Kako da (sa)čuvate otvoreno vino

Kako da (sa)čuvate otvoreno vino

Večina nas suoči se na kraju obeda ili na kraju dana s tim da vino koje je ostalo u boci valja sačuvati za sutra. Ali, šta uraditi s njim kako bi ostalo podjednako dobro i sutrdana, pa i nekoliko dana nakon otvaranja?

Kao prvo, glavni trik je u tome da se spreči dodir kiseonika sa površinom otvorenog vina. Ako to uspete sasvim je realno da će vaše vino biti u vrlo dobrom stanju i nedelju dana nakon otvaranja!

Svako vino ima životni vek i on zavisi od mnogih faktora. Isto važi i za opstanak vina nakon otvaranja, jer se već nekoliko sati posle otvaranja vino promenilo, pogotovo posle nekoliko dana. Koliko će sve to negativno uticati na vino, osim od oklonsti u kojima se čuva, zavisi i od kvaliteta vina. Podrazumeva se da ćete vino zatvoriti nakon otvaranja nekim od pomoćnih čepova, za šta se preporučuju gumeni, vakumski čep, i zatim ga odložiti na hladno mesto, podrum ili frižider (najbolje vinski). Tako pripremljeno, vino može da stoji nekoliko dana s minimalnim gubitkom kvaliteta. 

Svaka nagla promena temperature ne prija vinu. Previsoka ubrzava starenje i izaziva tzv. ukuvane arome, dok preniska može trajno uticati na gubitak pojedinih aroma. Dakle, sva mesta koja su mahom mračna i imaju konstantu temperaturu, a bez prisustva vlage, odlična su zamena za čuvanje vina (ali ne za dugo) ako ne posedujete profesionalni vinski frižider koji reguliše temperaturu i vlažnost.

Kod belih vina s aluminijumskim zatvaračem na navoj, dileme nema – vino će biti dobro i dugo nakon prvog otvaranja ako zapušač uredno zavrćete svaki put kada sipate vino u čaše. I neka crvena vina imaju ovu vrstu zatvarača „budućnosti” koji može da sačuva vina nekoliko dana ako se dobro zatvori. 

Kada je klasičan čep u pitanju, posle otvaranja potrebno je ponovo dobro zatvoriti flašu gumenim vakum čepom ili, ako ga nemate pri ruci, istim tim pampurom koji ste izvadili. Flašu držite van domašaja svetlosti i na temperaturi nižoj od sobne. U pojedinim slučajevima, za određena vina, frižider je solidno prinudno rešenje, pa čak i za neka crvena vina, pošto niža temperatura usporava proces oksidacije. Ponovo začepljeno vino ostaće relativno sveže tri do pet dana u frižideru. 

Postoje i dodatni sitni bonusi u borbi sa kvalitativnim promenama u vinu. Recimo, držite bocu uspravno kako bi se površina u dodiru sa kiseonikom svela na minimum. Takođe, kada izvadite vino iz frižidera ipak pazite da se ne ugreje prebrzo. Ovo je posebno bitno leti kada su velike razlike između sobne temperature i one u frižideru.

Ukoliko niste zadovoljni dosad opisanim, možete otići korak dalje i nabaviti neku od aparatura i sistema za čuvanje otvorenih vina. Vakum pumpe se mogu nabaviti u svim boljim vinotekama i sasvim su korektan wineguard po pristupačnoj ceni. Primedba da proizvedeni vakum isisava arome iz vina nikad nije naučno ni degustivno dokazana. Jedino je bitno da povremeno, tačnije svakog dana, proverite pečat-čep na flaši da nije popustio i propustio vazduh unutar boce.

Još profesionalnije deluje sistem sa inertnim gasom, težim od vazduha, koji se jednostavno postavi kao prepreka između kiseonika i površine vina. Ovaj sistem posebno je pogodan kod vina osetljivijih na oksidaciju, kao što su pino noar ili burgundac, a predstavlja ga sprej boca iz koje se gas direktno uduva u flašu s vinom i ona dobro potom začepi. 

Najosetljiviji

Na listi osetljivosti nakon otvaranja, pino noar ubedljivo vodi ispred vina starih desetak godina, koja su u stanju da se upropaste načisto nakon samo četiri sata otvorenosti prema kiseoniku. Nežna su i brojna organska vina ili ona bez sulfita, takozvana prirodna. Takođe, svetlocrvena vina sorti grenaš, sanđoveze, zinfandel ili nebiolo, umeju da „skiknu” doista brzo.

I za kraj da pomenemo kako postoje stoperi i za penušava vina. Vraćanje originalnog čepa nije preporučljivo jer ovaj često ume da iskoči iz boce. Sa metalnim stoperom, za koji je jedino bitno da dobro naleže na bocu, penušavac će ostati u pijućem stanju najmanje dva do četiri. A čak i da mehurići izvetre, imate još par dana da u kuhinji spremite vrhunske specijalitete sa istim.

how long wine lasts open

Pogledajte još: KAKO DA ČUVATE VINO

nazad na vrh

Srodni tekstovi