Kad na vinu ispliva istorija

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kad na vinu ispliva istorija

Podrum 1930 vinarije Kovačević poznat i kao Iriški podrum bio je sredinom decembra epicentar nove ponude koja bi mogla dodatno da podstakne vinski turizam i prodaju vina na pragu.

U cilju promocije WineRS kartice, projekta tima Vinskih puteva Srbije, koja donosi brojne beneficije korisnicima prilikom poseta domaćim vinarijama, organizovan je program „Panonski kulturni koridor“. Gosti iz Hrvatske i Slovenije su u pratnji novinara i drugih domaćih zvanica krenuli prvo na Frušku goru takozvanim „Slatkim stazama rimskog cara Proba“. Nakon obilaska palate Sirmium u Sremskoj Mitrovici, mestu rođenja rimskog cara Marka Aurelija Proba, isprobani su lokalni specijaliteti poput rimskog hleba, a degustirano je vino Probus vinarije Mrđanin.

U vinariji Kovačević u Irigu je potom po prvi put isprobana funkcionalnost WineRS kartice, na mestu gde se po prvi put ova kartica može i nabaviti. Ljubazni domaćini su u svrhu promocije goste počastili razgledanjem obnovljenog dela vinarije Podrum 1930, gde je predstavljen novi turistički proizvod pod imenom „Vino i kultura Kovačević“, a usledio je pravi povratak u vinsku prošlost Fruške gore, već tada možda najčuvenijeg vinskog regiona Srbije.

Podrum 1930 3Podrum 1930 između dva velika rata

Godine 1930, kada je u Urugvaju i Montevideu održano svetsko prvenstvo u fudbalu, u Irigu je na inicijativu Branka Avramovića, iriškog paroha, izgrađen i osveštan jedan od grandioznijih vinskih podruma Srbije. Početni kapacitet bio je sedamnaest vagona vina sa vrstama: Ružica, Crna skadarska, Ružica nova, Fruškogorski biser i Fruškogorski rajkovac. U okviru podruma nalazile su se pinterske radionice za izradu buradi za čuvanje i negu vina, a Zadruga iz Iriga potom učestvuje na mnogobrojnim izložbama vina u zemlji i inostranstvu gde često dobija prve nagrade. Da bi podstakli uzgoj vinove loze i proizvodnju vina Irižani potom i sami organizuju izložbe a već tokom 1934. godine proizvode se vina: Rajkovac, Rizling, Suvarak i Crno vino.

Podrum 1930 4Danas je Podrum 1930 u vlasništvu vinarije Kovačević potpuno renoviran

Tokom Drugog svetskog rata proizvodnja opada ali se ne prekida i novi uzlet kreće već 1944. godine kada, sad Poljoprivredno trgovinski kombinat proizvodi etikete: Iriški rizling, Iriški traminac, Župljanka, Rajnski rizling, Plemenka, Sremsko vino. Najkvalitetnije grožđe koje je proizvodila Zadruga kasnije se izvozi van zemlje, sve do 2013. godine kad Podrum 1930 preuzima Miroslav Kovačević, bira najbolje grozdove za vina koja danas sazrevaju u potpuno renoviranom starom podrumu gde više nije samo u fokusu tehnologija, očuvanje istorije i tradicije, već i artistički pristup ambijentu i vinarenju u šta su se učesnici Panonskog kulturnog koridora uz degustaciju vrhunskih vina i sremske zakuske uverili.

Podrum 1930 2Finale u vinariji Vindulo

Nakon posete mestu Banoštor i degustacije vina Aćanski u njihovoj novouređenoj degustacionoj sali, ova vinsko turistička ekspedicija poslednju stanicu imala je u Temerinu gde je lokalna vinarija Vindulo, koja se uglavnom bavi proizvodnjom vina od novostvorenih i starih autohtonih sorti i poznata po vinsko-turističkoj ponudi, promovisana u Hram Vinskih puteva Srbije. Kako je u toku bio svinjokolj, ponuda je uz tamburaše definitivno zaokružena, a posetioci su i ovde mogli da isprobaju WineRS karticu kupujući vina po povlašćenim cenama.

Vino i duhovnost na padinama Fruške gore

Monasi brojnih fruškogorskih manastira istovremeno su čuvali vino i negovali srpsku kulturu i nasleđe. Za duhovni život u Hopovu vezani su i brojni književnici, a posebno mesto pripada Dositeju Obradoviću čiji se lik našao na etiketi jubilarnog vina proizvedenog 1988. godine u Starom podrumu, u tiražu od 10.000 boca

Wine RS card

anterfile WineRS

Kartica zamišljena da donese popuste posetiocima vinarija, usmeri ih u pravcu „praga podruma“ umesto na za vinare često preskupe sajmove, podržana je od strane kabineta i predsednice Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Ministarstva poljoprivrede Vlade RS, kao i Privrednih komora Srbije i Vojvodine.

nazad na vrh

Srodni tekstovi