Letnja salata uz traminac

Letnja salata uz traminac

Vino: Traminac 2016, Prirodno vino Bikicki
Hrana: Đoletova obrok salata

Neki putuju na more, drugi izbacuju nova vina na tržište, a mi na 100 stepeni kombinujemo gotovo nemoguće. Zbilja, čini se da je prvi čovek kulinarske škole Il Primo Slobodan Radeta dobio do sad najteži zadatak. Vino koje se ovih dana prvi put pojavljuje na tržištu pri čemu je iz potpuno atipične vinarije. Mladi gazda vinarije Prirodno vino Bikicki, Đorđe Bikicki, poverio je u ruke čuvenom „organskom“ vinaru Oskaru Maureru svoj izvanredni traminac sa Fruške gore. Dobijeni proizvod flaširan je u svega 4.000 boca, ali i to je zamaman broj za unikatnog vinara kakav je Đole i čije se serije etiketa uglavnom kreću od 500 do 1.000 primeraka.

bikicki 9

Smisliti originalnu recepturu koja će se upariti sa nekim poznatim vinom jeste „kunst“ ali prihvatljive težine. Učiniti tako nešto sa vinom o kome niko ništa ne zna, a pritom ima neobičan aromatski kompleks, stepenica je više. I sve se to dešava u društvu lepe i  mlade umetnice, koja možda nije vinski ekspert pa ni preveliki gurman sudeći po vitkoj liniji, ali se u kvalitet svakako razume, što samo povećava nervozu u Il Primo kuhinji. Da se ne okliznemo ovaj put?

Prepoznatljiva visoka i uska flute boca Bikicki traminca nije previše ohlađena jer traminac kao sorta nudi divne mirise koje hladnoća pomalo zatvara. Slobodan radeta prvi njuška čašu, proba. Mi čekamo.

- Divno. Za mene traminac ima smisla samo ako ga pomirišeš i kažeš: ovo je traminac. Mnogo mi se sviđa. Ispod sve te slasti ima blagu dozu gorčine, a pošto uvek treba neka gorčina, kako u vinu tako i u hrani, znam šta ćemo!

bikicki 8

I odmah deli zadatke, a meni se čini da polako ispadam iz igre jer naša gošća Ana momentalno preuzima sva seckanja. A biće ih mnogo jer će Slobodan udariti salatom na vrućinu i arome traminca. Nije važno, ja ću iz sve snage uživati u lepo balansiranom vinu prijatnih i osvežavajućih kiselina dok hrana ne bude gotova.

Samo je minut bio potreban da prostrana, blistava hromirana radna površ bude prekrivena čudom od sastojaka i začina. Pileći ispošćeni bataci, paradajzi, kajsije, neki zeleni i crvenkasti listovi, agrumi, brdo bočica i teglica.

bikicki 6

- Obrok salata mora da ima proteine, malo mesa, zato ćemo batačiće očistiti od svega što nije krtina i iseći na komadiće koje mariniramo. U mešanu salatu od travčica ide radič, tako dobijamo više gourmet karaktera dok će radič dodatno dati gorčinu koja će da poklopi ono malkice gorčine iz traminca. Šta mi je palo na pamet? Tradicionalno bi  traminac išao uz neku azijsku klopu, neke „kineze“, ali da ovaj put to ne bude očigledno, radimo salatu koja će imati samo prstohvat šmeka Azije. I to tako što meso izmarinirano u soku od pomorandže pržimo u soja sosu, u medu, đumbiru, sa naprstkom cimeta. A u salatu pored paradajza ide malo kikirikija, čisto da krcka i hrska.

Gledam Anu kako veoma spretno secka sastojke za salatu i meša ih a čitav postupak još je lepši jer to čini ukrašena sopstvenim zlatnim nakitom gde dominiraju lavlje glave. Raskošne grive, pun metal, sjaj, asocira me i pomislim: hm, ovom vinu uopšte ne nedostaje telo! Namah se setim Đorđa Bikickog koji mi je davao kratka upustva u vezi ovog vina: „Traminci umeju da budu tupi kad se okasni sa berbom. Brzo nakupe previše šećera, previše alkohola i mogu potpuno da istupe oštricu. Zato grožđe beremo ranije u Banoštoru, da uvek ima lepih aroma i da ne bi vino izgubilo adrenalin. Beremo iz dva puta čak, i to je tajna što ovaj Traminac ima sve to na nosu ali i kiseline i gorčine.“

bikicki 12

Iz razmišljanja me trgne reski urlik iz tiganja. Nakon svog tog seckanja Ana je hrabro krenula da upravlja i tiganjem. Već rumenim komadićima mesa koji cvrče Slobodan dodaje soja sos, vorčester, med, đumbir, cimet, biber, so i sok pomorandže, marinadu koja se u susretu sa toplotom momentalno pretvara u zanosne arome. Čitava kuhinja miriše na južna voća i sosove. I čudo! Pijemo vino čiji se snažan miris koji dopire iz čaše u trenutku sasvim vezuje za arome u kuhinji.

