Trijumf prirodnih vina Bikicki

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Trijumf prirodnih vina Bikicki

Mlada fruškogorska vinarija Prirodna vina Bikicki, praktično još bez krova nad glavom budući da vina prave i čuvaju u vinariji Maurer, postigla je najveći uspeh od svih srpskih učesnika na ovogodišnjem Balkans International Wine Competition u Sofiji (Bugarska) osvojivši s vinom Cu Pinot Grigio 2016 duplo zlato i titulu najboljeg oranž vina Balkana, a pride još i dva zlata za Makana Traminac Late Harvest 2013 i Crna Tamjanika2015, te srebro za Traminac 2016. I sve to na praktično prvom ocenjivanju na koje su poslali svoja vina!

bikicki 3

A samo nekoliko dana pre ovog događaja, Đorđe Bikicki, vlasnik vinarije okupio je u vinoteci Wine & Pleasure u Beogradu grupu ovdašnjih vinskih novinara da im predstavi svoja nova vina i nove etikete. I mada smo za ovih nekoliko godina koliko vinarija postoji već pomalo navikli da Bikicki pomera neke poznate okvire poimanja vina, zahvaljujući naravno i vinaru Oskaru Maureru koji de facto kreira ta vina, sve ono što se tog popodneva našlo na degustaciji budi maksimalnu pažnju. Ukupno devet vina, svako za sebe varijacija u odnosu na prethodnu berbu, razlčičti stilovi, načini proizvodnje, boje i arome, novi dizajn etiketa na karakterističnim duguljastim flašama...

bikicki 9

Prvo vino koje smo probali bio je Traminac 2016, srebro iz Sofije, sveže, bogato cvetnim aromama, idealno vino za predstojeće leto. Usledio je zatim potpuno netipičan sovinjon blan So 2016, koji niko od prisutnih nije sa sigurnošću mogao da prepozna i koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa Cu 2016, pino griđo napravljen u ramato stilu koji u Srbiji nije još stekao dovoljno popularnosti kod vinara, a dobijen je posle četitri dana hladne maceracije. Zatim još jedan originalni novitet Traminac 2017 pod radnim nazivom Uncensored, već poznati roze od pino noara Nadia 2016, bez dileme jedan od najkompleksnijih u Srbiji, vino bez kojeg će teško biti sastaviti ovogodišnje liste najboljih srpskih rozea.

bikicki 12

Iako je u ovakvoj konkurenciji raznovrsnih vina nezahvalno izdvajati favorite, poslednja četiri vina na degustaciji predstavljala su u neku ruku i kulminaciju senzacija. Pinotte 2014  je elegantni pino noar naglašenih voćnih tonova i dobro integrisanog barika, a Crna tamjanika 2015, koja je u bariku odležavala 12 meseci, pokazuje da je ta sorta potencijalno značajna vinska priča za Srbiju, koja bi vremenom mogla da nam donese više internacionalne prepoznatljivosti.

bikicki 2

Konačno, ova uzbudljiva degustacija završena je dezertnim vinima Makana 2015 i Makana Noir 2015, zahvaljujući kojima je Prirodno vino Bikcki već steklo zavidnu reputaciju u odabranim krugovima i koje, kako je neko primetio, „usrećuje više od većine najboljih torti“!

Nema šta, ova degustacija, kao i uspeh na Balkans International Wine Competition u Sofiji ukazuju na to da malo ko u Srbiji radi vina kao Bikicki. Za to se treba odvažiti i naravno – umeti!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi