Preporuka za hrvatska lokalna vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

croatian-wine 1200x762

Aprilsko izdanje američkog gastro magazina Saveur objavilo je izbor šest hrvatskih vina od lokalnih sorti kao preporuku vinoljupcima koji će boraviti ove godine u Hrvatskoj, te usput dalo nekoliko predloga uz koja jela bi svako od njih trebalo probati.

Uz uvodnu napomenu da se bela vina u Hrvatskoj prave uglavnom u kontinenatnlnom delu, ali da veoma dobro idu uz morsku kuhinju, autor je posebno istakao graševinu kao sortu koja se uzgaja i u Austriji, ali je daleko ozbiljnija na hrvatskom tlu.

U tom smislu, izbor je počeo sa cvetnom Enjigi Graševinom, koja se posebno preporučuje uz rižoto od sipe.

Na spisku se našla i Carićeva Bogdanjuša, od u svetu malo poznate sorte grožđa sa ostrva Hvar, koja je opisana kao „puna mediteranskog bilja i sa jasnim naznakama kore od grejpa”. Preporuka je da se služi uz grilovane morske „porcijaše”, a usput je apostrofirano da je to „prvo raritetno vino iz Hrvatske” uvezeno u SAD.

Naravno, u ovakvom izboru nije mogla da bude zaobiđena istarska malvazija. Coronica Malvasia 2012 autora teksta asocira na limun i slatke mirise akacije, dok duga mineralna završnica savršeno pasuje uz brodet.

Od crvenih vina, sorta babić je apostrofirana kao najzanimljivija, a kao dokaz ponuđeno je vino Bibich R6 Riserva 2010, dobijeno od lokalnih sorti lasina, babić i plavina, koje autora podseća na širaz sa Rone.

Suha Punta Tirada Babić 2009 je bogato, barikirano vino nastalo od grožđa dobijenog u legendarnim kamenim vinogradima Primoštena.

Konačno, prepun snažnih tanina i sušenih smokava, Miloš Plavac 2009, koji je idealan pratilac svih vrsta jela od divljači, završava ovu malu listu vina od lokalnih sorti preporučenih američkim turistima.

Za kraj, možda je zanimljivo pomenuti da je autor teksta Albert Halberštat (Albert Halberstadt), čuveni američki pisac rođen u Moskvi, poznat po brojnim tekstovima o životu i radu izbeglica širom sveta, ali i biografiji legendarnog blues pevača i tekstopisca velikih svetskih hitova po imenu Dok Pomus (Doc Pomus).

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama