Đurđić vraća merlo u Sremske Karlovce

  • Objavljeno u Vesti
Dražen Đurđić vlasnik vinarije Dražen Đurđić vlasnik vinarije

U vinariji Đurđić povrh Sremskih Karlovaca mnoštvo noviteta na prelazu u novu godinu, a među njima i novi merlo posle punih deset godina!

- U 2022. smo imali baš dobru berbu merloa. Odvojili smo grožđe od onog koje ide u Liturgijsko vino, uradili maceraciju i spakovali ga u nov francuski, američki i slavonski barik. Testirali smo jedan i dobili baš dobar rezultat sa 14% alkohola. U prodaju će na jesen a berba 2023 biće još za stepenicu bolja jer je maceracija rađena u drvetu – kaže Dražen Đurđić vlasnik vinarije.

I zaista, reč je o izumu koji omogućava kontrolisano praćenje temperature u baricima što je velika novost u Srbiji. Ogromne, skupe bačve poseduju sisteme kontrole temperature, ali je ova oprema rađena specijalno za vinariju Đurđić.

Djurdjic vinarija 011

Pet barik buradi opremljeno je za fermentaciju kružnim izmenjivačima toplote sa inoks poklopcem. Grožđe se stavi u bure i poklopi sistemom koji radi ono što vinari inače čine potapanjem vode zaleđene u plastici ili električnog grejača pri čemu je u ovom slučaju sve elektronski kontrolisano.

Poznanik Draženov izrađuje te uređaje i sad kreće serijska proizvodnja što će sigurno privući veliku pažnju vinara koji žele da imaju tradicinalni način proizvodnje crvenog vina ali u kontrolisanim uslovima. No pitamo Dražena zašto je tek posle čitave decenije merlo ponovo aktuelan?

- Primetio sam da na tržištu ima nekih dobrih, nekih loših merloa pa vidim da postoji prostor. Najbolja svetska vina su od ove sorte pa zašto se mi srpski vinari ne bi potrudili da i naš merlo uđe na svetsku scenu. Ali za tako nešto je osim pojedinačnog kvaliteta potreban i kvantitet, mora nas 10 ili 15 novih ući u igru da možemo sa sigurnošću reći: Srbija ove godine ima tri vrhunska merloa!

Djurdjic vinarija 014

Ono čega ima sve više svake godine su odlična bela vina od grašca. A u tu trku na velika vrata ušao je prošle godine i Grašac beli 2022 Đurđić, vino dobijeno iz prve berbe mladih vinograda zasađenih na istorijskim položajima gde je i nastao danas najrasprostranjeniji klon grašca SK. Probali smo i uzorke nove berbe i čini se da je posle svega tri meseca od berbe vino spremno za konzumaciju. Divnog mirisa na nosu, a i ukus to prati uz izvesne puteraste senzacije, sočne kiseline i punu harmoničnost.

-  Od ove godine primenjujemo strategiju ranije berbe što ćemo i nastaviti zbog lepše aromatike. Ne čekamo više šećere jer ovako vina budu svežija, aromatičnija – nastavlja Dražen otkrivajući da uskoro na tržište stiže i njegov prvi penušavac i to, naravno, od grašca!

U planu je i proširenje vinarije, stigli su novi tankovi uskoro stiže još a razmišlja i o novim vinogradima gde bi, kako sada stvari stoje, u fokusu bile sorte traminac i petra.

Djurdjic vinarija 158 246

- Baš smo imali dileme oko traminca a onda ih je prošla godina potpuno raspršila. Tolika je jagma za muskatnim sortama da se koješta prodaje pod imenom tamjanika. Zato traminac sigurno širimo, a petre smo sad kupili par tona grožđa s Instituta u Karlovcima da imamo kao začin. Fasinantna mi je i neoplanta jer nema sve te teške i zamorne arome traminca niti padove kiseline.

Što se prodaje tiče Đurđić je veoma zadovoljan, samo da je više vina na zalihama. U Kinu su izvezena dva kontejnera a poseta sajmu vina u Šangaju bila je veoma uspešna.

- Razvojna agencija Srbije u čijoj organizaciji je otišlo nekih pet srpskih vinarija je imala štand a Srbija je ove godine slovila kao domaćin organizator. Zato smo bili najbolje pozicionirani i iskoristili priliku da uspostavimo nove kontakte, naučimo neke nove stvari, podsetimo se kako funkcioniše planska ekonomija. Videli smo da su pojedinačni naši kupci zapravo velike državne firme, javne ustanove, čak i policija koja je za svoje potrebe uzela 100 kartona vina probus koje u Kini, kao autohtona sorta koje ima svega 15 hektara na svetu postiže nenormalnu cenu od par stotina dolara za bocu.

Djurdjic vinarija 158 246

Prve godine Kinezi su kupili samo bermet, potom se to proširilo i na kaberne fran a početkom ove godine uzeli su skoro sve iz portfolia, objašnjava vinar.

- Jedino im nismo mogli dati grašac i neoplantu jer su zasadi mali. Osim Kine otvorili smo novu poziciju u Norveškoj gde smo sad pored konvencionalnih vina izvezli i liturgijsko za Srpsku pravoslavnu crkvu. I domaći kupci su jako dobro radili, iskreno, bolje je imati manji broj dobrih restorana nego veliki onih koji slabije rade. Jedan od najboljih pojedinačnih kupaca nam je Vrdnička kula, saradnja se odvija na više nivoa, držimo degustacije kod njih, obezbeđujemo opremu. Što manje logistike, veća je korist.  |

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh