Mogu li smederevka i morava da spasu konjak?

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Mogu li smederevka i morava da spasu konjak?

Vreli talas koji je ovog jula pogodio gradove na zapadu Evrope i rekordne temperature (koje su kod nas često normalne leti), uz vlažnost vazduha i još brže otapanje leda na polovima, digli su naučnike na uzbunu. Mračna predviđanja do sad usmerena prema kraju veka, odjednom su preusmerena praktično na sutra.

Što će reći, nekoliko godina maksimum, a pod tim se podrazumeva i nestanak velikog dela svetske proizvodnje nekih bitnih namirnica kao što su kafa, krompir, čokolada, pa i neke žitarice poput hmelja, što znači - nema piva. A pivu, prema izveštajima medija ionako već drastično opada prodaja u Nemačkoj!

Dovoljno je sve to da se mnogi uspaniče, a pogotovo kad je nedavno objavljeno da je u najvećoj opasnosti industrija konjaka jer grožđe za proizvodnju ovog alkoholnog pića zbog vreline ne može više da iznese plod odgovarajućeg kvaliteta. Sirovina je sve slađa, kiseline su sve niže, a od toga se konjak ne pravi. Istina, može se grožđe brati ranije, ali toplotni udar kakav se upravo dogodio u stanju je da uništi sezonu. Pogotovo ako se zna da jedan stepen Celzijusa više u proseku, ubrzava sazrevanje grožđa za punih 10 dana!

cognac bottles

No, koga je briga za konjak (pa i armanjak) čija je osnovna sirovina sorta unji blan (Ugni Blanc)? Francuze i Francusku naravno, pripadnike političke elite jer je ovo piće omiljeni poklon u tim krugovima, ali najviše od svih multinacionalne vinske gigante kao što su Pernod Ricard, LVMH i Rémy Cointreau. A jasno je i zašto, jer ova industrija godišnje obrne 3,6 milijardi dolara širom sveta, u Kini gde je pazar utrostručen samo tokom poslednje decenije, posebno.

Za to vreme zakoni i regulative koji važe u Evropi neće dozvoliti da se proizvođači grožđa u potrazi za svežinom povuku na veće visine i dalje od regije Konjak koja je zahvaćena toplotnim naletima. Te ako žele da proizvode konjak, a to svakako neće biti moguće za pedeset godina ako se sadašnje stanje nastavi, Francuzi moraju da nađu rešenje. I evo agronoma i naučnika kako grozničavo istražuju nove sorte, klonove i metode da održe neophodne kiseline u vinu koje će ići u destilat. Hiljade raznih sadnica loze u malim saksijama rastu na betonu sve dok ne budu prenesene na lokacije koje sadrže neophodnu dozu krečnjaka za kvalitetnu sirovinu. Ovim lozama dat je rok do dvadeset godina da se aklimatizuju i iskažu u najboljem svetlu.

Samo Pernod Ricard troši stotine hiljada evra godišnje na eksperimentalne „zelene kuće“ u kojima se eksperimentiše sa više od 100 klonova koji najviše obećavaju. No pravog odgovora još nema.

- Zbog evidentnih promena kod grožđa gube se arome u konjaku a to ne smemo dozvoliti i zato je neophodno što pre pronaći nove tehnike i sorte. Šta nam vrede fantastična kristalna pakovanja ako nemamo proizvod da ga zapakujemo - kažu čuveni proizvođači konjaka.

cognac

Sorta unji blan (trebiano, St. Émilion ili beli širaz) ima čvrstu pokožicu, dosta je rodna i otporna na bolesti, velikog je lista obraslog čekinjama ali i glomaznog grozda sa mnogo soka, niskim alkoholom i visokim procentom kiseline (7 - 9,5gr/L). Arome su pretežno neutralne.

Možemo li mi nekako pomoći Francuzima da nađu adekvatno rešenje svog problema? Pa, naša sorta morava je takođe veoma otporna, čekinjava, čvrste pokožice dok zrno ima mnogo soka sa visokim kiselinama (9-10gr/L). Idealna je za organsko vinogradarstvo. I smederevka je veoma rodna sorta, krupnog grozda i bobice, neutralnog ukusa i takođe visokih kiselina (8-9gr/L). Srednje je otporna na bolesti.

Ako se zna da je sadržaj kiselina u sorti unji blan drastično opao od 2002. godine kad je prosečno bio 9,5 gr/L (i do 11,5gr/L), kako bi prema istraživanjima deset godina kasnije iznosio prosečno 7gr/L, pitamo se: Da li bi možda neko mogao da upozori proizvođače konjaka na ova naša grožđa? Pa da cognac ubuduće bude od smederevke, recimo?

Ne znamo, ali u suštini, jedno je jasno: ako svi zajedno nismo imali pameti da sačuvamo Planetu, možda nas alkohol, tačnije njegov nedostatak, pokrene u tom pravcu.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama