Vinska budućnost Balkana

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vinska budućnost Balkana

Simpozijum Balkanska vina održan u Skoplju sredinom maja meseca bio je u znaku udruživanja i buduće zajedničke promocije celog balkanskog vinskog regiona.

Podržan od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na jednom mestu okupio je vinske entuzijaste, međunarodne eksperte iz industrije i regionalne vinarije da proslave inicijativu o osnivanju Balkanskih vina i promovišu vinsku priču Balkana.

Skup je započeo serijom inspirativnih govora o saradnji koje su održali Svetozar Janevski, predsednik Vina iz Makedonije, Miloš Milovanović, specijalista za podršku investicija u agrobiznisu u Investicionom centru UN FAO, Nemanja Grgić, glavni menadžer za agrobiznis u EBRD i Ljupčo Nikolovski, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RSM. Elena Mladenovska Jelenković, izvršni direktor Vina iz Makedonije predstavila je viziju i ciljeve inicijative Balkanska vina kao udruživačkog faktora za vinske industrije iz regiona.

Strategiju za zajednički marketinški nastup balkanskih vinskih industrija predstavio je Frederik Džulija, međunarodni ekspert uz podsećanje da balkanske države imaju odličan geografski položaj i klimu za proizvodnju vina, lokalne sorte koje prave ovaj region posebno autentičnim, ali i sjajnu mešavinu velikih i malih vinarija što doprinosi različitosti i još snažnijoj vinskoj industriji.

Simpozijum je bio kulminacija jednonedeljnog putovanja tokom kog su renomirani svetski vinski novinari posetili šest država zapadnog Balkana otkrivajući neiskorišćeni potencijal balkanskih vina.

Na prvoj panel-diskusiji preporuke su se odnosile na fokusiranje brendiranja, promovisanje lokalnih sorti i izgradnju vinskih puteva koji će uključivati zaokruženu turističku ponudu a ne samo na vinsku degustaciju.

Tokom druge panel diskusije posvećene održivoj proizvodnji vina su Jakopo Monzini, službenik za upravljanje prirodnim resursima FAO, Stefano Skardokia, menadžer za obaveštavanje o održivosti u Banfiju i Radoš Vukičević, izvršni direktor vinarije Tikveš diskutovali o uspešnim modelima održivih praksi u svetskoj vinskoj industriji ali i lokalnim dobrim praksama.

Udruženje Balkanska vina se zasniva na memorandumu o saradnji kojim je 2019. godine osnovana Balkanska vinska mreža a za vreme simpozijuma uručena je zahvalnica za poseban doprinos Fondu Zapadni Balkan i njihovom izvršnom direktoru Đerđu Muri.  |

nazad na vrh