Vinarima predstoji borba za opstanak

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinarima predstoji borba za opstanak

Zatvaranje restorana i barova, glavnih mesta za prodaju vrhunskih vina, te zaustavljanje izvoza, dovelo je mnoge vinarije u svetu, pa i u Srbiji, u nezavidan položaj. Da stvar bude komplikovanija i prodaja vina po supermarketima beleži osetan pad, a vinoteke gotovo da uopšte i nemaju posla. Neizvesnost šta će doneti sutra i dokle će sve ovo trajati učinili su da ljudi jednostavno ne razmišljaju previše o kupovini vina, već su im na umu sasvim druge stvari. Posledice koje sada naslućujemo samo su prvi simptomi onoga što će po poslovanje mnogih vinarija tek uslediti, negde za par meseci, negde za godinu ili dve.

Kako preživeti ne samo ovo vreme kada je život praktično potpuno zaustavljen, već i nakon što se pogase lampice za opštu opasnost, pitanje je koje će za mnoge vinarije u Srbiji značiti život ili smrt. Ako se u nečemu vinari ovde sada slažu, onda je to konstatacija da bez ozbiljne pomoći države čitava vinska priča Srbije koja se uspešno razvijala poslednje decenije može da krene u sasvim drugom pravcu. A to bi bilo od neprocenjive štete za sve.

Connect the World
Connect the World, koronavirus je sve vinare sveta stavio u probleme

U situaciji kada tržište ne funkcioniše, vinarima nije više osnovni problem poslovično spora naplata, već to što praktično niko više i ne traži vina. U međuvremenu zalihe vina u podrumima širom Srbije se gomilaju, a nove količine iz berbe 2020 stižu već za šest meseci. Kome će se sve to prodati i po kojoj ceni, pitanje je na koje niko nema odgovor.

Vinarije koje su pokrenule onlajn prodaju i dostavu na kućnu adresu donekle uspevaju da dođu do kupaca, međutim, iako kod pojedinih proizvođača postoji blagi porast kada je ovakva prodaja u pitanju, taj skok nije ni približan tome da dosegne uobičajenu količinu prodatih vina.

Veselin Despotovic (20)
Apel državi i dobavljačima, Veselin Despotović

- Apelujem na državu da nam pomogne na sve moguće načine. Prodaja u restoranima i vinotekama jednostavno se ne može nadoknaditi. Maloprodaja preko sistema, odnosno u super marketima, i dalje donekle funkcioniše, ali je znatno smanjena. Veliki broj vinarija, pa i mi, nudi isporuku na kućnu adresu i svakako treba apelovati na kupce i tržište da se kupuje domaće vino i da se pomogne domaćim proizvođačima koliko je to moguće. Takođe bih apelovao i na dobavljače da budu fleksibilni i razumljivi s rokovima naplate. Situacija je teška i ostaje nam samo da se nadamo da neće dugo trajati – kaže Veselin Despotović, vlasnik vinarije Despotika i predsednik Udruženja vinara Šumadije.

aleksandrovic rodoslov 08 (22)
Vinari i vinogradari su najviše pogođeni, Božidar Aleksandrović

Na isti način razmišlja i Božidar Aleksandrović iz vinarije Aleksandrović, jedne od najuglednijih u Srbiji.

- Prilagođavamo se novonastaloj situaciji. Ovo je veliki udarac u smislu značajnog pada prodaje. Ono na šta smo sada usmereni jeste onlajn prodaja, prodaja brzom poštom i lično na adresu, ali kada se sve sabere i oduzme to je nedovoljno da bi ozbiljna vinarija funkcionisala. Što je veća firma imaće više problema, dok će manje verovatno imati i nešto manje problema, ali je pred nama definitivno period borbe za opstanak. Nije samo problem u tome što je prodaja stala, nego su potrebne i nove investicije, te smatram da su vinari i vinogradari najviše pogođeni ovom vanrednom situacijom.

Zatvorene granice
Zatvorene granice potpuno su stopirale izvoz

Možda bi jedna od mera mogla biti da država otkupi viškove, a šta se ne proda da ode u destilaciju alkohola. To se već razmatra kao opcija u nekoliko država.

Ni s izvozom vina situacija nije bolja, bilo ga je do sredine marta, a od tada – ništa! Istina, formalno je izvoz donekle moguć u neke zemlje iz regiona, ali u ovom trenutku jednostavno ne postoji potražnja.

vinarija janko c 32
Nerealizovani planovi izvoza, Dragan Vasić

- Imali smo dogovoren izvoz za Crnu Goru i Bosnu, a iz Brazila nam je stigla potražnja za naše vino Stari Zavet. Poslali smo uzorke za Brazil, vino im se dopalo, zatražili su još neka vina i taman smo ušli u dogovor da to realizujemo kada je sve stalo – žali se Dragan Vasić, vlasnik vinarije Janko.

I vinarija Tonković se upravo spremala da prema načinjenom dogovoru pošalje vino za Sjedinjene Američke Države kada je nastupila tržišna blokada.

- Iz Amerike nam je poručeno hiljadu boca. Avans je plaćen, mi smo ta vina spakovali i kada je trebalo da ih pošaljemo sve je stopirano. Vina još stoje kod nas i ne znamo kada i kako ćemo ih poslati – izjvaljuje direktor prodaje Mladen Ćirić.

Nenad Vucijak (1)
Odlaganje ništa ne pomaže, Nenad Vučijak

Da li će pojedine olakšice za privrednike koje su donete od strane države i odnose se na pomeranje rokova za plaćanje biti dovoljne da vinari izađu iz nezavidne situacije?

- Odlaganje ništa ne pomaže. Jedino bi obustavljanje plaćanja svih dažbina značilo nešto. A odložiti sada, pa naplatiti za tri, četiri meseca, ništa ne znači – kaže Nenad Vučijak iz vinarije Imperator, s čime se slažu i svi ostali vinari koje smo pitali da prokomentarišu vladine mere.

Sa nešto vedrije strane, posla u samim vinarijama ima. Pojedini proizvođači, kao što su Temet i Milijan Jelić ističu da postoje poteškoće da se nabavi potrošni materijal, kao što su boce i pampur, međutim, iako strogo kontrolisan u skladu sa zdravstvenim odredbama i ponegde sveden na kritički minimum, rad u vinogradima se uveliko odvija. S nadom da će ova situacija uskoro proći, pripreme za flaširanje novih berbi su već u toku. Ali, šta stvarno donosi sutra niko još ne može s izvešnošću da predvidi.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi