Najbolji portugizer sveta 2014. godine

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

portugizer2Portugizeri vinarija Mačkov podrum i Kiš, osvojili su zlatne medalje na upravo održanom takmičenju Portugieser Du Monde u mađarskom Pečuju. Da uspeh bude veći, sva tri uzorka iz Srbije su na ovom nezvaničnom prvenstvu sveta portugizera odlikovana medaljama. Zlatnom Mačkovom Portugizeru 2013 i Kišovom Portugizeru 2012, srebrom se pridužila i Kišova prošlogodišnja berba ove sorte.

Ovo je drugo takvo takmičenje po redu koje organizuje magazin Pécsi Borozó na čijem čelu se nalazi Zoltán Győrffy, a svoju ideju realizovao je delom uz pomoć države i grada Pečuja. Na ocenjivanju završenom 26. aprila prisutna su bila vina iz šest država: Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Srbije i Mađarske. Od sedamdesetak uzoraka, najveći broj je naravno bio iz zemlje domaćina, gde je ova sorta izuzetno popularna. 

portugizer

Vina su podeljena u tri kategorije, mladi portugizer, vintažni portugizer i cuvee, ili kupažne varijante. Međunarodni žiri u kome je bilo Španaca, Nemaca, Poljaka, Hrvata, Slovenaca i Mađarske, dok je Srbiju predstavljao Igor Luković.

portugizerlogo

Ovo takmičenje je dokaz više da se u našoj zemlji, pogotovo iz Sremskih Karlovaca, širi interesovanje za portugizerom, a kvalitet neprestano raste, pogotovo ako se zna da je vinarija Mačkov podrum prošle godine osvojila srebrnu medalju za svoje vino.

Čestitamo osvajačima medalja!

Šampioni Portugieser Du Monde 2014 su:

* Kategorija mladih portugizera (2013) - austrijska vinarija Weingut Weinfried sa vinom Granat Portugieser 2013

* Kategorija vintažnih portugizera (2012 i stariji) - vinarija Terra Parna iz Slovačke sa vinom Modry Portugal 2010

* Kategorija kupaža- mađarski predstavnik Tiffan's Pinceszete sa vinom Regimodi Cuvee 2012

nazad na vrh

Srodni tekstovi