Jelićevih pet veličanstvenih

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Jelićevih pet veličanstvenih

Vinarija Milijan Jelić iz Bujačića kraj Valjeva, proglašena 2017. za vinariju godine u Srbiji, predstavila se u utorak 24. septembra u poznatom beogradskom restoranu Kovač u okviru serije vinskio-gastronomskih večera nazvanih Naša lepa Srbija.

Večeri je prisustvovao i vlasnik vinarije Milajn Jelić, vinar koji je praktično sam iz svojih vinograda uveo ovdašnju sortu morava na vinsku scenu, gde je danas postala jedna od vodećih uzdanica novog srpskog vinarstva. Okupljeni su imali zadovoljstvo da kroz pet gangova i isto toliko etiketa vinarije Milijan Jelić uživaju u spoju specijaliteta kuhinje restorana Kovač i vinima iz valjevskog kraja, ali i da čuju ponešto od enologa vinarije Milomira Tomića o vinima koja su poslužena, što će biti praksa i na narednim večerima iz ovog serijala.

Prvo je predstavljeno osnovno vino vinarije, sveža i lagana kupaža pino griđa i sovinjon blana Eva 2016, čije su se kiseline i svežina protkali sa limunastim notama sosa iz belog rižota sa tri vrste pečuraka, gde su dodatno uzbuđenje na čulima ukusa izazvali drobljeni pečeni lešnici.

Jelic gangovi 3
Otvorio vrata za ulaz sorte morava na veliku vinski scenu, Milijan Jelić

Uz pesmu „Oj Moravo“ starogradskog ansambla Kovača posluženo je belo vino Morava 2018, zaštitni znak vinarije Milijan Jelić. Po kiselinama i svežini slično Evi, ali dosta punije i kompleksnije, vino je iskazalo snažne herbalne note protkane izraženom mineralnošću, koje se kasnije otvorilo ka voćnim aromama među kojima dominira zelena vinogradarska breskva. Upravo je taj detalj u kombinaciji sa sosom od kiselih jabuka i verde povćem povezao ovo vino i tagliatu od suvidovanog pilećeg belog mesa, gde je reš „dolar krompir“ (kolutići od hrskavo ispečenog krompira) teksturom bio opredeljujući začin.

Prelazak na crvena vina obeležio je prokupac Kameničanka 2013, tamnije obojen od prosečnog srpskog vina od ove sorte. Na startu zapanji herbalnim i hladnim začinskim notama, gde biber, eukaliptus i nana prosto plešu na debelom crvenom tepihu somotastih tanina. Posle 24 meseca odležavanja u srpskom hrastu i 18 meseci u tanku, ovo vino zahteva barem petnaestak minuta oslobađanja u čaši kako bi postalo ekstremno pitko i podatno. Kao takvo, perfektno je obuhvatilo svaki zalogaj puter mekog jagnjećeg buta u neobičnom ali prijatnom pireu kombinacije hrskavog karfiola i krompira.

Jelic gangovi 7
O vinima je govorio Milomir Tomić, enolog vinarije Milijan Jelić 

Snažan, slatkast ali i ozbiljan, karamelizovan srneći gulaš, gde je teksturu razbijao domaći hleb sa hrskavim orasima i svežom smokvom, dozvolio je da merlo koji dominira u vinu Millennium 2011 (u prethodnim godinama osnovu je činio kaberne sovinjon) razvije kompletne voćne arome preko čitavog sleda. Treba reči da je ovo vino osam godina nakon ulaska u podrum i 19 meseci sazrevanja u srpskom bariku doseglo zavidnu kompleksnost kakvom se može pohvaliti malo srpskih vina, a što su konstatovali i gotovo svi prisutni poznavaoci vina ove večeri.

Čistokrvni pino noar Mammoth 2015, po količini alkohola (14,5 %) najjače vino vinarije Milijan Jelić, poseduje savršeni balans, zokružene arome i miris sušene čokoladirane višnje, te nakon 16 meseci u hrastu donosi uživanje u softanim taninima veoma sličnim kao kod Kameničanke, dok je samo crvena boja nešto svetlija. Vino je posluženo uz marinirani pa zapečeni file lososa u crvenom vinu, balzamiku i sosu od limete, uz štapića od integralnog brašna u susamu.

Jelic gangovi 4

Sve u svemum, u Kovaču se ove večeri domaćinski jelo i vrhunski pilo, a vinarija Milijan Jelić podarila nam je iskustvo koje želimo što pre da ponovimo, uz konstataciju da je dosita velika šteta što je u valjevskom kraju, bogomdanom za vinarstvo, svojevremeno rakija nadjačala vinograde. Ali, ako neko može da preokrene tu situaciju, onda je to pre svih ova vinarija čiji harizmatični vlasnik uskoro sprema nova iznenađenja. No, o tome ćemo drugom prilikom.

Vina vinarije Milijan Jelić pod najpovoljnijim uslovima i sa dostavom na kućnu adresu možete potražiti u ONLINE PRODAVNICI VINO.RS

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama