Srećna vam autohtona Nova godina!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srećna vam autohtona Nova godina!

Jedna od stvari koja će obeležiti 2019. godinu u vinskom svetu svuda, pa i u Srbiji, biće nastavak trenda sve veće potrošnje vina od lokalnih, autohtonih sorti.

U tom smislu napravili smo mali predlog autohtonih vina za internacionalnu i svakakvu novogodišnju trpezu. Pa ko voli, nek izvoli!

Pojam aperitiva se u Srbiji uglavnom svodi na „žestinu“ od koje momentalno zarumene obrazi. Međutim, ne samo zato što su zime sve toplije i Nova godina uglavnom bez mraza, možda je došlo vreme da se na sto iznese i poneki penušavac ili lagano belo vino za početak.

autohtona nova godina 04

U tom smislu uzeli smo jednu tipičnu ovdašnju svečanu trpezu i obogatili je vinima od autohtonih i ovdašnjih novostvorenih sorti. Pa, navalite...

Aperitiv

Odnekud valja početi pa predlažemo penušavu smederevku Biser vinarije Aleksić, ili najbolje ovogodišnje belo vino od authotne sorte u izboru Vino.rs Tri Morave Temet, a bez problema kao starter možete usuti gostima i elegantnu Tamjaniku Lastar.

New Year Eve Dinner Photo

Predjelo

I dalje smo u segmentu lakših vina, bilo belih ili crvenih. Bagrina Bukovska vinarije Matalj, novitet na tržištu, nudi specifične arome i taman dovoljno kiseline i tela da iznese slani pršut i veoma jake sireve, dok vinu Morava vinarije Despotika ni agresivni kulen ne može ništa, a njene bogate arome samo će bljesnuti u kombinaciji vrućih pita sa sirom, mesom, kupusom, krompirom. Filigran Crna Tamjanika iz podruma manastira Bukovo pruža svežinu, prefinjene tonove i mnogo lepog voća sposobnog da se izbori sa gotovo svakom slanom poslasticom tipične srpske trpeze, a pruža uživanje i onima koji se čuvaju za glavno jelo.

Supa, domaći rezanci

Vino uz supu, pa kome to treba? Ali u supi se može zadesiti komadiška drhtave junetine, parče belog mesa ili neka to bude paradajz čorba? U prvom i drugom slučaju preporučujemo aromatičnija bela vina kao što su recimo Neoplanta Šijački ili Morava vinarije Jelić, dok uz paradajz čorbu ide nešto što će parirati kiselinama: Smederevka Janko ili Baš Prokupac iste smederevske vinarije.

White wine Christmas

Sarma, barena butkica sa renom

Ulazimo u područje gde fine masnoće traže ozbiljniju taninsku podlogu i gde bi tamjanike iz vinarija Ivanović i Čokot, baš kao i njihov prokupac, ili pak Prokupac Virtus, besprekorno čistili nepce fino impregniranim taninima, ostavljajući aromatski trag duboko iza zalogaja, ma koliko bio jak, pa čak i prožet renom. A ako baš želite podizanje ukusa do granice izdržljivosti, Zmajeviti prokupac iz Despotike radiće kao turbo punjač.

Prase, jagnje, fina riba

Kad dovde dođe, stomak šalje prve signale upozorenja, a meso pred vama prepuno je slasti koju teba sprati ili naprotiv protkati kompleksnim notama kako bi se nastavilo dalje. U tom kontekstu ovogodišnji pobednik u kategoriji najboljih crvenih vina od autohtonih ili novostvorenih sorti Prokupac boje Lila župske vinarije Budimir savršeno može da parira svakom takvom zalogaju, mada verovatno nećete pogrešiti ni sa večinom prokupaca prisutnih na tržištu. U obzir dolaze i Rose Doja od prokupca, svojevremeno proglašen najboljim na Balkanu, a od belih pre svih Tamjanika lekcija Spasić, koja bi mogla da odigra ulogu „čistača“.

Konačno, ako vam je cilj da samo uživate uz poneki mesni zalogajčić treba obavezno probati Probus 276 Deurić.

enjoying wine in new year party1

Zaslađenje

Ako vam se čini da ste se toliko najeli da više ne možete ni da zinete, savršeni desert je – vino! Makana Noir Bikicki, još jedan od ovogodišnjih lauerata u izboru najboljih vina Srbije, te podjednako vredni pažnje Crna Tamjanika Matalj i Zanos Ivanović mogu da budu lepši od bilo kog kolača!

autohtona nova godina 02

Srećna Nova!

Končano, dok časovnik otkucava poslednje oznojene sekunde stare godine, a trubači naprežu obraze do pucanja, pravi je trenutak da i vama pukne jedan sasvinm poseban – penušavac. Apsolutni novitet na tržištu je penušavac Tri Morave od sorte tamjanika vinarije Temet. I... Bum, tras, rata-ta-ta, vatromet, paljba, poljupci... Nova autohtona vinska godina može da počne.

A o vinima, ukusima, mehurićima i ovoj gastro ponudi, razgovaraćemo posle praznika. Kad dođete sebi!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama