Poplava dragih metala za Srbiju

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Poplava dragih metala za Srbiju

Petnaesto izdanje veoma cenjenog ocenjivanja u Nemačkoj - Mundus Vini 2014, pozlatilo je Regent Reserve 2009, vino vinarije Aleksandrović. Ali to nije sve...

Uz vino Regent Reserve koje je ponelo najsjajniju medalju u Nemačkoj, srebrom su okićeni Trijumf Barrique 2012 i Trijumf Selection 2013, novo vino koje smo posebno istakli u nedavnom razgovoru sa gospodinom Božidarom Aleksandrovićem i kome predviđamo još sjajniju budućnost narednih godina.

Istovremeno, iz Beča stiže još dobrih vesti. Na grandioznom AWC 2014 ocenjivanju, perjanica kuće Aleksandrović, vino Rodoslov po treći put se penje na najviši podijum dok je samo stepenik niže zaposelo čak pet etiketa ove vinarije. 

Na ovogodišnjem ocenjivanju Mundus Vini, žiri sastavljen od 164 člana ocenio je oko 4.500 etiketa iz 42 zemlje sveta. Dodeljena su 33 velika, 935 zlata i 1.004 srebra, a ukupna analiza veli da kvalitet vina raste gotovo svakodnevno pošto su postignuti rezultati daleko bolji od onih na prolećnom izdanju ovog istog takmičenja. Kao i na tom ocenjivanju, najveći broj najsjajnijih i drugih medalja poneli su Italijani, potom sledi Nemačka, pa Španija, a u kategoriji velikog zlata za penušavce su sve najslavnija svetska imena: Champagne Krug 2003 Brut (proglašen apsolutnim pobednikom u ovoj kategoriji), Champagne Veuve Clicquot Ponsardin 2004 La Grande Dame Brut, Champagne Rui-nart 2004 Dom Ruinart Blanc de Blancs Brut, te Champagne Piper-Heidsieck Rare Millésimé 2002 Brut. 

Vredno je napomenuti da je još jedna srpska etiketa osvojila srebrnu medalju, a reč je o vinu Podruma Radovanović, Chardonnay Selekcija 2012. Istovremeno, Hrvatska se može podičiti sa čak desetak zlata i šest srebrnih medalja, i zanimljivo je da je čak tri zlata osvojila malvazija. Makedonska vinska proizvodnja je ovenčana sa četiri zlatne etikete i pet srebra, dok je Sloveniji pripalo jedno zlato i dva srebra.

nazad na vrh

Srodni tekstovi