Novi aduti vinarije Janko

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Novi aduti vinarije Janko

Vinarija Janko iz Smedereva predstavila je na degustaciji u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure nove berbe već poznatih etiketa ali i jedan poptuni novitet – sortni kaberne sovinjon koji će ime i etiketu dobiti tek za godinu-dve, kada ga treba i očekivati na tržištu.

Vlasnik vinarije Dragan Vasić doneo je za ovu priliku čak devet vina, a nama je odmah pažnju privuklo ono iz možda najjeftinije kategorije. Reč je o smederevci koja je posebnim tehnološkim procesom dovedena na nivo prilično ozbiljnog belog vina. Nivo koji ova sorta uzgojena na pravom mestu potencijalom zaslužuje, a prvi takav dokaz je bronzana medalja na ovogodišnjem Decanteru u Londonu.

janko degustacija 3

Smederevka 2018 će u manjem obimu i praktično silom prilika, priznaje Janko, odmah na tržište, jer one prethodne, zbog velike potražnje nema ni za lek. Puterasta, elegantna, punija, pa i kompleksna, nudi novi pogled na ovu sortu do skoro cenjenu isključivo kao jednostavno lako vino idealno za špricer. Njene, inače visoke kiseline umanjene su drastično, ali bi im i dalje prijalo odležavanje dva-tri meseca u boci gde bi dobile na prefinjenosti, što će prijati i mirisu ovog vina.

Sauvignon Blanc 2018 čije kiseline zahtevaju identičan tretman, pravo je sveže, zeleno vino, blago gorkasto, ali i ananas-slasno u isto vreme. Ljubitelji sovinjona voleće Vrtlog 2017, „najbolji do sad“, tvrdi Vasić, zbog dodatne mineralnosti. Prepoznaće ga na proleće po novoj burgundskoj boci, za razliku od bronzane sa Decantera berbe iz 2016. godine, čime ovo vino i vizuelno stupa u red najboljih sovinjona u Srbiji.

Sigurni smo da nema vinoljupca koji će ostati ravnodušan na barokne aromatske čari vina Misija Barrique 2016. Puna usta slasti, bogato zrelim žutim voćem s alkoholom koji štedro kvasi zidove čaše, prava poslastica i dobar bajpas za snažna punačka crvena vina koja slede.

janko degustacija 1

Janko je širazu omogućio slične uslove kao na australijskom tlu podigavši vinograd (tačnije dva) na beloj zemlji koja ovoj sorti prija i koja zna da uzvrati za tu pažnju kvalitetom. Bifora 2016, sočna u ustima sa perfektno uklopljenih 14,7 % alkohola, vino je živih kiselina koje se dugo najavljuje, a sad priliku da ga proba ima i šira publika. No, pre njih je to učinio žiri Decantera i dodelio mu svega dva poena manje od srebra.

Ideja da se uporede Stari Zavet 2015 i godinu dana mlađi Stari Zavet 2016, oba naslednici čuvene berbe 2011 i prvog (i jedinog) reginalnog trofeja Decantera za Srbiju, došla je kao rezultat činjenice da se oba istovremeno u nekom trenutku bliske budućnosti mogu naći na tržištu. I oba će imati baš svoje poklonike, jer su razlike evidentne. Iako su odležali po 20 meseci u bačvama, u verziji 2015 polovinu kupaže čini merlo, 12 % širaz, sedam kaberne fran, a ostatak je kaberne sovinjon. Oni koji se slažu da je merlo Crveni Zapis 2016 (91 poen, srebro Decanter 2018) možda najbolji merlo Srbije, svakako će preferirati ovo vino u odnosu na ono mlađe, gde vlada kaberne sovinjon uz 30 % merloa i ostatak frana. A i godinu dana mladosti više ipak se prepozna, što ukazuje na to da treba sačekati da pokaže pravo lice za godinu ili dve.

janko degustacija 5

Veliko finale ukrasio je Testament 2016, opaki mladi merlo sa čuvenog lokaliteta Zlatno brdo, vino koje nakon 22 dana maceracije i odležavanja u srpskom hrastu (i dva bureta američkog) preti da prsne od potencijala. Kao veliki duboko crveni magnet privlači čašu vašim ustima sve dok se ne ugleda dno. Izneli bi svakako više superlativa da čaše nisu bile klasične degustacione veličine, jer je činjenica da se pravi utisak stekne tek kad se ovo vino proba iz baš velikih čaša. Znate ono, najvrednije zlatne ribice su tim veće što su u prostranijem akvarijumu!

A onda i mali eksperiment, Cabernet Sauvignon 2017, prvi sortni kaberne od Janka. Premlad za tržište, predobar za ovaj trenutak. Veliko obećanje budućnosti smederevskog vinogorja, svakako!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama