Fruškać, vino puno iznenađenja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Fruškać, vino puno iznenađenja

Pod sloganom „Samo pusti da te iznenadi“ banoštorska vinarija Fruškogorski vinogradi pokrenula je tokom 2016. godine etiketu Fruškać kao potpuno novi talas na domaćem tržištu vina. I iznenađenje je bilo veće od očekivanog, predsednik NR Kine Si Đinping lično se oduševio ovim vinom koje je ubrzo postalo pravi hit u severoistočnim delovima Kine pa je prvi od šesnaest naručenih kontejnera uveliko na putu za Šangaj, regiju sa veoma zahtevnom vinskom klijentelom.

Dovoljno jeftin da se u pakovanju od dva litra nađe na policama najvećih trgovinskih lanaca, dovoljno kvalitetan da zadovolji i onaj deo publike koji će ga kupiti u buteljci, Fruškać je maksimalno atraktivno brendiran da privuče sve generacije. Od onih koji tek stupaju u „tajno društvo ljubitelja vina“ do već zaslužnih veterana vinske kulture. Jednostavno, ovo vino čini beočug između jeftinih i manje kvalitetnih ali veoma popularnih etiketa, i onih koje naš prosečni konzument silom materijalnih neprilika zaobilazi na policama i samo može da gleda sa setom.

vinograd II webVinogradi iz kojih dolazi Fruškać

Kvalitetna linija sa tri boje Fruškaća, su zapravo crveno, belo i roze vino spravljeno od sopstvenog grožđa iz verovatno najboljeg fruškogorskog vinograda. Sa 80 hektara koji se bukvalno sa brežuljaka prelivaju prema Dunavu stižu merlo koji stoprocentno čini crveni Fruškać, merlo i pino noar u roze varijanti i konačno tri bele sorte: sovinjon, pino blan i italijanski rizling od kojih nastaje Fruškać beli.

crni 2LSpecijalno izrađena boca od dve litre za Fruškać

Stižu ta ista grožđa i u Quet, tu kvalitativno „višu“ liniju vinarije Fruškogorski vinogradi, ali Fruškać je za sad onaj izuzetak koji potvrđuje pravilo da Kinezi kupuju samo skupa vina, naravno, najvišeg kvaliteta. Zanimljiva je i etiketa za tamošnje tržište, pored originalnog naziva Fruškać, dodatno je vino brendirano kineskim slovima i nazivom „Duša Balkana“. Što da ne, vredi iskoristiti priliku i promovisati ne samo sopstvenu zemlju već i čitav region.

tri kineskeEtikete koje osvajaju kinesko tržište

Fruškać vina su praktično rezultat dugogodišnjeg rada vinarije Fruškogorski vinogradi i dokaz da kvalitetna vina ne moraju biti skupa. Za tu liniju posebno je dizajnirana i projektovana boca od dva litra, ali tajna uspeha Fruškaća nije samo u boci. Vinarija Fruškogorski vinogradi se izuzetno brzo razvija pri čemu iza svega stoji veliki, maksimalno kreativan tim koji planira dalje korake u  širokoj lepezi segmenata, od podruma, preko vinskog turizma, kulturno-istorijskog nasleđa pa do savreme naučne postavke koja će doprineti razvoju čitave regije. Kapaciteti se ubrzano šire, nabavljena je najsavremenija oprema, a pored domaćih, u tehnološki deo priče ukjučeni su značajni svetski stručnjaci koji već predviđaju da će ovde, zahvaljujući idealnom zemljištu, uz vrhunske efekte mikroklime i čuvenu refleksiju sunca sa Dunava proizvoditi samo još bolja vina. Analize pokazuju da na parcelama Fruškogoskih vinograda grožđe ranije sazreva i ima primetno više šećera nego u drugim vinogradima regije. 

To nedvosmisleno potvrđuje Tieri Abere, jedan od naboljih vinskih konsultanata na svetu kad kaže: „Vino se pravi u vinogradu, čarobnom sinergijom grožđa, sunca i vinogradara. Zato gledajte vinograd gde se uzgaja grožđe, pa izaberite sebi vino.

Fruškać, što da ne!

3 Fruškaća

Crveni Fruškać je čisti merlo srednjeg tela i prijatne svežine. Meki tanini i voćne arome čine ga idealnim za svakodnevne prilike a posebno uz crvena mesa i jake sireve.

Roze Fruškać, vrlo mek i voćan na mirisu a elegantan na ukusu nosi neophodnu svežinu za svako jelo, dok je poseban par uz variva, ćuretinu i razne jela-salate.

Beli Fruškać je vino prijatne svežine i srednjeg tela, karakterišu ga izrazite voćne arome. Probati ga treba uz salate, piletinu, ribu, gulaš pa i gustu teleću čorbu.

Sva su ova vina sa 12,5% alkohola idealna za svakodnevne prilike, uz hranu ili samostalno, te su zbog izuzetno prihvatljive cene odličan restoranski izbor kao vino kuće.

Nagradna igra

Do 25. januara 2017. godine sva punoletna lica mogu slati zanimljive fotografije belog, crvenog ili roze Fruškaća na fejsbuk stranicu fb/fruškogorskivinogradi

Najinteresantnije će osvojiti nagrade među kojima su spa vikend na Fruškoj gori, prezentacije vina sa prigodnom večerom i poklon paketi. Osim što je Fruškać vino sa izvanrednim odnosom kvaliteta i cene, lako je i dostupan u trgovinskim lancima Roda i Merkator.

nazad na vrh

Srodni tekstovi