodge Kamnik:
Dragulj vinskog turizma

nazad na vrh

Srodni tekstovi