Prelazimo na paradajz i radič. Ana meša dok Sloba ponovo kao lopatom ubacuje sastojke: kikiriki, cedi pomorandžu, dodaje soja sos, malo balzamika redukcije kako ne bi dobio kiselinu već neku „sladunjavu foru“ - kaže on, a na licu mu odjednom osmeh koji nagoveštava „male tajne velikih majstora kuhinje“. Pa ponovo grabi tiganj, vadi meso iz tečnosti koja je gotovo crna što je potpuno normalno jer se u soja sosu med iskaramelizuje. A onda u tu ukusnu vrelinu ubacuje svežu kajsiju da i ona malo „povuče“ karamelizacije.

bikicki 16

Dok u jednoj posudi konačno sjedinjujemo sve sastojke, Radeta objašnjava da je uloga vorčester sosa da hrani daje ono što bi se u vinu zvalo „telo“. Ali i da je imao soja sos kupljen kod Kineza, koji je na prvi pogled čuvena robna marka Heinz, a kad se bolje zagleda lepo se vidi da na etiketi stoji „Heinze“.

Uz glasan smeh zauzimamo mesta za stolom. Trenutak odluke. Salata izgleda beskrajno veselo, lepo, šareno, letnje sa malo gorčine od pečenja koja odlično ide uz vino.  Gledamo Anu, iščekujemo njenu reakciju dok proba salatu a potom otpija vino. Kaže da joj malo smeta paradajz, ali pošto ga ima najmanje to ne predstavlja ozbiljan problem.

- Čudno je vino ima specifičan ukus. Nešto ovako nikad nisam probala ali iskreno, ne znam sa čim bih spojila ovo vino, a da nije baš ovo. Ukusi nisu prejaki, ništa srećom ne dominira jer vino je očigledno dovoljno senzibilno da možeš lako da ga ugušiš nekim ukusom. Ništa uz njega previše jako, slatko, slano. Inače je divno, i pila bih ga rado i kao aperitiv. Gde može da se kupi?

bikicki 19

Slobodan je više nego zadovoljan i kombinacijom i Aninom reakcijom:

- To je jako dobro, i onda ćemo jelo nazvati Đoletova salata! Malo sam se plašio paradajza koji veoma pipavo ide uz bilo koje vino ali se ispostavilo da je fino. Kikiriki je posebno dobar, radič je ekstreman ali nije skroz „kontra“. I što je najlepše, lepo se vino i salata slažu na mirisu, totalno su komplementarni.

Zbilja, korice limuna, pomorandži, korice grejpa, muskatne arome, sve to što se komeša u tramincu spojilo se sa našom šarenom letnjom salatom na opšte zadovoljstvo. Krajnje autentična salata za apsolutno autentično vino, savršen obrok za ljude koji umeju da prepoznaju umetnost u hrani i vinu.

- Da, - čujem Slobodana kako mumla sebi u bradu - ovo je moglo da se napravi sa komadima sveže slanine, pauflek da se premazuje istim ovim, samo bi sve bilo još masnije, ali sa nekom salsicom, malo luka. Ili bi moglo sa grilovanim  Mataljevim Miročkim sirom...

Vreme pripremanja hrane maksimalno 20 minuta

Umetnost organskog

- Pričao sam u Lisabonu na nekom sajmu vina sa ženom koja je prva proizvela organsko vino u Portugaliji negde tamo 1995. godine. I sasvim mi je otvoreno rekla kad sam pokušao da joj malo približim organsku vinsku scenu u Srbiji: „Naša vina su bila ozbiljan krš prvih deset godina, pakao, dok nismo naučili“. Naravno, danas su njena vina savršena, ali bila je potrebna bar jedna decenija učenja - dodaje Slobodan Radeta.

Fucking Lion

bikicki 14

Ana Anđelić je diplomirala slikarstvo na beogradskoj Likovnoj akademiji pa završila specijalističke studije u Milanu. No, kad je shvatila da ne može ovde da se bavi tom vrstom umetnosti onako kako želi, opredelila se za dizajn nakita i pokrenula sopstvenu dizajnersku liniju Fucking Lion.

Foto i degustatorska podrška: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi