Meze i vina Alpha Estate, vrhunski ukusi Grčke

Meze i vina Alpha Estate, vrhunski ukusi Grčke

Prezentacija vina Alpha Estate, jedne od vodećih grčkih vinarija, održana je u novobeogradskom hramu grčkih aroma Meze by Elliniko. Vrhunski delikatesi Elade dodali su sjaj vinima čija je premijum linija dan ranije prezentovana profesionalcima na masterclassu u hotelu Metropol Palace.

Oni koji su u proteklih godinu i po dana postojanja autentičnog grčkog restorana Meze by Elliniko uživali u toplom gostoprimstvu i vrhunskim gastro čarolijama najboljeg što kulinarsko majstorstvo i dar prirode podneblja „zemlje Bogova” podrazumeva, sigurno znaju zbog čega su više puta ponavljali to jedinstveno iskustvo. A pogotovo sa prvim mirisima proleća kad misli same idu ka jugu...

Meze by Elliniko restoran

Meze je po našem mišljenju „grčkiji“ restoran od većine grčkih u Grčkoj. Od samog ulaza susrećete izloženu gotovo kompletnu a ekstremno bogatu ponudu jedinstvenih sirovina, gotovih jela, specijaliteta, vina, začina. Vrhunska posluga, tipično vinska atmosfera, te u kuhinji „originalan“ grčki šefovski tandem koji čine Katarina i Jorgos iz matičnog restorana u Solunu i koji u prstima drže sve tajne mora i kontinenta Elade, oduševili su prisutne predstavnike brojnih medija. Isto kao što je izbor sledova od strane Jorgosa Subasisa, izvršnog direktora solunskog lanca restorana To Elliniko a čiji je Meze deo, pogađao 100% svaku hedonističku metu.

Alfa vinarija grcka 01
Mnogo poznatih lica među gostima

Srdačnost „filoksenije” vidljive ovde i identične kao u Solunu, izbor jela uz mirise i ukuse najkvalitetnijih sastojaka uzgajanih i proizvedenih u Grčkoj a prisutnih u Beogradu, kao i na svim mediteranskim destinacijama i šire gde je ugostiteljski koncept To Elliniko prisutan, učinio je da se probude sećanja na sve lepo što pojam Grčke simbolizuje. A onda su na red došla vina i zalogaji...

Alfa vinarija grcka 05
Izvanredna vina predstavio je tehnolog i suvlasnik Angelos Iatridis

U tom dragocenom a prisnom Meze doživljaju svaki deo Grčke pruža svoj magični sastojak bilo da se radi o vrhunskim ksinomavro vinima, najfinijim uzom, cipurom i mastikom iz viševekovne eminentne destilerije Katsaros regiona Tirnavos, harmoničnom i „bogovski“ bogatom Liokarpi maslinovom ulju sa Krita, ili mnogo puta internacionalno nagrađivanom fetom Arvanitis sa blagorodnih pašnjaka regiona Makedonije. Uz birani asortiman voća, povrća, začina i mesa našeg regiona u kombinaciji sa majstorskom kulinarskom izvedbom i tradicionalnim i modernim autentičnim receptima osvaja se apsolutno zadovoljstvo.

Alfa vinarija grcka 13
Ko kaže da vitamini nisu ukusni?

Tanjir sočne prolećne Anixiatiki salate zapravo je sabrao tri zalogaja ispraćena mladim i vrlo ozbiljnim za taj „uzrast“ vinom Malagousia 2023 koje egzotičnim aromama jako odudara od ideje svakodnevnih vina, retsine koju kao turisti konzumiramo dok uživamo na grčkim obalama.

Alfa vinarija grcka 11

Tanjir pun vitamina zagrlio je belo vino sa vinogradarskog položaja Kornjača puno cvetnih nota i mineralnog odjeka uz dugu završnicu kao rezultat šest sati maceriranja. Malagousia je na nepcu divno plesala sa raznim agrumima u salati, uz tradicionalnu Dolmadakia sarmicu od vinove loze, te hrskave začinjene kuglice (krustas) feta sira. Sve obavijeno morskom solju, harmonijom organskog maslinovog ulja i slašću suvih plodova.

- Važno je napomenuti da je naše vinogradarstvo sertifikovano održivo i vegansko dok se organski pristup primenjuje na nekim od parcela – objasnio je filozofiju kvaliteta Alpha Estate vinarije enolog i suvlasnik Angelos Iatridis. - Krenuli smo i u obnavljanje vinograda, nastavili sa suptilnim vinogradarskim i vinarskim tehnikama koristeći najnovija dostignuća kakva je i optička senzorna selekcija zrna, jedinstvena takva u Grčkoj.

Alfa vinarija grcka 05
Savršeno uparivanje Jorgosa Subasisa (prvi s leva) izvršnog direktora solunskog lanca restorana To Elliniko

Čini se da poseban deo pohvala tehnologu ide kod sorte sovinjon blan na kojoj je Angelos radio master u Bordou. Vino Sauvignon Blanc je neobično sveže, hrskavo, limunasto sa primarnom notom žutog grejpa. Oduševilo je ocenjivače magazina Wine Spectator koji su ga svrstali u 100 naboljih vina sveta. A sva ta moćna svežina zarila se u besprekorno pripremljeni podebeli krak hobotnice koja uz ovo vino predstavlja krajnje delikatesni plod mora u svim mogućim značenjima.

Alfa vinarija grcka 16
Plodovi mora, ukusi bogovski

I baš tako, pre nego uz Gambore u Saganaki sosu (Saganaki - na grčki način) probamo elegantni i hrskavi rose od sorte ksinomavro sa položaja „Jež“, u čaše stiže Assyrtiko 2022 u čijim će snažnim kiselinama zaplivati sočna orada sa žara praćena rižotom bogatim povrćem. Asirtiko na Santoriniju sa koga potiče se bere već krajem jula, početkom avgusta, gde strukturu i arome crpi iz pokožice dok u Alpha vinogradima dozre dva meseca kasnije omogućivši kompleksnost i taničnost izvučenu iz zrele semenke.

Alfa vinarija grcka 10

Najuspešnijim u prodaji vinom Rose Xinomavro 2023, zalivamo ukusne gambore. Divne je svetle boje ružinih latica a čak 13,29% alkohola prožima kiselkasto-slatki sos u kome račići krunišu ovaj tipični grčki obrok na bazi paradajza, prirodnih sastojaka i suncem bogatih začina.

Pre nego što ćemo uz meku kao puter taljatu preći na ponos kuće Alpha kakvo je najnovije izdanje vina Xinomavro Reserve Vieilles Vignes 2020 prepuno crnog i crvenog bobičastog voća, a koje je uz Assyrtiko novost u Meze ponudi, iz istog tanjira vrebaju nas tradicionalni jagnjeći ražnjići da se povežu sa vinom neobičnog naziva SMX 2021.

Alfa vinarija grcka 21
Crvena mesa uz ksinomavro i syrah su zakon

Tu su i u žaru rođena ćufteta kao ukusan background začinskim notama širaza blendiranog sa ksinomavro sortom u etiketi Axia Syrah – Xinomavro 2020. Sva pomenuta Alpha crvena vina nose oko 14,30% alkohola i rađena su u bariku koji je paren a ne paljen.

Syrah je sađen 1997. godine a AXIA bila početni željeni izlaz na tržišta izvan Grčke. Vodeća začinska nota i struktura dolaze od sorte syrah dok je xinomavro tu za sve ostalo. Slično, a opet sasvim različito oseća se syrah u „supergrku“ SMX, aromatičnom i veoma svežem blendu sorti 60% syrah, i po 20% merlo i ksinomavro, prvom vinu ikada flaširanom u vinariji Alpha Estate koja je ovom prezentacijom samo dodatno ulila poriv da je letos neizostavno posetimo.

Alfa vinarija grcka 19

A kao autentično grčko domaćinsko iskustvo, novobeogradski restoran Meze by Elliniko na adresi Bulevar Maršala Tolbuhina 34a ostaće primarna pomisao za omiljeno redovno opuštanje i uživanje sa voljenima i izabranima već nakon prve posete.   |

Alpha Estate potvrda kvaliteta

Vinariju Alpha Estate između dva jezera i tri visoke planine u oblasti Amindeon na severozapadu Grčke osnovali su 1997. godine iskusni vinogradar Makis Mavridis i enolog Anđelo, kako nam se Angelos Iatridis predstavio napominjući da se deo tajne vina očitava uticajem metala i minerala iz jezerskog nanosa ispod sloja peska u vinogradima na nadmorskoj visini od 620 do 710 metara.

Alfa vinarija grcka 20

Pandan Barolu, Xinomavro Reserve

 

I to se sjajno očituje u crvenoj perjanici Xinomavro Reserve Vieilles Vignes, rezervi od sorte ksinomavro (xino je kiselo, mavro je crno) iz takozvanog „herojskog“ vinograda posađenog 1919. godine gde koren loze ide preko 25 metara duboko i nije bio zahvaćen filokserom. Prvih sedam hektara vinograda od početka  snabdevenih najsavremenijim sistemima za navodnjavanje, posađeno je 1995. godine ali su prva vina predstavljena publici tek deceniju kasnije dok se danas izvoze u 52 zemlje sveta.

Tokom godina oformljen je jedinstveni blok od 220 hektara pod lozom veoma niskih prinosa a godišnja proizvodnja od oko milion litara najviše klase vina sačinila je portfolio od 16 etiketa gde maltene svaka nosi oznaku jedinstvenu parcele sa koje dolazi.

Foto: Boban Vidović, restoran Meze
nazad na vrh

Srodni tekstovi