Zvezde vinskog turizma

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Zvezde vinskog turizma

Hrvatski portal G.E.T. Report počeo je da dodeljuje oznake kategorizacije hrvatskim vinarijama koje se bave vinskim turizmom, a u cilju daljeg podsticanja ovog vida turizma koji postaje sve zanimljiviji u čitavom regionu.

Na svečanosti u vinariji Trdenić krajem avgusta dodeljene su prve G.E.T Stars oznake za vinarije iz moslovačkog vinogorja. Tri zvezdice uručene su vinariji Kezele, po dve su pripale vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić , jedna zvezdica vinarijama Mikša i Miklaužić, dok je pločica s oznakom preporuke otišla u vinariju Ilovčak.

Treci Salon zilavke 38
Promocija vinskog turizma kao glavni izazov, Silivija Mundi i Tomislav Stiplošek

Inače, kako su to osmislili u G.E.T. Reports, postoji i oznaka Excellece Star kao najveći domet u ovoj klasifikaciji.

- Ovo je nastavak našeg projekta „Bijeli grozd“ koji već nekoliko godina dodeljujemo vinarijama za uspehe u vinskom turizmu – kaže Tomislav Stiplošek, koji sa Silvijom Mundi čini okosnicu udruženja G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam). – Morate znati da je danas vinski turizam jedna od najbrže rastućih turističkih grana i da vinarije nisu više samo vinski podrumi, već da nude i niz propratnih sadržaja, neki su tu uklopili i hotele, svi se trude da imaju što inovativniju kuhinju, a vinske degustacije postale su pravi doživljaj. Dakle, vinarije su postale prave turističke destinacije.

G.E.T. Stars moslavaƒki vinari Trdeniå Miklauºiå Trdeniå Florijanoviå Vottiniå Kezele Mikta ozo
Prve G.E.T Stars oznake dodeljene su vinarijama iz moslovačkog vinogorja 

Ocenjivanje se vrši prema pravilniku čiji kriterijiumi služe kao smernice prema kojima žiri, uz zaključke više stručnih kontrolora iz područja turizma, etnografije i urbanizma, donosi konačnu ocenu. Bitno je sve – od vina, hrane, prilaza, smeštaja, uklopljenosti u okolinu i još podosta toga. Međutim, i nakon što je vinarija primila oznaku, kontrola ne prestaje, što znači da se ona u narednom periodu može potvrditi, unaprediti ili izgubiti.

- Želja nam je da ono što su Michellin oznake za restorane, to postanu G.E.T. Stars oznake za vinarije, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavom regionu. U izradi je i besplatni višejezični online vodič s informacijama o vinarijama i destinacijama, a nadamo se da će u budućnosti biti moguće i postavljanje oznaka na putokaze – napominje Stiplošek.

Kategorizacija

 e get star

G.E.T. Stars oznake podrazumevaju:

Preporuka: vinarije koje ne zadovoljavaju kriterijum da bi se svrstale u kategoriju s oznakom zvezdice, ali su dovoljno zanimljive posetiocima. 

Jedna zvezdica: vinarije koje zadovoljavaju sve minimalne uslove za dobru turističku prezentaciju. 

Dve zvezdice: vinarije koje sadrže turističku ponudu, uključujući i smeštaj, vlastiti ili u blizini. Vinska ponuda je takođe bitna. 

Tri zvezdice: vinarije čija ponuda odskače od standarda, zadovoljavaju najviše zahteve kriterijuma i posebno drže do očuvanja autohtonih proizvoda i običaja. 

Excellence Star: vinarije koje zadovoljavju uslove za tri zvezdice, ali imaju i dodatne luksuzne sadržaje koji posetu i prezentaciju dižu na viši nivo.  

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama