Balkanski festival sira

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

sir-3Drugi „Balkan Cheese Festival” održaće se 11. i 12. oktobra u beogradskom Mikseru (Karađorđeva 46). Veliki okršaj proizvođača obrađenih mlečnih izlučevina krava, koza, ovaca na sve moguće načine i sa svim mogućim začinima, još je jedna prilika da hedonisti obraduju svoja nepca. Naravno, uz obilno uparivanje sa vinom.

Iako je glavni cilj „Balkan Cheese Festivala” da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, pogotovo onih iz Srbije koji su, gle čuda, do sada u smislu prezentovanja bili zanemareni i samim tim slabo poznati, u brojnim radionicama će kreativni šefovi, ali i predstavnici udruženja somelijera Srbije, učiniti da i vama sir i vino postanu omiljena i totalno nezaobilazna hrana, kako za telo, tako i za dušu.

Kombinacije sezonskog voća i sireva, čokoladni sufle sa plavim sirom, pena od sira, pikantne ćufte od sira sa romesko sosom, hladni krem od mladog sira i šljiva sa pečenim lešnicima i medom samo su deo gastro uvoda u proglašenje pet najboljih slaganja sira i vina na ovom festivalu.

sir-1

Za kraj, imena nekih autohtonih vina iz regiona sigurno znate, ali autohtoni sirevi! Pa evo: Srbija nudi Homoljski, Pirotski, Zlatarski, Sjenički, Mokrinski, Krivovirski i resteženi sir, Crna Gora - Pljevaljski, Kučki, Hrvatska - Paški, Dalmatinski, Dubrovački, Istarski, Lički, Tounjski, BiH - Livanjski, Travnički, Vlašićki, Presukuča, Gužvac, Makedonija - Galički, Šarplaninski... Malo li je?

nazad na vrh

Srodni tekstovi