Kolika je vinogradarska Srbija

  • Objavljeno u Info

prosen jaksic ivanisevic nadaKonačno znamo tačnu površinu vinograda u Srbiji. To je dobro, i time je, verujemo, stavljena tačka na brojne stručne nesuglasice oko pitanja čime raspolažu domaći vinari. 

Ono što je loše u ovoj priči je to što bi tih površina moglo i trebalo da bude daleko više, jednoglasan je zaključak na konferenciji za medije održanoj u beogradskom Klubu poslanika, gde je „Vinogradarski atlas” predstavlje. U pitanju je publikacija kapitalne vrednosti za svakoga ko se bavi ili tek namerava da se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Tim autora, koji čine prof. dr. Dragoslav Ivanišević, dipl. inž. Darko Jakšić i prof. dr. Nada Korać, uz pomoć recenzenta Milana Prostrana, otkrio nam je tek mali deo tajni koje krije ovaj kompletni i sveobuhvatni „rentgenski snimak” srpskih vinogorja.

Atlas je nastao na osnovu podataka prikupljenih Popisom poljoprivrede 2012. godine i uključuje novu rejonizaciju vinorodne Srbije, gde se u tri regiona, Centralna Srbija, Vojvodina, te Kosovo i Metohija, razlikuju 22 vinogradarska rejona sa 77 vinogorja i nekoliko vinogradarskih oaza. 

darko sa knjigomRegioni Centralna Srbija, sa 13 rejona, i Vojvodina sa sedam rejona, sadrže ukupno 22.150 hektara pod vinovom lozom, od čega su vinske sorte zastupljene na 17.483 hektara. Proizvodnjom grožđa se bavi ukupno 80.341 poljoprivredno gazdinstvo, što čini 12,7% procenata svih gazdinstava u Srbiji sa prosečnih 0,28 hektara zemljišta pod vinovom lozom.

Poređenja radi, napomenuo je recenzent knjige, u zlatno doba srpskog vinarstva, pedesetih godina 20. veka, pod vinogradima je u Srbiji bilo preko 100.000 hektara!

Vinogradarski atlas je publikacija na više od 400 strana, s velikim brojem mapa, pregledom istorijskog razvoja vinogradarstva na našim vinogradarskim površinama, ali i kompletnim sortimentom predstavljenim kroz autohtone, internacionalne i novostvorene sorte, gde su uključene i neke poput manzoni ili marselana, koje se odnedavno uspešno gaje na ovim prostorima.

Popisni rezultati se u elektronskoj formi mogu naći na adresama www.stat.gov.rswww.popispoljoprivrede.stat.rs dok će se knjiga, kad kompletan tiraž bude odštampan, moći nabaviti i preko Vino.rs. 

uns sila i probus

Kako dolikuje

Uz izvesno žaljenje Nade Korać što smo pojedinim novim uredbama nastalim usklađivanjem sa zahtevima EU bukvalno primorani da se okrenemo određenom sortimentu, umesto da što više forsiramo neke sopstvene novostvorene sorte vrhunskih karakteristika i posebno usklađene srpskom teroaru, nakon konferencije poslužena su izvrsna vina od sorti probus i sila departmana UNS (Univerzitet Novi Sad), koja su još jednom dobila bezrezervne pozitivne kritike.

nazad na vrh