Određuje li veličina mehurića kvalitet šampanjca?

Određuje li veličina mehurića kvalitet šampanjca?

Q: Mislio sam da je penušavo vino kvalitetnije ako su mehurići manji, ali mi je nedavno u restoranu somelijer objašnjavo da veličina mehurića zavisi od vrste čaše, a ne od kvaliteta vina. Ko je u pravu?
(Ranko Živković, Zemun)

A: Manji mehurići jesu pokazatelj kvaliteta. Tradicionalni metod proizvodnje kojim se rade svi šampanjaci, ali i druga najfinija penušava vina, tokom druge fermentacije u boci stvara mehuriće i određuje kakvi će biti. Međutim, što je podrum hladniji u kojem se obavlja fermentacija i što je manje nečistoća u mirnom vinu, odnosno bazi penušavca, to su mehurići manji.

Sitna perlaža lepo izgleda u čaši, često i duže traje, a mehurići bolje prijaju na nepcu jer proizvode finije asocijacije od onih većih, proizašlih iz manje rafiniranog vinskog đusa odrađenog brzom fermentacijom ili karbonizacijom.

Iako je zaista moguće donekle oceniti penušavac na osnovu veličine i trajnosti perlaže, ni to nije najsigurniji metod jer i oblik čaše kao i temperatura serviranja mogu uticati na oblik i kretanje mehurića.

Znači, odgovor bi glasio: Svako je po malo u pravu, ili pomalo u krivu.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi