Male tajne fruškogorskih vinograda

Foto: Martin Candir Foto: Martin Candir

Nedavno su u Čortanovcima prilikom dodele oznake TOP 50 vina sa Fruške gore na uvid ponuđene brojne etikete. U prvom planu su bile, naravno, uglavnom dobro znane vinarije i njihova vina, ali voleo bih ovom prilikom da skrenem pažnju na nekoliko manje poznatih proizvođača s Fruške gore čija su se vina takođe našla u ovom izboru.

Tako je podrum Danguba iz Šida predstavio vina koja su već bogato popunila riznicu trofeja iz Beča (AWC) i Sofije (BIWC). Harmonični i još veoma sveži posle šest godina Rajnski rizling 2015 donosi srebra sa velikih nadmetanja, baš kao i merlo sa 15% alkohola, dok je barikirani šardone vino za ponos vinarije. Vlasnici vinarije i 4,5 hektara vinograda, bivši zidar Rado Perić i vlasnik silosa koji je Perić izgradio, Dalmatinac Dušan Trzin, ušli su zajednički u posao sadnje vinograda 2012. godine. Već tada kreću da rade vina od tuđeg grožđa i osvajaju nagrade širom Srbije. U Berkasovu i Erdeviku rekli su im da nema potrebe više ni da dolaze na ocenjivanja, toliko su toga osvojili.

TOP 50 (114)
Nagrade i priznanja s raznih strana, Dušan Trzin iz vinarije Danguba

Vina kojih godišnje proizvedu oko 15.000 litara potpisuje enolog Aleksandar Dobrenov, a uz rizling i merlo rade tamjaniku koja je naravno potpuno drugačija od one iz Župe. Za slast na ukusu tvrde da je od visokih alkohola, no vino je izuzetno skladno i pitko. U poslednje vreme su sa srpskog hrasta prešli na francuski Radoux što je šardoneu dalo potpuno novu viziju, a od tek posađenog probusa mnogo očekuju.

- Tamjaniku smo uzeli da imamo nešto autohtono – veli Trzin koji je i pre ulaska u partnerstvo imao vinograd punih 35 godina. – Na početku nas je bilo petorica, jedna u posedu čak 30 hektara, ali su vremenom otpadali iz raznih razloga, ostali smo u Dangubi samo Rado i ja.

Iz Šida stiže i vinarija Krsmanović. Zanimljiva je po tome što nudi i sasvim male bočice vina, kao i jednostavne etikete za pamćenje. Crveno, Roze i Belo vino. Ali kupaže nisu nimalo jednostavne jer Belo vino čini miks sorti beli burgundac, grašac, rani i rajnski rizling te rizvanac (Muller Thurgau). Crveno vino uz kaberne, merlo, game i frankovku ima i mali deo neke italijanske sorte, dok pored bermeta u sortnoj paleti egzistiraju beli burgundac i frankovka.

TOP 50 (119)
Pet sorti u jednom Belom vinu, Dragan Krsmanović, vlasnik vinarije Krsmanović

Laku i izrazito modernog stila Tamjaniku 2020, gotovo bezbojnu, osvežavajuću i idealnu za svakodnevno uživanje, izneli su enolog Maja Popović i njen suprug Saša Spasić, vlasnici male vinarije Manufaktura Spasić. Njihov roze Taman 2020, jedinstvenog sastava marselana i muskat hamburga (60%), osvojio je oznaku TOP 50. Kao sočno vino visokog ekstrakta izuzetan je gastronomski par, dok smo u kombinaciji jedne četvrtine pti verdoa i ostatka marselana Krivac 2018 otkrili autentično i raritetno, aromatski veoma toplo i lepo složeno crveno vino, finih, krajnje mekih i izrađenih tanina.

TOP 50 (6)
Roze od marselana i muskat hamburga za pamćenje, Manufaktura Spasić

Vinogradi koji slave deset godina postojanja obezbedili su visok kvalitet grožđa dok se za vino pobrinula Maja svojim znatnim enološkim iskustvom stečenim radom u drugim vinarijama na Fruškoj gori.

Ima takvih primera na Fruškoj gori još i pravo je zadovoljstvo usmeriti povremeno pažnju na manje vinare koji i te kako umeju da naprave zanimljiva i dobra vina. A da li će dospeti na nekakvu listu Top 50 ili ne, manje je važno.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi