Princeps ili rađanje drvene linije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Princeps ili rađanje drvene linije

Tri zlata na nedavno održanom, najprestižnijem međunarodnom nadmetanju za vina od sorti merlot i kaberne Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme 2018 u Bergamu, osvojila je mlada fruškogorska vinarija Deurić.

Izuzetan uspeh za ekipu Mitra Deurića iz Male Remete, pogotovo ako se zna da su dva odličja dobijena za potpuno nove, nama nepoznate etikete, dok je treće poneo Talas crveni ali iz poslednje berbe 2017. godine koji je flaširan krajem leta dok će na police tek pred proleće! I da čitav događaj bude još značajniji po naše vinarstvo, u ovu bajkovitu priču umešala se i domaća novostvorena sorta probus!

Crveno vino Aksiom 2016 je kupaža sorti merlo, marselan, probus i pti verdo, ali joj je praktično probus i mama i tata jer je zastupljen sa čak 70 procenata u blendu. Vino iz premijum kategorije je ležalo godinu dana u novom hrastovom bariku i to je sad najskuplje mirno vino ove vinarije na policama sa cenom od 1.990 dinara.

- Vinarija Deurić je prepoznata na tržištu i time što je proizvela visoko kvalitetno vino od sorte probus - objašnjava Zlatko Živanić direktor prodaje. - Prvo smo pustili na tržište vrhunski sortni Probus 276, a sa vinom Aksiom gde internacionalne sorte samo oplemenjuju našu autohtonu, želimo da prikažemo tržištu šta sve ta sorta može da pruži. Naš tehnolog Mirko Niškanović ima odrešene ruke da na uštrb kvantiteta i svega drugog u fokus stavi kvalitet.

aksiom 2

Reč aksiom na grčkom jeziku znači „istina koja se ne može pobiti“ a ta istina glasi da se u sve tri etikete zapravo nalazi fruškogorski merlo čime je ova sorta bukvalno glorifikovana u Bergamu. Jak dokaz je i zlato za nama apsolutno nepoznato vino Merlot Princeps.

- Poslali smo izuzetno mlad Talas crveni jer smo poželeli da vidimo da li smo na pravom putu i uz njega dve nove varijacije merloa. Za razliku od mnogih ovdašnjih vinarija, ne gledamo samo tržište već želimo da kvalitet dobijen u vinogradu gde su decenijama unazad postojali vinogradi a pretočen u bocu, ne ograničavamo brojem etiketa i stereotipima. Kad proizvodnja primeti da određena parcela može dati drugačije rezultate u vinu, to vino kao mikrovinifikaciju odvojeno flaširamo. Znači sortni Merlot Princeps je sa jedne izuzetne pozicije u vinogradu a fermentisao je u buretu. Jednostavno, želimo da imamo sve varijante jedne sorte, isključivo iz inoksa i isključivo iz drveta a onda i kombinovano. Mladi smo i mi i vinogradi kojima je tek deseta godina no to nas ne sprečava da vidimo šta maksimalno možemo dobiti od naših loza. I konačno, smatramo da kvalitet na dugi rok mora pobediti.

Za nekoliko meseci će uz ovaj merlo na tržište krenuti i čitava linija Princeps značajna po tome što se kompletan proces proizvodnje odvija u buretu od francuskog hrasta i ta vina nisu videla inoks sud u bilo kojoj fazi. Iz vinograda direktno u bure, a zlatni niz garantovano će se nastaviti.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama