Regionala 2024: Čarobna vina od autohtonog grožđa

Regionala 2024: Čarobna vina od autohtonog grožđa

U Beogradu je u hotelu Metropol Palace u subotu 27. aprila održano novo izdanje jedinstvenog kod nas vinskog salona Regionala 2024 koji je i ove godine okupio više od 50 vinarija s vinima napravljenim od autohtonih sorti s ovih prostora.

Regionala 2024 (279)

U predigri izložbeno-degustacionom segmentu festivala, Regionala je započeta još u prepodnevnim satima specijalnim radionicama. Na prvoj od njih predstavljena je sorta škrlet. Medijator, somelijer Tomo Jakopović, ozbiljno se bacio na zadatak da kroz selekciju etiketa pokaže sve vrline ove malo poznate sorte koja se gaji na svega 70 ha vinograda u regiji Moslavina, severozapadno od Zagreba, inače prve autohtone sorte na kojoj je odrađena klonska selekcija u Hrvatskoj.

Regionala 2024 (20)

Od iskričavog penušavca Trdenić sa prijatnih osam grama kiseline, amfore Glavica, selekcije Kosovec, moćnog Florijanovićevog sur lie osvajača zlata na Decanteru, do duge maceracije Ivanića stekli smo potpuni uvid u sortu ljupkog i elegantnog stava u najvećem broju slučajeva. Priča koja tek treba da bude ispričana!

Za domete žlahtine, značaj kupaže belice, ali i udruženja Kvarner Wines, te u nju uključenih vinara, pred prepunom se salom maestralno retorički borila Lucija Matijević, ambasadorka udruženja KW i somelijer, ali i kćer čuvenog kuvara Časlava Matijevića čijih je specijaliteta od hobotnice na Regionali bilo u izobilju. Tu verovatno leži uzrok strasnog uparivanja žlahtine sa škampima kao sorte koja niskim kiselinama daje prednost slasnom mesu raka.

Regionala 2024 (110)

Osim vrhunskog predstavljanja brojnih etiketa od penušavaca Šipuna iz Vrbnika i Pavlomira, preko mirnih vina PZ Vrbnik te bliskih vinarija Kuća vina Ivan Katunar i Katunar Winery Estate, do nefiltriranog vina vinarije Nada i prošeka Sv. Nedija vinarije Gospoja, sve je teklo kroz zanimljive i duhovite primere. Čak i konstatacije kako se deca vinara na Kvarneru druže, pomažu jedni drugima.

- Drago nam je da smo istakli vina kao što je belica za koje mnogi nisu čuli, kao možda ni za sansigot, dok za žlahtinu verujem da jesu. Time smo već napravili neki korak, ali doneti nešto svoje autohtono u Beograd, pred ljubitelje vina koji takođe imaju dosta lepog autohtonog za pokazati, verujem da će svakome ostati u sećanju – kaže Lucija Matijević.

Regionala 2024 (55)

Inače, valja primetiti u čitavoj toj rastućoj vinskoj priči Kvarnera ulogu Turističke zajednice Kvarnera koja je i omogučila ovo predstavljanje u Beogradu i koja već nekoliko godina aktivno učestvuje u promociji lokalnih vina i vinarija pokazujući da je vino i te kako značajan turistički proizvod!

Regionala 2024 (211)

Pažnju valja posebno skrenuti i na dve radionice posvećene srpskim vinima. Na prvoj je velemajstor prirodnih vina s minimalnim intervencijama Erne Sagmajster priredio nesvakidašnju horizontalnu degustaciju svojih vina od furminta i kadarke. Bila je to uzbudljiva pokazna vežba sa ciljem da ukaže na raznovrsnost fruškogorskog teroara kroz vina od iste sorte i iz iste berbe ali različitih vinograda. Spoj vinareve filozofije, teroara i potencijala lokalnih sorti iznedrio je radionicu koja se pamti!

Regionala 2024 (130)

Veliko zanimanje izazvala je i priča o evoluciji prokupca, najznačajnijoj srpskoj crvenoj sorti koju je uz brojne zanimljivosti i primere predstavio jedan od vodećih srpskih somelijera Nemanja Papić. U stvari, već samo ove četiri radionice bile bi dovoljne da ukažu na značaj Regionale koja se postavila kao jedna od najuspešnijih kada je reč o promociji vina od lokalnih sorti.

Regionala 2024 (192)

Što se izložbenog dela tiče, tu je bilo dovoljno toga za tri festivala. U delu sale gde su dominirale srpske vinarije bilo je soliranja po pitanju noviteta ali i uigranih vertikala poput one grašca iz vinarija Trivanović i Kiš. Ova poslednja je iznela čak sve berbe od 2015. godine naovamo sa sadašnjom zelenom Grašac beli etiketom, jednom od prvih u Srbiji koja se nije vodila kao italijanski rizling. Pod „soliranjem“ mislimo na pojedinačne novitete kakav je Gorska Tamjanika 2023 Deurić ili vina koja kao magnetom privlače vinoljupce poput grašaca sa najvišim svetskim i balkanskim odlikovanjima vinarije Vinčić.

Regionala 2024 (152)

Sve dublji upliv u vode autohtonih sorti evidentan je u renomiranoj iriškoj vinariji Kovačević koja je regionalnoj publici otkrila tajne kupaže probusa i prokupca Pro Pro. Uz zanimljivo crveno vino koje će krajem jeseni u prodaju, uloga neoplante evidentna je i u kuveu iz linije R gde su snage udružile ova sorta i šardone.

Regionala 2024 (158)

Po običaju, jedina srpska Malvazija, ona iz čerevićke vinarije Verkat, ponoo je privukla pažnju kako domaće publike tako i gostiju iz regiona, dok se sudeći po reakcijama prisutnih lako može dogoditi da vinarija Ralević nedaleko od Paraćina postane sledeća velika stvar na srpskoj vinskoj sceni.

To se već sada može reči za vinariju Dalia iz Negotinske krajine i njenu vlasnicu Kristinu Lukić koja je u ovaj deo Srbije donela tajnu šampanjskih mehurića. Uz tardicionalno rađen penušavac od crne tamjanike iz berbe 2022 i roze od iste sorte i sa 5% merloa, tu je i pet nat od tamjanike 2022 koji privlači pažnju.

Regionala 2024 (206)

- Krajem leta će na scenu i naš tradicionalni penušavac rađen od sedam sorti grožđa – najavljuje mladi negotinski vinski lav Marko Obradović (Tenuta Est) i sipa nam Staru kupažu, mirisno crveno vino još bez etikete od čak 11 sorti, svega što ima u vinogradu! – Prokupac, začinak, frankovka, crna tamjanika, vranac, pino noar, kaberne, sovignjon, fran, rizling, šardone i merlo. Zove se stara kupaža jer je čovek koji nam je vinograd prodao rekao kako su u njemu samo rizling, šardone i kaberne, a našli  smo sve osim rizlinga (smeh).

Regionala 2024 (272)

Premijerni blend merloa i crne tamjanike Marica, vinarije Raj iz Rajca, obukao je uočljivu etiketu i privukao pažnju a sjajan utisak ostavlja i Bagrina Traško, još jedan novitet iz negotinskog kraja. Lepo upakovanu i sadržajnu Bagrinu čak i dobri poznavaoci scene istočne Srbije sa čuđenjem po prvi put analiziraju u čaši.

Regionala 2024 (309)

Vinarija DiBonis počastila nas je ekskluzivitetom, svojim prvim vinom od kadarke. Nefiltrirana, mirisna i lagana, divne svetlucavo crvene boje a ima je svega 80 litara iz 2023. godine.

U relativno maloj ponudi kadarke s naših prostora vinarija Tonković je raznim stilovima vina od ove sorte iskazala njene nesumnjive domete. Istovrmeno, kadarke i furminti iz vinarije Sagmeister već godinama su među najboljim vinima Srbije, a na Regionali je pored njih veliku pažnju privukao i Lipolist 2016.

Regionala 2024 (390)

Pravo „regionalno“ vino bela Adria Stevana Karića od berbe 2023 promenilo je sortni sastav tako da sada kombinaciju tamjanike i malvazije koja šest meseci odležava na kvascima sa minimum sumpora sad umesto vugave dopunjava grašac. A tu je i potpuni novitet crvena Adria, blend prokupca i frankovke koji je odležao u slavonskoj bačvi od 500 litara.

Regionala 2024 (191)

Dejan Milanović iz Surduka suvereno vlada sortama sila, grašac, probus i neoplanta. Na neki način on je i začetnik pravca kultivacije vina od ovih novostvorenih sorti. Ozbiljne primere zatičemo i na štandu mlade vinarije Burma iz Čerevića. Tehnolog Jelena Burmudžija je u Silu, Neoplantu i Probus iz berbe 2021 unela naramke moćnog mirisa i ukusa koji privazilaze ono što smo nalazili u vinima drugih proizvođača. Jelena je ujedno tehnolog banoštorske vinarije Vinarium gde nije bilo lako opredeliti se između crne tamjanike i blenda župljanke, traminca i grašca u vinu Beloš.

Regionala 2024 (215)

Brojni posetioci su ukazali na domet sorte probus kod vinarije Đurđić ali nipošto ne treba zanemariti njihov nešto kompleksniji Grašac beli koji je delimično macerirao u keramičkom jajetu.

Kada smo kod probusa, vinarija Deurić je sigurno od onih koje su napravila najviše za uzlet te novostvorene sorte, a u „lokalnom“ portfoliju ove moderne vinarije sve značajnije mesto zauzima i sorta morava s kojom su već osvajali visoka priznanja.

Regionala 2024 (145)

Dok prokupac ili kameničanka u vidu vertikale i arhivskih primeraka privlače pažnju na vinarije Milijan Jelić i Budimir, bele tamjanike u raznim varijantama krase nastupe legendarnih vinarija Župe Vinska kuća Minića i Spasić kao i dobro znane etikete sada pod brendom Porodični podrum Rajković.

Regionala 2024 (254)

Prokupac Predrag iz vinograda starog oko 90 godina vinarije Bora je odležavao u korišćenom bariku kako bi zadržao nepatvorenu estetiku tradicije. Spoj tradicije i savremene tehnologije zaokružen je i kod vinarije Ivanović koju sve sigurnije u dobrom pravcu a sudeći prema vinima, usmeravaju brat i sestra Ivan i Nadežda Ivanović.

Regionala 2024 (301)

Tamjanika je uveliko izašla iz Župe i lepe rezultate pokazuje u šumadijskoj vinariji Chateau Prince. Nova Tamjanika 2023 dosta odskače od prethodne berbe. Jače su arome, ukus, pojavili se i tanini uz ozbiljnije telo. Iako je tek druga berba, što naslućuje rast ovog vina svake naredne godine.

- Upravo tako, vino sada daje utisak da je iz daleko starijeg vinograda – objašnjava Maša Blagojević.

Regionala 2024 (332)

Suvu ali veoma izražajnu tamjaniku Upupa, te takođe njenu slatku verziju u ledenoj etiketi Slobodanka zatekli smo kod vinarije Lakićević sa severa Kosova. Zelena etiketa Solaris istoimene sorte ne spada u autohtona vina ali je svakako, za sad, raritetna na ovim prostorima. No čitav pregršt iznenađenja stiže još dalje sa juga.

Regionala 2024 (206)

Makedonski Tikveš je doneo sortna vina jedinstvena za balkansko podneblje koja zbog malih količina nisu dostupna u Srbiji. Jako mineralna Žilavka 2023 sa lokaliteta Bela voda je iz vinograda starog preko 30 godina, a Tamjanika 2022 sa Barova izuzetno suva.

- Različite su tamjanike dostupne u Srbiji ali ova naša jako herbalna i verovatno najelegantnija dolazi sa preko 700 metara nadmorske visine – kaže Tikvešov marketing menadžer za Srbiju Milan Simić.

Regionala 2024 (371)

Ova vina se rasprodaju za tri do četiri meseca, a kuriozitet je i Luda Mara, vranac sa lokaliteta Barovo gde je vinograd star preko pola veka. Godine 2020. nije punjena crvena kupaža Barovo već je vranac urađen sortno pa kupci dobijaju vino ekstremnog kvaliteta za jako pristupačan novac. Premijerno je donet i novi roze, blend širaza, kaberna i merloa sa Barova rađen po ukusu Marka Stojakovića glavnog enologa. Vino nije u duhu regionale ali je nešto najnovije što će u srpske radnje za dve nedelje.

Regionala 2024 (151)

Još četiri vranca su na štandu Stobi a predstavlja ih enolog Andon Krstov. Prvi je kaže Vranac vulgaris, nerafiniranog karaktera a na mirisu moćan, drčan, balkanski. Ali visoke klase što se vidi u završnici. Linija Macedon prvo ističe sortu a potom i teroar jer se svake godine radi sa iste parcele gde su tokom 15 godina postojanja Stobi vinarije što ove godine slave naučili koje su najbolje pozicije. Sočan, moćan, voćan i elegantan, idealan je za uparivanje sa balkanskom kuhinjom punom ukusa uz malo ćumura i dima. Veritas 2017 odležao 24 meseca u bariku a potom u velikim bačvama najbolje je vino u Stobi istoriji i može ponosno da se nosi sa svim svetskim regionima ukusom krvi i minerala uz mnogo voća. Aminta 2013 je iz arhive. nema je više na tržištu ali odaje čuvene note pečene crvena paprike i ajvara iz kabernea a crnog biber iz merloa. Nude i Graševinu koju jako dugo prodaju širom sveta izuzev Makedonije i Srbije.

Regionala 2024 (196)

Organska vinarija Jokić jedna je od najboljih u Dalmaciji. Njihova Maraština 2022 predstavlja lepršavo uzletište za dobro raspoloženje, dok je njihov Pošip dobar primer raskošnog potencijala te lokalne dalmatinske sorte.

Regionala 2024 (92)

Prvi je put na ovoj vinskoj fešti mlada korčulanska vinarija Željko Pecotić Baran koja postoji od 2020. godine. Probamo Pošip Pod Korita 2022 iz istoimenog mlađeg vinograda koji spada u najbolje pozicije Smokvice ali nam se sveži 2023 još više dopada. Antonija Baran za štandom otkriva da su im enolozi Igor Radovanović i Nikola Mirošević, „a mi doma, otac, majka, svi smo u to uključeni“. Pošip rade do 5.000 boca a plavac mali svega oko 1.000. Visokih kiselina i sortan dobro je ukroćen te vrlo pitak uz tipične aromatske karakteristike i neobičan dodatak marcipana u završnici.

Regionala 2024 (94)

Za susednim štandom dva momka takođe s Korčule predstavljaju premijerno u Beogradu vinariju Šain-Marelić iz sela Čara. Proizvodnja je oko 30.000 boca i za sada imaju tri etikete pošipa sa tri hektara vinograda. Posbenu pažnju privlače dva iz linije Sveti Ivan, gde je prvi iz vinograda starog više od 20 godina odležao malo duže na finom talogu, dok je Selekcija iz duplo starijeg vinograda i radi se umanjenje roda. Malo je duže macerirao, ima nešto više alkohola i spada u 36 najboljih hrvatskih belih vina prema oceni Vinskog kluba. Ovo će vino s osvojenom bronzanom Decanter medaljom tek za mesec dana na tržište, dok su ostala dva pošipa, kao spremnija dohvatila i srebra.

Regionala 2024 (343)

S Korčule je tu i vinarija Toreta čiji odležali Sur Lie Pošip u kontinuitetu predstavlja jedno od najboljih belih vina južne Dalmacije, a tu je i njihova čuvena Principessa, poluslatko vino koje je crowd-pleaser svuda gde se pojavi.

Regionala 2024 (358)

Iz Istre je premijerno na Regionali predstavljena vinarija Leonardo Palčić u čijem osvežavajućem seku od terana i malo merloa baš uživamo. Leonardo je iz mesta Dajla između Novigrada i Umaga. Godine 2018. su morali da iskrče sve vinograde jer su imali napad zlatne žutice, te su 2020. posadili nove nasade na sedam hektara. Originalna i veoma dobra je i klasična Malvazija, ali pravi dragulj duboke zlatne boje i zamamnih kisleina predstavlja ona pet meseci macerirana pod nazivom Marea. U dekanteru se nalazi i lep Merlot 2017 kao sećanje na poslednju godina pre krčenja loza, čisto da se vidi potencijal teroara za crvena vina.

Regionala 2024 (263)

Sa malo manje „soli“ u vinu jer je tek nešto dublje u kopnu Istre je porodična vinarija Cattunar, takođe prvi put na Regionali. Ali nastup ništa manje uspešan. Kao sa kakvog divnog teroar mozaika stiže njihova malvazija sa četiri različite zemlje, Malvasia 4 Terre, bela, siva, crvena i crna.

Regionala 2024 (226)

Vislander sa Visa, još jedna premijera na Regionali 2024 izneo je čitav rodoslov u likovima predaka na etiketama. Bugava im je sjajna, a viška penušava vina specijalan bonus.

Regionala 2024 (187)

Iz Međimurja su stigla vina Štampar od sorte moslavac, što je lokalni naziv za furmint a kojeg su u Međimurju brendirali kao pušipel! Glavna zvezda je tu Decanterovim zlatom ovenčani penušavac Urban White.  

Nemoguće je zaviriti u svaku bocu, pa čak ni pomenuti sve prisutne vinare u jednom tekstu. Autohtone sorte u vinima vinarija Tilia Estate, Cosseto, Corcova, Smiljković, Tošići, Tri planine, Vinarija Živkovići, Blagojević, Veličković, te brojnim dodatnim biserima izloženim na štandovima uvoznika i distributera, najbolja su pozvnica za sledeće izdanje Regionale, mesta gde se sreću ne samo dobra vina već i ljudi ovog prelepog regiona.

Šampanja u Sloveniji

Regionala 2024 (406) ANTEFRILE

 

Veliku pažnju ljubitelja penušavih vina zaslužio je Francuz Fransoa Boton (François Botton), vinar iz Šampanje koji sa suprugom Slovenkom vodi vinariju Domaine Slapšak u mestu Tržišče u Sloveniji.

- Po dolasku 2009. godine u najhladniji predeo Slovenije krenuo sam s eksperimentima radeći tradicionalna penušava vina od lokalnih sorti i tu sam se zaljubio u zametnu črninu. Poseduje tri a radimo vina sa osam hektara – objašnjava Fransoa koji je iz Šampanje doneo nouhau za vrhunske penušavce a veruje kako je Dolenjska dovoljno hladan klimat da penušavci dobiju lepe kiseline.

U Beograd je doneo dva vina, Brut Nature ŽČ od žametne črnine odležalo ukupno pet godina na talogu, te Brut Reserve u kojem je pored žametne črnine i po 30% šardonea i pino noara. Bespkorna vina koja prevazilaze veliki broj šampanjskih etiketa...

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh