Kako zapamtiti vina Imperator

  • Objavljeno u Vesti
Kako zapamtiti vina Imperator

Biodnamička vinarija Imperatorsa Fruške gore je u okviru priprema za definitivni uzlet na vrh vinske scene u punom zaletu na svim frontovima. Gradi se nova vinarija u Erdeviku, podižu zasadi koji sada obuhvataju 9,5 hektara u rodu.

Definiše eno-gastronomska i turistička ponuda na relaciji Fruška gora – Beograd kroz ekskluzivne ugostiteljske objekte FIG u Rakovcu, GIG i MIG na Novom Beogradu. Pored toga veliki je broj novih vina već u ponudi ili tek u povoju dok čitavu priču kruniše i totalni redizajn etiketa i staklene galanterije koji uključuje svetski poznat dizajn tim Saše Vidakovića, vlasnika studija SVIDesign.com u Londonu plasirajući viziju etikete budućnosti.

No domaći ljubitelj vina možda ne može da prati sve te lepe ali brojne promene, pogotovo što imena Imperator etiketa za sve ove godine još do kraja nije izučio i usvojio. Strah od „bauka“ biodinamičkog, organskog, prirodnog, nikada zapravo nije dozvolio da se ova izvanredna vina razmašu punim potencijalom kad je potražnja u pitanju.

Oni koji su uopšte imali smelosti da sa vinske liste pročitaju ili izgovore Maximianvs, Qvintillvs, Constantivs ili Claudius bili bi začuđeni utiskom koje vino ostavlja i neretko komentarisali: „Gle, pa ovo je isto tako dobro ili bolje nego vrhunsko konvencionalno vino“!

Imperator Djurdja Katic
Direktorka vinarije Imperator - Đurđa Katić

Ne tako davno pojavilo se Imperator vino od sorte grašac što je neodlučnim kupcima pomoglo da se odluče za kupovinu jer nije bilo problema sa izgovorom, ali je taj Grašac preko noći postao Cargraši! A roze se zaogrnuo etiketom Esta, pa su tek savladana imena Imperator vina opet potpuno izmenjena.

Iz tih razloga pokušali smo da uz pomoć direktorke vinarije Đurđe Katić, razbijemo Imperator šifre i kodove, da ova sertifikovana vina sa sertifikacionom oznakom Demeter u vinogradima definitivno približimo kupcu.

- Pošto su etikete tranzitne, imaju i staro i novo ime, – kaže Katić i priznaje uz osmeh – dok su nova imena nastala na taj način što je većina njih imala neki naš interni nadimak radi jednostavnije i brže komunikacije. Ispisati imena rimskih careva zahteva „angažovanje (smeh). Tokom deset godina neki su od tih naziva malo modifikovani, a neki ostali baš takvi kakvi jesu, poput Val za Valerius. Na neki način ovim potezom kupce učimo tajanstvenom „jeziku“ Imperatora, pri čemu verujem da će ljudima biti potrebno samo nekoliko sekundi da se prilagode novim etiketama.

vina Imperator 02

Tri su linije: Primus, Optimus i Maximus, a ima i vina koja još nisu klasifikovana jer su ili nova, ili čekaju etiketu. Ili su u pripremi.

Primus

Liniju čine nova vina, uglavnom iz mladih zasada i buradi koja nisu odabrana za Maximus liniju, a svima je cena 1.200 rsd + PDV.

Ridea 2022 je polusuvi roze od širaza i prokupca koji se upravo pojavio na policama sa 12 gr/l rezidualnog šećera. Ovo je bila jedina berba prokupca iz vinograda Imperator;

Belo vino, kupaža belih sorti čije je ime u fazi nastajanja.

MAQ 2021 je potpuni novitet, odlično crveno vino iz različitih barika koji nisu završili ni u jednoj etiketi linije Maximus.

- Osim ove tri linije planiramo i „igralište“ što je nekakva Maverick linija u koju će ona vina tipa Gerila od šardonea iz Rakovca koja dobijaju priliku pa tek treba da se pokažuobjašnjava Katić.

vina Imperator optimus

Optimus

Ovu liniju čine bela vina a gotovo se sva rade isključivo u inoksu.

Nika 2023 je vino od sorte sila rađeno u inoksu radom autohtonih kvasaca kao i ostala bela vina. U ovom trenutku sila uspeva na 0,4 hektara ali će se širiti zasad;

Cargraš 2023 se sada zove nekadašnji Grašac što je mala igra reči „car grašaca“. Na etiketi ćirilicom stoji i „Grašac“. Zasada grašca je 0,9 hektara sa planom širenja.

Val 2022 je novo skraćeno ime ekstremno popularnog i potentnog rajnskog rizlinga Valerius koji od 2021. godine nosi i KPK oznaku (kontrolisano geografsko poreklo i kvalitet-geografska oznaka Sremski rejon);

Imperator FIG 108

Gratio 2021 („zahvalnost“) je skraćena verzija bivšeg naziva traminca Gratianus takođe sa KPK markicom, a Đurđa dodaje da su pokušali da, koliko je gde moguće zadrže „začin“ rimskih naziva;

Klod 2022! Daleko lakše je za izgovor od ranijeg imena sovinjon blana Claudivs čija je ovo tokom osam godina postojanja u vinogradu bila prva „ozbiljna“ berba. Tajna kvaliteta je u čak tri različita klona, onog iz Drenove te rezistentnog sauvignon kretosa i klona R3 što su novi vinogradi koji su dali nedostajuću aromatiku i strukturu postojećem klonu.

U ovu liniju spada i suvi Esta Rose koji je imao tu čast da prvi dobije ime i etiketu nove generacije pa se neće menjati. Uostalom pino noar za ovo vino dolazi iz prvo zasađenog i Demeter sertifikatom označenog vinograda a krugovi na etiketi predstavljaju grafički element, kružne, stilski uređene vinogradarske stubove prevedene u serijal vertikalnih linija kao jedinstvenu šifru, praktično otisak prsta za svako vino.

Imperator FIG 215

Poluslatki Flavius 2019 čeka u redu za redizajn etikete. Rađen je iz berbi 2016, 2017, 2019 i sada 2023, i već ima profilisanu publiku.

- Moja je želja da imamo sovinjon iz drveta, možda baš iz ove berbe ali da bude u stilu belog Bordoa– kaže Đurđa Katić na podsećanje da su sad sva Optimus bela vina iz inoksa. – Gerila je iz drveta, kasna berba takođe. Što se dugih maceracija tiče biće mesta kad završimo novu vinariju.

Maximus

Ovo je linija crvenih vina, a hrast koji se koristi je trogodišnji, srpski.

MAX 2021 je nekadašnji Maximianvs gde se radi snalaženja uz nov naziv nalazi i stari. Blend sorti merlo, malbek, kaberne sovinjon i kaberne fran fermentiše u inoksu, tiho doviru u drvetu a potom odležava 12 meseci u srpskom bariku. Upravo je krenuo u prodaju.

Q2  je novi identitet kupaže merloa i malbeka Quintillvs 2018 koji se još uvek prodaje kao takav. Vino nosi oznaku KPK.

MAX red wine label 1

Decivs, pino noar iz berbe 2023 se očekuje, trenutno je u fazi redizajna. I on nosi oznaku KPK.

Constantivs 2018, kupaža dva kabernea koju neki zovu „srpska Sassicaia“. Nosi oznaku KPK, a iz berbe 2023 očekuje se sa novim izgledom i imenom kad napusti redizajn laboratoriju.

KPK oznaka je postojeća za područje Srema,  a sada se radi novi elaborat za Frušku goru.

Budućnost, ali bliska.

Frušet 2022, prvi tradicionalno rađeni roze penušavac od sorte pino noar iz vinarije Imperator će ubrzo pred oči i nos javnosti. Premijera za javnost bi trebala biti oko Nove godine, ali se može dogoditi da se određene manje količine nađu u restoranima GIG, MIG i FIG.

Kasna berba traminca, botritisana i premijerna sa 180 grama zaostalog šećera po litri takođe je fazi sazrevanja, očekuje se na tržištu tokom 2025.godine.

Aromatizovano vino bermet stila koje se naravno ne sme zvati bermet, iako je rađeno tom tehnologijom, dobijeno je dodatkom destilata od Imperator grožđa. Više podataka i premijera, uskoro.   |

Vranac na ispitu

Postoji i zasad vranca kome je peta godina i ove jeseni će se definitivno odlučiti da li će dati zadovoljavajuće vino ili na njegovo mesto ide neka nova sorta. Trenutno je sjajan i već se vidi da će berba poraniti. Sa druge strane, prošle godine je posle vrlo turbulenog proleća i leta, jesen produžila zrenje grožđa do idealne tehnološke zrelosti. 

Foto: B. Vidović, vinarija Imperator
nazad na vrh