Brkin podrum u Sremskim Karlovcima

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

vinarija_aleks_bermet
Veseli brka
u sremačkoj narodnoj nošnji, Nenad Ratković alias Bermet Aleks, već godinama najprepoznatljiviji lik na srpskoj vinskoj sceni, najavio je za 1. maj (delimično) otvaranje svog vinskog podruma u Sremskim Karlovcima. Kada bude u potpunosti završen i opremljen, podrum bi trebalo značajno da doprinese turističko-enološkoj ponudi grada.

Novootvoreni podrum jedan je od većih u Karlovcima, ali za sada će primati goste samo u prvom delu, dok je ostatak još u dogradnji. U etno stilu, sa drosta drveta i starih predmeta, kada bude u potpunosti završen podrum će biti zahvalno mesto za različite manifestacije, a u planu je i svojevrsni muzej inspirisan vinom.

VINARIJA-ALEKS-bermetPrema pisanju elektronskog časopisa Top Srbija, vlasnik veruje da će se njegov podrum definitivno razlikovati od drugih u gradu.

„Tu će moći da se degustiraju svi proizvodi Vinarije Aleks, ali i drugih vinara i proizvođača rakija. Biće tu i Bojkovčanka Simketa Simić Zorana, rakija po čijem delimičnom receptu pravim Brkinu rakiju. Ona nikada neće biti kao njegova, ali je lepa na svoj način. Biće tu i malvazija Bate Puce iz Čerevića, frankovka Gavre Botića iz Čuruga, nadam se da će se u ovom prostoru naći i vina iz Vinarije Mačkov podrum Save Jojića iz Iriga. Ako već sedim u podrumu, što ne bi ponudio više lepih vina koja bi mogla da budu pristupačna ljudima. Ako je Mačkov Portugizer zaslužio da ode u Ameriku, zašto ga ne bi bilo i u mom podrumu“, priča Nenad Bermet Aleks Ratković.

A s kakvom hranom će se upravita ta vinca & rakije?

„Planiram da se uz vina i rakije služe karlovački kuglofi i med, kulen sa Zlatibora ili iz Bačkog Petrovca, te Serdarski sir Baneta Vukovića. Na drugoj strani, pokušaću da napravim neku svoju varijantu sira koju sam nekada imao i radio, pikantni kozji sir u maslinovom ulju sa desetak trava. Činjenica je da ne možete probati više ukusa rakija i vina ako nemate šta da zamezite. Da li će to biti hleb, sir ili jabuka, nije bitno, ali mora biti nešto što će da anulira prethodni ukus u ustima. A cena? Cene degustacija će ići od 500 dinara i u nju je uračunata degustacija dve rakije, četiti vrste vina i dva bermeta, između proba biće hleba, sira i jabuka. Cena će se nadograđivati u zavisnosti da li će se degustirati uz sremački doručak, paprikaš ili nešto treće.“

Zvanično radno vreme podruma biće od 9 do 18 časova, ali lako ga je produžiti.

„Ako su tu tamburaši i veseli gosti onda možemo i do zore. To nije problem. Ponedeljak će biti neradni dan, pošto ponedeljkom u Sremskim Karlovcima ništa ne radi“, kaže na kraju Aleks.

Novi podrum Vinarije Aleks u Sremskim Karlovcima nalazi se u Ulici Petrovaradinska br. 5 na mestu odakle se pruža lep pogled na Dunav i deo Bačke. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi