Tenuta Argentiera Bolgheri u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Stefano-BarnabeiMeđu reprezentativne italijanske brendove na Luxury salonu u okviru manifestacije „24 sata elegancije“, u Beogradu je predstavljena toskanska vinarija Tenuta Argentiera Bolgheri.Tim povodom predstavnik vinarije Stefano Barnabei je s ponosom istakao kako njihova vina „predstavljaju novu viziju Toskane“!
- To je elegancija koju čine elementi kakve ranije nismo poznavali. Sorte koje su stavile Bolgheri na vinsku mapu sveta su čuveni bordoški trio: cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, ali u drugačijem, italijanskom stilu. Setimo se Sassicaia – prvog, kako su ga sami Francuzi nazvali – supertoskanca u stilu Bordoa, – kaže Barnabei.

Tenuta-Argentiera-a-Donorat

Interesovalo nas je šta je presudno kod vrhunskih vina da bi bila prepoznata u svetu? Za Barnabeja dileme nema:
- Najvažniji je terroir. Zato smo se mi fokusirali na taj segment u proizvodnji naših vina, a manje na sorte. Treba probati što više različitih vina, jer jedino tako možete da dobijete informacije o zemljištu i steknete utisak o vinu.

tenuta-1

Imanje Tenuta Argentiera nalazi se u Toskani, uz mediteransku obalu između Livorna i Groseta, na najjužnijoj tački male ali prestižne Bolgheri DOC oblasti. Argentiera je ujedno i imanje koje je najbliže moru i koje je najizdignutije (150 -200 metara nadmorske visine).

tenuta-10Naziv Argentiera potiče od italijanske reči za srebro, jer su se tu još u vreme Etruraca nalazili rudnici ovog dragocenog metala. Vinogradi su okruženi raskošnom mediteranskom vegetacijom, a ceo predeo je prošaran borovinom i zasadima maslina. Dominantne sorte su cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i syrah. U Bolgheri oblasti ove sorte prisvajaju tipične lokalne karakteristike i imaju potencijal za izvanredan kvalitet.

Njihovo najcenjenije vino Argentiera DOC Bolgheri Superiore služeno je i na otvaranju „24 sata elegancije“, na prijemu u Belom dvoru.

 

 tenuta-3tenuta-4tenuta-5

tenuta-6tenuta-7tenuta-8

tenuta-9tenuta-2tenuta-11


Ambasador moderne italijanske enologije

Bottiglia-ArgentieraArgentiera DOC Bolgheri Superiore
(u zavisnosti od godišta cena od 30 do 40 evra) po pravilu dobija ocene iznad 90 poena od svih relevantnih svetskih vinskih magazina i stručnjaka.
U pitanju je vino intenzivne rubincrvene boje sa purpurnim odsjajem, aromom ribizle, slatkog korena i tragova cvetnih aroma, jakih tanina, punog tela i prijatnog ukusa na palatu sa odgovarajućim svežim kiselinama i mineralnom završnicom koji traje.

 

 

 

Sorte: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc
Zemljište: glina, pesak i krečnjak
Visina: 180/200 metara nadmorske visine
Pozicija: jug/jugozapad
Prinos po hektaru: 60 kvintala grožđa
Sazrevanje u buretu: 18/20 meseci 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama