Merlot sa filozofijom

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Merlot sa filozofijom

Vinske večeri u Srpskoj kući vina donose vrhunski kvalitet i nova iznenađenja. Ove subote na kraju septembra, uz sir i pršut, u fokusu je bio podrum Do Kraja Sveta i četiri, sad možemo da potvrdimo – izvanredna crvena vina.

zoran-kaplanovic

Zoran Kaplanović

Možda najprodavaniji i najcenjeniji merlot u Srbiji dolazi iz malog vojvođanskog mesta Kovilj, podruma (još uvek) mlade vinarije Do Kraja Sveta koja je prošle sedmice na Krstovdan proslavila šesti rođendan. Naš domaćin, jedan od tri suvlasnika – Zoran Kaplanović, na samom početku večeri, uz roze Aura, uverava nas da je koviljska vinska priča neuobičajena zbog mnogo čega, ne samo naziva. A upravo se u nazivu krije metafora, skup kvalitativnih odlika koje podrum nosi od početka, ta priča o ortakluku, temi omiljenoj i eksploatisanoj u Srbiji kao „samoubilačkom poduhvatu”.

- Mi smo eto živi, i nismo se do sad ni posvađali. Normalno poslujemo i napredujemo laganim koracima u vremenu u kom živimo. Gradimir Glušica, Miloš Milić i ja smo krenuli do kraja sveta, to je osnova odnosa koji gajimo međusobno i pokušavamo da ga prenesemo svim ljudima koji su naše vino probali ili tek treba da ga kupe, a to je otvoren odnos pun pozitivne energije kakav je i podrum DKS.

Predrag-Gavrilovic

Predrag Gavrilović

Ovo veče, bilo je nekako posebno koncipirano. Iako su etikete iz osnovne linije podruma DKS – „Mlad Mesec” crveno i belo, ono što od početka nosi autentični pečat ove vinarije, a Selekcija Sauvignon Blanc onaj stepenik „više” i vino koje je brojnim priznanjima skrenulo pažnju stručnjaka i publike na ovu vinariju, pred nama su se našla tri crvena i jedno roze vino.

Tačnije, Aura 2011 nije klasičan roze. Ona je narandžaste boje i kao da zaista poseduje auru sa pink odsjajima. Na nosu je izražena narandžina kora, nar, oseća se da je vino jako, ali ne zbog alkohola jer je tih 13,5 % veoma vešto ukomponovano. Reznjikavo je, osvežavajuće u ustima, ima specifičnu težinu ali se lako pije.

do-kraja-sveta-08

- Ljudi obično pitaju da li je Aura polusuvo vino, navodi Kaplanović. Ne, suvo je, i prilično originalno. Nastao je teoretski nenamerno, našom prvom kupovinom grožđa sa juga Srbije u nameri da napravimo rakiju. Kad smo otvorili vrata hladnjače, kad je izašao miris tog muskat hamburga, enolog je rekao: „Ljudi, ako Boga znate, nemojte od ovoga da pravimo rakiju!”

Predrag Gavrilović, konsultant podruma DKS dodaje da su u vinu kupažirane tri sorte: dominantna - muskat hamburg, a po malo je kabernea i merloa. Uočljiva je dopadljiva aroma ruže, prepoznatljiv karakter hamburga, vibrantne kiseline, i u ustima karakter jagodičastog voća. To je letnje vino, vrlo pitko i prijatno.

„Mlad Mesec crveno 2008
Vino sa 13,5% alkohola, kupaža kaberne sovinjona 70% i 30% merloa. Ima lep, dopadljiv dominantan ukus višnje, meku taninsku strukturu, prijatne kiseline, uz dugu voćnu završnicu. Odležava šest meseci u bačvama od francuske hrastovine, srednjeg je karaktera bez previše detalja, veoma jasno i pitko. Fino se konzumira i bez hrane.


Danas se ovaj podrum snabdeva grožđem sa 24 hektara iz svojih vinograda, ali nije u početku bilo tako.

mlad_mesec-aura

- U početku smo kupovali grožđe kao i mnogi drugi u Srbiji. Jednostavno, nismo u tome originalni, to nije naše ekskluzivno pravo, objašnjava Kaplanović. Od samog početka, u tehnološkom smislu, naš je ortački dogovor bio beskompromisan, a to pretpostavlja sledeće: Zoran Cilić je glavni enolog u podrumu, a njegov sin Miša (link: intervju sa gospodinom Mišom Cilićem) je neko ko je apsolutno komplementaran u toj priči i dodaje svojim znanjem, modelima i metodima prizvuk i dodatni kvalitet, mladog i novog, najnovije tehnologije. Bez stručnog rukovođenja porodice Cilić ovog podruma ne bi ni bilo! I zato se mi u taj deo posla ni ne mešamo. Znači, počeli smo sa biranim vinogradima koje je porodica Cilić pratila kroz periode vegetacije i vodila računa o tome da se kvalitet održi.

selekcija-dks

Osim najvećeg dela vinograda u okolini Leskovca, te između Vranja i Bujanovca od kojih su najmlađi stari dve, a najstariji sedam godina, i iz kojih se sirovina dovozi hladnjačama, postoji pet vinograda na Fruškoj Gori sa kojima imaju povremenu saradnju. Trude se da im je sovinjon fruškogorski, naročito Selekcija koja je kad se pojavila 2007. godine bila vrlo primećena i dobro ocenjena. U časopisu Wine Style prva u kategoriji belih vina te godine, a i kod ostalih referentnih medija na prva dva - tri mesta. Na Velikom blajnd testu web magazina Vino.rs 2011. godine Sauvignon Blanc Selekcija 2008 zauzela je treće mesto.

Od hamburga je počelo
Imamo u vinogradu kaberne, merlo, sovinjon i šardone. Sad smo posadili muskat kako bi se vratili na početak priče. Takođe bi trebalo da podignemo dodatnih pet hekatara vinograda i sad razmišljamo, lomimo se oko toga na koju ćemo stranu: da li posaditi autohtone sorte? Ali, to ćemo pitati struku.

 

- I sad moramo da negujemo taj stil, jer što jednom etabliramo kao imidž, vodimo računa da to i ostane, dodaje Zoran dok u noći punog Meseca otvaramo „Mlad Mesec” 2008 crveno. To je prva etiketa koja je napravljena u podrumu i njena tek treća berba. Ovaj novi, sa 31 % ekstrakta je na prvobitnoj liniji Mladog Meseca iz 2005. godine (28%). Ipak, prvo što se primeti je etiketa, mladalačka, vesela, neobavezna, i potpuno odudara od vina koje je, kad se proba – neobično ozbiljno za osnovnu liniju proizvođača.

do-kraja-sveta-06

- „Mlad Mesec” i crveno i belo je po mnogo čemu bio originalan i iznenađenje kad se pojavio, a mi sad gledamo da iznenađenje održavamo, tvrdi Kaplanović. Mislim da je on odgovor na potrebe prosečnog potrošača koji od vina ne traži preveliku kompleksnost. Osnovna odlika mu je sočno i voćno, prijemčljivo i lepo, ako izraz lepo stoji za vino, a ja mislim da stoji. S druge strane, nije izgubio u kontinuitetu prodaje i uz merlot je naše najbolje prodavano vino.

Neki tvrde da bi ovo vino u „ozbiljnijoj” ambalaži išlo još bolje, ali kad je prvenac u pitanju, u DKS su jasni: ostaju verni tradiciji, dok „Mesec” jedino mora iz godine u godinu da bude makar za nijansu bolji. A ambalaža? Originalnim dizajnom poručuje se potrošaču, ne samo da će uživati, već da mora imati pozitivan stav prema životu, makar samo da bi preživeo u ovim teškim vremenima.

do-kraja-sveta-03

I dok u čašama kreće blistavi purpur Selekcije, kaberne sovinjona koji jednostavno tera prisutne da s odobravanjem klimaju glavama nakon svakog gutljaja, zanima nas kakav je odnos podruma DKS prema takmičenjima i nagradama.

- U ranoj zrelosti dobijali smo zlatne i srebrne medalje na kupovima održavanim u Srbiji. Te nagrade nisu imale za posledicu povećanje prodaje. Vidimo da je sad „važno” i da dobija na snazi saznanje da treba doneti medalju iz inostranstva. Dobijali smo u Austriji priznanja, srebra, možda jedno zlato. Trenutno, gledamo kakav će rezultat doneti to što naše kolege sad donose medalje, i u narednim godinama okušaćemo se i mi. Ne bojimo se toga. Ali, neće vam kod prosečnog srpskog potrošača zlatna medalja zazvečati koliko i mišljenje profesionalca koji kod vas na štandu proba vino. Vremenom, dovodili smo profesionalce u podrum i tražili od njih iskreno mišljenje. Da li grešimo, gde grešimo, šta su trendovi. Smatramo da je takmičenje ipak splet raznoraznih aktivnosti, radnji, interesa onih koji učestvuju sa obe strane. U tržišnoj utakmici u kojoj ima vinarstava koja su agresivnija, podržanija od EU, borimo se kvalitetom koji ne sme da ima oscilacije na dole i to je naš neki doprinos srpskom vinarstvu.

Cabenet Sauvignon Selekcija 2008
Sadrži 13,5% alkohola, a grožđe je iz leskovačkog vinogorja. Dominiraju interesatne cvetno-voćne note. Na nosu je cvetno, aroma ljubičice, likera od crne ribizle (casis), note karanfilića. Četrnaest je meseci odležavalo u francuskoj hrastovini i godinu dana u boci, nosi lepe začinske i voćne note, polirane i baršunaste tanine. Prijatne je strukture, punog tela i harmonično, balansirano. Tipičan kaberne u mekšoj varijanti.

 

Nakon oduševljenja koje inicira Cabernet Sauvignon koji na najbolji mogući način spaja stilove Italije i Francuske, dolazi na red Merlot Selekcija. Teško nam je da se odlučimo. Kaberne je nekako čulniji, pravo muško vino. Merlo, kao da se ogrnuo debelim, i teškim kućnim ogrtačem. A onda, nakon desetak minuta u čaši, dolazi do neverovatne tranformacije.

Svakih nekoliko minuta, kao što vozač Formule 1 sa vizira svoje kacige skida providne slojeve kako bi odbacio prašinu, vodu, prljavštinu, tako ovaj Merlot skida lejere pružajući sve više i više iznenađenja. I zato ga treba piti izuzetno lagano, polako, sa uživanjem uz izreku: ne pije se vino na litre, nego na sate. Eto filozofije na kojoj nam ni u podrumu DKS ne bi zamerili... Naprotiv.

- Osnovna karakterstika linije Selekcija je da smo u trećoj godini postojanja zamolili enologe da pokažu maksimum i dokažu da je vino živa stvar. Zato podrum nema svake godine selekciju, ali ono što je odabrano to i zaslužuje. U toj priči Merlot je naša najmilija beba, možda baš zato što smo smogli snage da srpskom tržištu, koje nije bilo ljubitelj merloa, pružimo vino za koje smatramo da će zauzeti svoje mesto. A to je ono, da u nadmetanju merlo ravnopravno, rame uz rame, stane uz svaki kaberne iako su se Srbi jednoglasno opredelili za kaberne. Pa i da ga nadmaši! Nažalost, nismo sačuvali nijednu bocu od onog prvog merloa iz 2006. godine, i to je jedino za čim žalimo.

Merlot Selekcija 2008

Svakako lider podruma DKS koji po svojoj specifičnosti od početka prati filozofiju vinarije. Prema mišljenju Predraga Gavrilovića, ovo je retko srpsko vino koje poseduje koegzistentnost, konstantan kvalitet uz pozitivnu evoluciju i negovanje istog stila što nije čest slučaj kod domaćih vina. Interesantna je kupaža merloa iz dva različita vinograda. Jedan je mlad a drugi star 30 godina u leskovačkom vinogorju, dok vino odležava u različitim buradima. Veoma je kompleksno, čisto, tipičnih sortnih karakteristika. Divne arome šljive, kupine, džema od šumskog voća prožete su kompleksom aroma stečenih odležavanjem: kakao, crna čokolada, karanfilić. Tanini su baršunasti, mekana struktura, duga, kompleksna voćna završnica. Vino koje svakih 10-15 minuta u čaši bukvalno menja karakter. Pravo osveženje u srpskom vinarstvu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama