Šta se krije iz uspeha Vinarije Zvonko Bogdan

  • Objavljeno u Vesti
Put ka vinima svetske klase, tehnolog Srđan Lukajić Put ka vinima svetske klase, tehnolog Srđan Lukajić

Iako su poslali tek nekoliko etiketa na „Veliko ocenjivanje vina Srbije“, za VinarijuZvonko Bogdan iz Subotice je i to bilo dovoljno da se okiti najvrednijom velikom zlatnom medaljom za šardone iz berbe 2018 i zlatom za vino Rose Sec 2019.

- Chardonnay 2018 Zvonko Bogdan, koji je uz veliko zlato ocenjen sa 96,2 poena, po našim parametrima predstavlja premijum vino, kako po kvalitetu tako i ceni. Samim tim, ovo priznanje nas nije iznenadilo, pogotovo što smo na istom tom ocenjivanju prošle godine i sa istom berbom osvojili drugo mesto u takmičenju belih vina od internacionalnih sorti. Inače, ovo vino nam je u fokusu već desetak godina, a uspesi koje sa njim postižemo rezultat su poznavanja tog vinograda na kojem je šardone posađen - priča Srđan Lukajić, enolog Vinarije Zvonko Bogdan, uz napomenu da se radi o teroar vinu s pojedinih parcela vinograda i da vino još nije pokazalo sve od sebe.

Godišnje u Vinariji Zvonko Bogdan naprave oko 20.000 boca tog vina koje je već dobilo i visokih 90 poena na Decanteru, a s posebnim nestrpljenjem krajem godine očekuju izlazak na tržište berbe 2019 za koju veruju da kvalitetom predstavlja još jednu stepenicu više.

Lukajić podseća i da su se kod etikete Chardonnay 2018 opredelili za stil vina koje fermentiše i potom odležava u drvetu punih 11 meseci. Koristi se 10 do 20 procenata novog hrasta u sudovima od 300 litara, kako bi se očuvala svežina i vino ne bi dobilo suviše uticaja drveta.

chardonnay rose sec

- Nismo se igrali stilovima da bi se vino dopalo publici nekakvim fermentativnim uticajima koji naglašavaju banane ili arome ananasa, već da iz grožđa izvučemo svetsku klasu šardonea, nešto što će kvalitetno odležavati i u boci.

U svojoj kategoriji i konkurenciji čak 50 etiketa, Rose Sec 2019 Zvonko Bogdan od sorte merlo osvojio je 92 poena i u ukupnom plasmanu roze vina zauzeo drugo mesto. U pitanju je moderno i specifično vino koji već godinama predstavlja sam vrh srpskog rozea, pa je tako u godišnjim ocenjivanjima najboljih srpskih vina Vino.rs ova etiketa trijumfovala 2016. godine, a u tri sledeće godine nikada nije bila ispod drugog mesta! Kada se govori o uspesima ovog vina, treba napomenuti i da je prošlogodišnje srebro na Decanteru bilo jedino srebro za mirna roze vina iz regiona bivše Jugoslavije te godine.

Inače, merlo za Rose Sec dolazi iz istih vinograda iz kojih i za čuveni Cuvee No. 1, najcenjenije crveno vino Vinarije Zvonko Bogdan.

- Kako iz godine u godinu rastemo upoznali smo proizvodnju, vinograde, znamo šta možemo, te ovaj Rose Sec neprestano unapređujemo - nastavlja Lukajić. - U proizvodnji radimo neke specifične i zahtevne tehnologije, te zato mislim da je ovaj Sec jedinstveno vino kod nas, a da je ovo najnovije zlato samo još jedna potvrda toga, zbog čega smo veoma zadovoljni. Uostalom, prošle godine je Icon Campana Rubimus 2017 Zvonko Bogdan bio šampion kod crvenih vina od internacionalnih sorti, ove smo opet u dve kategorije među top tri etikete, pa idemo dalje!   |

nazad na vrh