Tri IN vina na trpezi sreće

Tri IN vina na trpezi sreće

U očekivanju novih vina iz novih berbi, popularna fruškogorska vinarija Ilić-Nijemčević (IN) dogovorila je u beogradskom restoranu Endorfin veče uparivanja njihove tri najpopularnije etikete sa nekoliko specijaliteta ovog restorana.

Tako su se na ovom ad hoc degustacionom meniju našla vina Chardonnay, Frankovka i roze I’G, sva tri izrazito pogodna za gastronomsko uživanje, u šta se uverio i znatan broj gostiju koji su dobili priliku da probaju neke od poslednjih boca ovih popularnih vina iz prethodnih berbi.

IN Endorfin 3

- Praktično smo sve ove etikete prodali i sada s nestrpljenjem čekamo da se pojave nove berbe koje su po sudu onih koji su imali prilike da ih probaju još bolje – kaže nezvanična domaćica ove prijatne večere Gordana Nijemčević, suvlasnica vinarije.

Majstor u Edorfinovoj kuhinji Uroš Živković upario je izrazito voćni i divno balansirani I’G roze sa telećim tartarom na libanski način, dok je šardone, inače najtraženije vino vinarije IN u restoranima, serviran uz tanjir sotiranih gambora sa povrćem, leblebijom i penom od šafrana.

IN Endorfin 8

- Meni je ovo fantastično iskustvo, ta maštovitost iz kuhinje i zavodljiva vina puna svežine. Savršeno – kaže Lidija, Beograđanka koja inače često dolazi u ovaj sada već kultni dorćolski restoran.

Radost koja se širila iz degustacionog menija mogla je bez problema da se oseti u svakom uglu restorana ispunjenog žagorom i smehom. Kao da su vino i hrana oslobodili prostor dobrom raspoloženju u hladnoj beogradskoj noći.

IN Endorfin 16

- Sama često kuvam, mada ne volim recepte već volim da se igram, da kombinujem razna jela s našim vinima, pogotovo kada dolaze gosti. Uglavnom su to paste, morski plodovi i divljač, ono što i sama najviše volim da jedem. U tom smislu naš šardone je posebno zahvalan jer lepo ide uz većinu jela, od morskih plodova, kao što je večeras ovde slučaj, preko raznih salata i pasta, pa do ribe i belog mesa. Nešto slično važi i za naš roze, ali mogu da ga zamislim i uz masniju hranu, a ne samo uz lake zalogaje. Lepo čisti nepca i daje prostora za kulinarsku igru – priča Gordana i napominje da će nova berba popularng rozea pored merloa i muskat hamburga verovatno dobiti i malo kaberne sovinjona.

IN Endorfin 13

Poslednja karika u ovom degustacionom lancu zadovoljstva bila je frankovka poslužena uz zalogaje grilovanog svinjskog filea sa humusom od cvekle. Za mnoge je to bio i krešendo ove male hedonističke avanture.

- Frankovka je odlična uz svakodnevnu hranu, može i kuvanu jer nije napadno vino, a opet veoma dobro prati i ozbiljnija mesa, čak i divljač – stručno zaključuje Gordana uz obećanje da će se slična gastro avantura s vinima ponoviti do kraja godine i sa novim vinima Ilić-Nijemčević.   |

 Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh

Srodni tekstovi