Kako napraviti vinsku kolekciju

Foto: Pexels Foto: Pexels

S porastom vinske kulture sve je više ljubitelja vina koji razmišljaju o tome da naprave sopstvenu vinsku kolekciju koja neće biti samo ostava za vino već privatna, meditativna, prava hedonistička tvrđava u kojoj ćete sami ili u društvu puniti dnevno istrošene baterije organizma.

Oni koji su videli tvrde da najveću i najznačajniju kolekciju vina u Srbiji poseduje predsednik Aleksandar Vučić, a kolika će biti vaša zavisi od mnogo toga, novca prvenstveno, ali i iskrene ljubavi prema vinu. No, s godinama se broj zanimljivih i raznih drugih boca povećava, špajz je već dupke pun, a garaža nije najbolje mesto da se u nekontrolisanim uslovima i slabo branjene drže etikete prirasle za srce. Zato nudimo uputstvo kako stvoriti sopstveni vinski hram u šest tačaka.

Pronađite pravi prostor

Ovde se prvenstveno misli da voljenim bocama obezbedite najbolje moguće uslove za odležavanje. To podrazumeva mirno i tiho tamno mesto sa relativno stalnom temperaturom i vlagom. Podrum je idealan ali isto tako i veliki orman može da odigra pravi ples. Najvažnije je da pređete na planiranje, izradu i postavku polica. I to odgovarajućih, jer na tržištu je sve više različitih boca, ne samo gabaritom od magnuma, dvostrukih magnuma, pa nadalje, već i oblikom. Buteljke su neke deblje, druge tanje, treće vretenasto izdužene.

pexels bruno cantuária 774455
Foto: Pexels

Kako bi privukli pažnju kupaca vinari neprestano traže i nude nove estetske zahvate. Zato morate planirati za budućnost kada se vaša kolekcija nastavi širiti. Tokom odležavanja boce se najbolje osećaju u vodoravnom položaju kako bi se čep vlažio, ali jednaka dubina police neće odgovarati svakoj boci. Takođe boce mogu biti naslagane u horizontalnom položaju jedna na drugu pa tako nekoliko redova u visinu ali tu dolazimo do problema da uskoro nećete znati koja je koja, pogotovo kad izvučete par komada da degustirate sa prijateljima. I tu dolazimo do sledeće važne stavke.

Organizujte vina

Svako vaše vino je priča za sebe i zato je idealno otvoriti mu fajl, napraviti ličnu kartu. Zapravo to je mapa, na papiru, tabli, u rokovniku ili ekranu kompjutera gde je opisano mesto tog vina na policama, naziv, berba i što je najvažnije - idealan period da se popije. Jer zbilja je strašno da vam neko dobro vince izmakne sa vidika a setite ga se dugo nakon što je prošlo zenit ili palo načisto.

pexels andrea piacquadio 3756623
Foto: Pexels

Opremite se

Idealno je ako se vaša kolekcija nalazi u izdvojenom prostoru u koji nepozvani ne zalaze, pa još pritom imate mesta za lep astal i nekoliko stolica ili dve tri udobne fotelje. Kad je već tako onda zbilja nema opravdanja da ne nabavite vinski frižider za minimum desetak boca penušavih, belih i roze vina koja planirate da otvorite u dogledno vreme. Idealna temperatura za čuvanje svih vina je između 11,5 i 14 stepeni Celzijusa jer će se ona u tim uslovima najbolje očuvati i dalje napredovati.

Vlažnost takođe treba pratiti ukoliko ne planirate da svako vino popijete u okviru tri godine što je relativno bezbedna granica koju će obezbediti horizontalno postavljanje boca. Ali da bi čep dao mnogo više od sebe neophodno je da tokom godina i u dužem vremenskom intervalu vlažnost bude između 50 i 75 procenata. Predugo držanje vina u frižideru neće ih pokvariti, ali sprečava dalji razvoj u boci.

wine g90ca41e34 1920 pixabay
Foto: Pexels

Igrajte igru istraživanja

Kad ste već lepo popisali svoji bogatu zbirku, došao je trenutak uživanja. Ne da otvarate boce, već sa prisnim ljudima da istražujete taj vinski listing. Otkrijte koja su vina zrela za degustaciju, koja vas posebno po nečemu privlače, koja se mogu u ovom trenutku porediti. Ili diskutujte da li je neko vino možda većeg potencijala nego što je proizvođač naznačio, pa malo maštajte na tu temu pre uzimanja vadičepa u ruke. Možda napravite svoj spisak najdugovečnijih vina i analizom utvrdite koji stilovi, regije, berbe daju najbolja takva vina.

Personalizujte doživljaj

Dobra i dugovečna, kolekcionarska vina, zaslužuju veću pažnju. Povremeno bacite pogled na te omiljene boce, setite se putovanja na kojima ste ih pazarili, ili ljudi od kojih ste ih dobili na poklon. Svako takvo vino zapravo nosi priču iza sebe, možda o vinaru koga ste upoznali ili prelepoj vinskoj regiji koju ste obišli u potrazi za ovakvim vinom, ili makar kako ste posle perfektnog para u nekom restoranu poželeli da ponesete kući upravo jednu bocu te etikete i jednom ponovite savršeni gastro-enološki doživljaj. Dodajte svome vinu i ličnost!

AdobeStock 230948883 1
Foto: AdobeStock

Ne budite uskogrudi

Vino posebno voli „široke“ ljude i zna da im dobrom uzvrati. Zato ako planirate da kupite samo jednu bocu za svoju kolekciju neka to bude barem magnum koji daleko lepše stari uz definitivno manju sklonost ka oksigenaciji.

I zapamtite: Ne čekajte predugo ni savršeni trenutak da otvorite svoje specijalno vino. Ono ima svoj životni ciklus i nakon zenita pašće daleko brže nego što se ka njemu uspinjalo. Pritom, jako je malo vina na tržištu predviđenih za dugi niz godina pa i decenija boravka u vašem posedu i kolekciji.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi