90 Parkerovih poena za šumadijski merlo

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
90 Parkerovih poena za šumadijski merlo

Vino Pečat 2016 Merlot Barique vinarije Trilogija ocenjeno je sa 90 poena od strane „vinskog advokata“ Roberta Parkera. Sjajan rezultat za srpsko vinarstvo i Šumadiju obznanio je vinski kritičar Mark Skvajers koji za Parkera ocenjuje vina iz Istočne Evrope, Izraela i još nekih mediteranskih zemalja.

Vinarija Trilogija u mestu Banja između Aranđelovca i Topole iznedrila je merlo koji je već osvojio srebrne medalje u Sofiji i Beču, ali je sa ovih 90 Parkerovih poena kompletirao sliku velikog vina Srbije.

- Iskren da budem očekivao sam i neki poen više, jer je vino izuzetno i dokaz je onoga što sve vreme govorim da merlo pokazuje potpuno drugo lice kad se uzgaja na glinovitom tlu kakvo je ovde u Banji – kaže Dragan Mijailović, vlasnik vinarije Trilogija. – Izuzetna nam je čast što nas je jedan takav autoritet kao što je Parker postavio na vinsku mapu sveta u našem prvom pokušaju i to sa 90 poena, što manje-više jeste jaka stvar za Trilogiju, ali je važna pre svega za Šumadiju i Srbiju.

upload 7c32ce60 4df9 11e8 9b24 7fc762e7fb9b
Velika uspeh male vinarije, Dragan Mijailović

A šta je Skvajers u obrazloženju odluke rekao o ovom vinu?

Merlot Barique 2016 sadrži i 10 % sorte kaberne fran. Sazrevao je 14 meseci u novom buretu od srpskog hrasta i dolazi sa 15,4 % alkohola. Iako to prema ovim podacima ne deluje tako, balans je sasvim dobar. Crn kao mastilo, na startu odaje malo krematozan ukusa koji dolazi od drveta, ali se ubrzo razvija u čaši. Na nepcu je razumljivo prefinjen sa dobrom završnicom. Spada u vrlo moderne vodeće merloe koji nije jednostavna voćna bomba bez drugih kvaliteta. Vrlo je dobar i sada, mada se može još razviti dodatnim odležavanjem u podrumu, što znači da ga možete konzumirati odmah. Istina, ovo vino će biti još bolje za godinu dana, a trebalo bi da traje najmanje još jednu deceniju. U Srbiji se cena kreće oko 22 evra, ali se još ne izvozi.“

- Do ideje da pošaljem vina na ocenjivanje došlo je posle Festivala šumadijskih vina u Topoli. Bile su paklene vrućine, a nije jednostavno poslati dve buteljke u Ameriku, pa sam se pomalo plašio, šta ako...? Pošto ocenjivač vino drži u frižideru 6-8 nedelja pre ocenjivanja, bio sam nestrpljiv, pokušao da saznam preko e-maila da li je sve u redu, ali sam od Marka dobio veoma hladan odgovor da oni nisu u mogućnosti da daju takve informacije i da ću saznati rezultat zadnjeg radnog dana u oktobru, kad njegovi tekstovi na sajtu Rober Parker Wine Advocate budu objavljeni. I tako je i bilo - objašnjava Dragan.

ocena

Mijailović je inače zasadio merlo i kaberne fran sledeći stručni nalaz laboratorije Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kojim je ustanovljeno da je sastav zemljišta oko njegove vinarije idealan za gajenje merloa. A osvojena priznanja uverila su ga da je pred Trilogijom sjajna budućnost zbog čega je pripremio još pet hektara koji će biti posađeni ovom sortom na proleće, uz naravno širenje fokusa i na srpske autonomne sorte tamjaniku i prokupac.

nazad na vrh