Zar je veličina zbilja toliko bitna?

Photo: Pexels from Pixabay Photo: Pexels from Pixabay

Sve je više magnum pakovanja i u srpskim vinskim podrumima. Dobra berba i sjajno odrađena crvena perjanica kuće, gre'ota je da se ne porine u masivnu tamnu bocu. Takođe, iako je zapremina magnuma tačno dve klasične buteljke, on obično košta više nego te dve iste buteljke u zbiru, ne zato što je magnum stvar nekakvog trenda već što zaista postoje razlozi za to. A samo jedan od njih je to što se smatra da je vino u magnumu bolje. A da li je?

Uticaj kiseonika je manji u velikoj boci. U redu, ali nećemo se složiti da je to jedino što razlikuje magnum i klasičnu buteljku. Izloženost vina kiseoniku tokom njegovog nastanka i razvoja može povoljno delovati ili načisto razbiti vino, ali je svakako bitna komponenta vinskog stila. Kad se nađe u boci vino je staklom generalno zaštićeno od neželjene oksigenacije dok se boca ne otvori. Pa i to nije sasvim tačno, jer kod čuvanja boce mala razmena kiseonika kroz čep je ključ starenja vina.

Magnum 6

Taj se proces naziva nano-oksigenacija zbog svojih istina minornih izmerljivih vrednosti, ali pri tom procesu kiseonik stupa u interakciju sa hemijskim jedinjenjima koja se zovu fenoli, taninima i drugim jedinjenjima bitnim za ukus i miris. Polagana oksigenacija tokom starenja smanjuje trpkost vina, integriše arome drveta, omekšava tanine i oslobađa nova jedinjenja ukusa.

Što vino sporije stari, to dobija na kompleksnosti, pri čemu je ključna reč - aledž. To je onaj deo vina koji nedostaje da boca bude puna do čepa, odnosno prostor između pampura i površine vina. Aledž u magnumu daje sličan odnos površine vina i vazduha kao u običnoj boci, ali je količina vina na raspolaganju za apsorpciju kiseonika dvostruko veća. Smanjena izloženost kiseoniku može duže zadržati svežinu i voćne arome vina, baš kao u buradima od 300 ili 600 litara koja sve češće imaju prioritet nad klasičnim 225 litarskim barikom, a kako bi se umanjio i uticaj drveta.

dejan maslovara
Kupci sve više traže vina u magnum bocama, Dejan Maslovara

- Vino u magnum pakovanju zbilja ima veću površinu i bolje, lepše sazreva zbog čega njihov broj na srpskoj vinskoj sceni raste iz dana u dan - potvrđuje Dejan Maslovara, vlasnik poznate beogradske vinoteke Wine & Pleasure. - Još nije to nešto revolucionarno, ali iz godine u godinu vinsko tržište je zbilja sve opremljenije i bogatije ovim pakovanjem. U vinoteci držim sve domaće magnume, a prvo čega mogu da se setim je vinarija Janko koja sve crvene etikete ima u magnum izdanju. Božidar Aleksandrović nudi Rodoslov i Regent, Mija Radovanović je spakovao Cabernet Sauvignon 25  Réserve Special u ovu bocu ali ga više nema. Velika izdanja imaju i Cilić, Temet, Kovačević...

Kada je vinarija manastira Bukovo pre nekoliko godina kao jedna od prvih u Srbiji predstavila svoju vinsku perjanicu Filigran Cabernet Sauvignon 2011, kasnije srebrno vino sa Decantera, u velikim i još većim bocama, te time izazvala ogromno interesovanje na vinskoj sceni, činilo se da će lavina krenuti. Međutim, velike boce služile su i dalje uglavnom kao ukras u lepo uređenim podrumima, poput onog u vinariji Zvonko Bogdan. Kupci se nisu otimali za ovaj stakleni format sve dok vinska kultura nije dostigla određen nivo i dok se na pravim mestima i među istinskim vinoljupcima nije rasprela priča kako se u velikoj boci rađa novi kvalitet. Tada su ka kupcu krenule brojne velike boce pa danas možete kupiti i Savino Polje, vino iz manastira Hilandar, u pakovanju od 1,5 litara.

Ali zbog čega su magnumi skuplji od dve obične boce? Osim povoljnog uticaja na sazrevanje vina, materijali i proizvodnja boce i čepa su skupi. Staklo jeste deblje što dodaje težinu dok nudi nešto veću zaštitu od svetlosti i temperaturnih promena. Posebno je ovo povoljna okolnost kod penušavaca jer smo zbog laganijeg starenja u prilici da probamo vrlo ozbiljne arhivske berbe koje vinari, uostalom, puštaju u prodaju daleko kasnije nego buteljke, nekada tek posle dve decenije. I šta je onda problem?

Magnum 4

Pa, kako se veliki formati boca obično uzimaju za posebne prilike serije su manje što poskupljuje proizvodnju boca, dok vas veličina čepa često uvodi u svet ručno rezanih pampura koji možda neće biti toliko precizni u zadržavanju kiseonika čime se povećava rizik za vino.

Zbog svoje veličine magnumi mogu biti i komplikovaniji za skladištenje, zauzimaju priličan deo prostora u vinskom podrumu sa neobičnom potrebom da nekome u mraku zapnu za nogu. No najveći problem je ujedno njihova najveća prednost - polako stare. U stvari, tako polako da se ponekad ne isplati čekati. Dogodi se da magnumi stari 30 godina imaju ukus daleko novijih berbi, pri čemu čovek ponekad poželi da proba određeno vino dok su mu čula još iole dovoljno osetljiva.

Vina dostupna u magnumu  su mahom vrhunska crvena vina sa puno strukture, često i žilavih tanina kojima je potrebno vreme da se omekšaju, otvore, istakne se složenost. Isto vino biće prijatnije piti ranije iz uobičajene buteljke nego u magnumu jer će i vrh dostići ranije.

Znači, osim ako ne kupujete šampanjac ili magnume koji su već ozbiljno sazreli, ne otvarajte ih bez potrebe. Pustite decu da ih naslede.

Belo vino u magnumu

anterfile 1

 

Većina belih vina nema koristi od starenja na isti način kao crvena, mada postoje izuzeci. Iako je mnogo kvalitetnih belih vina sposobnih da sazrevaju dugi niz godina, u globalu vlada uverenje da ih više vredi popiti dok su mlada, nose svežinu i voćnost. Bela se vina eventualno flaširaju u magnum povodom humanitarnih i komercijalnih aukcija ali postoje i ona koja na tržište izlaze isključivo u magnum varijati poput etikete iz doline Rone Domaine St.-Préfert Châteauneuf-du-Pape White Cuvée Spéciale Vieilles Clairettes.

U Srbiji bela magnum izdanja imaju Cilić, Temet i Kovačević.  |

nazad na vrh