Praćakanje brancina u Šumadiji

Praćakanje brancina u Šumadiji

VINO:  Trijumf Selection 2014, vinarija Aleksandrović
HRANA: Usuzukuri Brancin u ponzo sosu sa ikrom od lososa

O vinu: Mlado vino, zelenkasto žute boje i briljantnog odsjaja. Karakterišu ga mirisi citrusnog voća, pre svega grejpfruta, kao i mineralnost i vegetativne note vreže paradajza, što su sve, zaista, sortne karakteristike sauvignon blanc sorte od koje je Trijumf većinski  i sačinjen. Pored ove sorte koja čini 85% udela u kupaži, su tu još združeni i pinot blanc (10%) i rajnski rizling (5%). Vino je mlado, ali prilično kompleksno. U duguljastu alzašku bocu je upakovano 12,7% alkohola sa prilično lepim balansom i jačim, osvežavajućim, ali ne prenaglašenim kiselinama. Nepce oblažu egzotični ukusi marakuje i citrusa, koji prijatno golicaju čitavu usnu duplju. Vino je srednjeg tela i kraće ali jake i moćne završnice. Godina berbe je 2014.

Trijumf Selection 03

O hrani:  Ovo vino smo uparili sa Usuzukuri Brancinom u ponzo sosu sa ikrom od lososa, susamom, mladim lukom i prilogom od sveže šargarepe i Daikon bele repe. Brancin je serviran svež, a naziv Usuzukuri označava način tankog sečenja ribe koji nalikuje evropskom karpaću. 

O vinu i hrani: Jelo je preliveno ponzo sosom koji je u osnovi soja sos sa dodatkom ceđenog soka od citrusa koji celom jelu daje kiselost koja se savršeno uparuje sa kiselinama iz vina. Jelo je delikatno i aromatično, kakvo je i vino sa kojim je upareno, a šargarepa i bela Daikon repa su tu najviše zbog hrskave teksture i vegetativnih aroma koje se uklapaju u mineralnost i arome vina. Ikra od lososa je prepuna ribljeg ulja koje se razliva po usnoj duplji i ispunjava je, a parira joj kiselina u vinu koja čisti nepce posle svakog zalogaja.

Vino i hranu uparivali Leopold Tkačik, sommelier i menadžer restorana „Sakura” i Jaime Humilde , šef kuhinje restorana „Sakura”, Beton hala, Karađorđeva 2-4, 11000 Beograd, tel: 011 3284988 i 060 3654044 e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi