Kinezi merkaju srpsko vino

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

Gvozden-Radenkovic-i-kineziKina i vino! Čini se da ove dve reči imaju neko magično svojstvo, čim su u tolikom broju okupile domaće vinare krajem oktobra na susretu sa kineskim vinskim trgovcima u direktnoj B2B degustaciji u Beogradu. Ostaje da vidimo da li će pomenuta magija doneti srpskim vinarima i neku jasnu korist!

U neku ruku, ovaj susret s Kinezima bio je svojevrsna pokazna vežba zastrašujuće moći novog kineskog ekonomskog čuda, ali i velikih nadanja domaćih vinara. Prebrojali smo čak 35 imena ovdašnjih uglednih vinara koji se nadaju da će svoja vina upakovati u neki od trideset najavljenih kontejnera, koliko su Kinezi zacrtali za prvu isporuku iz Srbije! Naravno – ukoliko budu zadovoljni ponuđenim vinima!

kinezi-vinoDa budemo precizniji, kompanija Guan Nan, koja se u Kini bavi bojenjem tekstila, hotelijerstvom i još čime sve ne, ovdašnjim medijima je već dobro poznata iz „kupovine” Vršačkih vinograda, kojoj se još ne može sagledati kraj. I dok kupoprodajna i pravna prašina nikako da legne, vredni Kinezi idu dalje u pokušaju da stvore povoljno okruženje za stvaranje profita, kako tvrde – na obe strane. Za početak su ovde osnovali d.o.o. preduzeće za izvoz vina, a namera im je da dovode kineske delegacije koje bi na licu mesta probale vina i sklapale uvozne poslove. A, sve kako bi se srpskom vinaru smanjili troškovi i lutanje po Dalekom istoku u potrazi za mušterijama.

Da interesovanje postoji dovoljno govori to što su ove večeri svoje proizvode prezentirale gotovo sve najmoćnije male i srednje vinarije Srbije. I dok je Gvozden Radenković, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije, lično vodio kineskog vinskog stručnjaka od stola do stola, objašnjavajući ukratko genezu vinarije, regije, ali i svake pojedinačne etikete, nama su sve vreme u ušima odzvanjale najnovije cifre i pokazatelji koje su Kinezi na tečnom srpskom jeziku prezentovali.

Za onog koga zanima, kineski BDP je u 2012. godini procenjen na 8.220.000.000.000 dolara, a uvoz vina u ovu zemlju na 430 miliona litara, što je porast od 8,9 % u odnosu na prethodnu godinu. To u novcu iznosi 2,57 milijardi dolara. Iako prosečan Kinez pije svega 0,38 litara vina godišnje (u Srbiji je prosek nešto iznad sedam litara!), prognoze govore da će Kina do 2016. godine postati druga zemlja sveta po potrošnji! Najveća količina vina koja se tamo popije uvozi se iz Evrope, prvenstveno iz Francuske, Italije i Španije, i procenjuje se na nekih 257 miliona litara za ovu godinu, što je čak četiri puta više nego 2009. godine.

Međutim, vrednost uvoza vina iz Srbije u protekloj godini zaustavio se na cifri od svega 360.000 dolara, a u prvom polugođu 2013. iznosio je 230.000 dolara. Globalno posmatrano, to je kap u moru, pa Kinezi smatraju da srpski vinari mogu da ostvare proboj na njihovo tržište.

Naravno, tu su i druge zemlje iz regiona sa sličnim pretenzijama i u niskom startu. Trka tek počinje...

nazad na vrh