Prva svetska medalja za jagodu

  • Objavljeno u Vesti
Prva svetska medalja za jagodu

Mlada župska butik vinarija Fragaria iz Aleksandrovca, koju vodi bračni par, doktori ekonomskih nauka Saša i Slobodan Vujić, a tehnologiju vina potpisuje dr. Radovan Đorđević, u svom prvom svetskom nastupu ostvarila je na AWC u Beču stoprocentan uspeh sa četiri poslata vina, od kojih je crvena kupaža Fragaria Red 2018 osvojila zlato, dok je ono od sorte jagoda donelo prvo značajno priznanje za ovu srpsku sortu, srebrnu medalju u konkurenciji 11.232 vina iz 41 zemlje. Sve čestitke!

Iako rezultati ovogodišnjeg ocenjivanja u Beču još nisu zvanično objavljeni, mnogo toga već se zna. Tako je Fragaria Red 2018, kupaža 70 % merloa i ostatak kabernea iz berbe 2018, dobila zlato, dok su Fragaria White Sauvignon Blanc 2019, Fragaria White Jagoda 2019 i Fragaria Red 2017 osvojile srebro.

vujici anja slobodan saša marina
Vujići na okupu, Anja, Slobodan, Saša i Marina

Vujići su izuzetno dobrim i značajnim rezultatima naravno prezadovoljni, posebno uspehom vina od sorte jagoda čime se ova gotovo zaboravljena sorta spasava definitivno od zaborava i vraća na scenu, a uspešno penje i na onu svetsku.

- Bili smo čak i pomalo uplašeni od tako velike i jake svetske konkurencije, svih tih vina, ali radost je sada velika - kaže Slobodan Vujić. - Medalje su lepa stvar, zlato posebno, ali ukupan, stoprocentni  uspeh, i sovinjona i jagode i merloa, mislim da je velika stvar za mladu vinariju Fragaria, ali i čitavu Župu, njen vinogradarski i vinski potencijal i mikroklimatske uslove koje nudi kao jedan od najboljih regiona na ovim prostorima. |

nazad na vrh