Festival traminca u Iloku

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Festival traminca u Iloku

Trista nijansi traminca, tako bi se mogao nazvati festival ove sorte koji će se održati 14. i 15. juna u Iloku.
Tokom dva dana Festival traminca će na ekskluzivnom lokalitetu brda Principovac ponuditi više od pedeset vinarija iz Hrvatske, i sa najpoznatijih lokacija ove sorte u Evropi.

Prvoga dana će od 11 do 19 časova renomirani stručnjaci elaborirati izuzetno atraktivne i zanimljive teme relevantno vezane uz ovu sortu, a uz teorijski deo, onaj praktični će prema najavama predstavljati jedinstveno iskustvo po pitanju traminca.

tom gretic
Tom Gretić, čarolija uparivanja traminca i slavonskih delikatesa

Pravi vatromet ukusa očekuje se na gala večeri istoga dana koja će tokom tri sata, s početkom u 20 časova, ujedno biti i veliki povratak možda najpoznatijeg hrvatskog šefa Toma Gretića. Jedini hrvatski chef, bivši Masterchef koji je kuvao u prestižnom Hangaru 7 u Salzburgu, vraća se na veliku scenu upravo ovom večerom gde će uparivati specijalitete sa brojnim tramincima, počevši sa penušavcem Vinarije Čobanković iz 2007. godine, pa sve do ledene Traminke, rakije vinarije OPG Barbarić iz Iloka. A na meniju će biti i: pečenih marelica u medu sa pateom od guščije džigerice, rižota od ječma i krvavice, smuđa u smeđem puteru sa raguom od kulena, vrata od crne slavonske svinje i još mnogo toga, sve do krema od gorgonzole. Pet sledova, svaki uz dve jedinstvene etikete, sa finalom raritetnih ledenih berbi i izbornih berbi bobica.

Gewürztraminer

Drugi dan započinje u 17 časova gde će posetioci izložbe na Principovcu sve do 23 časa sticati uvid u vinske majstorije više od pedeset proizvođača traminca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Francuske, Italije...

Sam vrh

Jedna od vedeta Festivala traminca biće svakako i Mišel Ginglinger, 13. generacija vinara čuvene kuće Domaine Paul Ginglinger iz Alzasa koja je tokom posljednjih nekoliko godina dva puta na Decanteru osvojila Regional Trophy, a jednom i titulu Best in Show. Ova vina sa grand cru položaja biće jedna od tema prvog dana Festivala i u njima će uživati srećnici koji se na vreme prijave za polusatnu radionicu. 

nazad na vrh