Automobili ili fatamorgana?

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Fabia_LightČak i one dobro osmišljenje akcije ili projekti, koji imaju za cilj da unaprede neku delatnost, mogu zadobiti aromu gorkog ukusa usled nedostatka transparentnosti. Najnoviji primer za to je raspodela automobila pojedinim vinarima, koju je Ministarstvo za poljoprivredu obelodanilo na nedavno završenom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a da niko javno nije rekao kome su automobili dodeljeni i zašto!

Kada je 14. maja Ministarstvo poljoprivrede na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dodelilo ključeve 25 automobila marke škoda Fabia, proizvođačima vina i institucijama koje se bave tom delatnošću, obradovali smo se do neba. Krenulo je! Evo kako će vinari lakše prebroditi namet na vilajet, ispunjavanje uslova koja nameću nova, evropska pravila igre. Ako je ovo prvi korak, konkretan pokazatelj te buduće saradnje, svaka čast! I na prvi pogled, sve je izgledalo besprekorno. U saopštenju za medije, koje je ovo ministarstvo prosledilo još i piše da su: „ključevi dodeljeni u okviru projekta „Jačanje kapaciteta i tehnička pomoć u izradi nove rejonizacije vinogradarskih područja i sistema geografskog porekla vina”, koji finansira Evropska unija”. Ali, pošto smo načuli da su vozila dobili neki vinari iz Istočne Srbije, nas je zanimalo ko je konkretno dobio ta vozila i po kom su kriterijumu ključevi dodeljivani. Tri dana nakon „podele” ključeva, ekipa sajta www.vino.rs poslala je na zvanični mejl Ministarstva poljoprivrede sledeća pitanja:

- Ko je tačno dobio 25 automobila koje ste podelili vinarima pre 3 dana? Treba nam tačan spisak?
- Koji su bili uslovi za dobijanje? Kako je moglo da se konkuriše, da se prijavi? Koji su bili kriterijumi?
- Hoće li toga, ili nečeg sličnog vinari još dobijati?
- Ako hoće, kada otprilike? I kada će biti objavljeni uslovi za konkurisanje?
- Koja marka automobila se dobijala?
- Čija je to tačno bila donacija?

- Ministar Petrović je pre tri dana rekao da će ministarstvo i ubuduće pomagati vinare kako bi od te proizvodnje mogli lepo da žive. Molim vas pošaljite nam nekoliko konkretnih planova, projekata kojima će se pomagati vinska proizvodnja.

S obzirom da na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede piše „novinarima koji postave pitanja posle 14 časova biće odgovoreno sledećeg dana", sačekali smo „akademski" nekoliko dana i ponovili mail 21. maja, ali naša „žetva" nije dala ploda. Potom smo nekoliko desetina puta zvali press službu ministarstva gde su nam prvo rekli da je pomoćnih ministra zadužen da odgovori na ta pitanja na putu, a zatim da ostavljaju poruke njegovoj sekretarici, ali da ne mogu da ga pronađu. I tako skoro dve nedelje...

Konačno, tog 13. dana, stigao je odgovor, ali samo na neka od postavljenih pitanja.

Automobile su dobili:

- Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede;
- Udruženje proizvođača grožđa i vina iz Negotina;
- Udruženje proizvođača grožđa i vina iz Aleksandrovca;
- Udruženje proizvođača grožđa i vina iz Knjaževca;
- Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet;
- Univerzitet u Novom Sadu – Poljoprivredni fakultet;
- Centar za vinogradarstvo i vinarstvo iz Niša;
- Bioagricert Beograd;
- Institut za zemljište iz Beograda.

U dostavljenom objašnjenju precizirano je: „automobili su obezbeđeni za institucije i organizacije koje učestvuju u izradi nove rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja i u transformaciji sistema geografskog porekla, a kojima su isti neophodni za efikasan terenski rad i aktivnosti koje će se realizovati tokom tvining projekta".

Na naše pitanje – koji su bili kriterijumi pri dodeljivanju automobila, u ministarstvu kažu da su sve organizacije koje su dobile donirane automobile učesnici na „tvining projektu”, odnosno stručni saradnici ili članovi udruženja koji učestvuju u izradi nove rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja ili u transformaciji sistema geografskog porekla za vina po EU standardima. „Krajnji cilj projekta je izrada mapa novih vinogradarskih geografskih proizvodnih područja kao i mikrorejonizacija određenih područja sa najkompleksnijim ekološkim uslovima (izdvajanje potencijalnih, apsolutnih, elitnih, istorijskih i organskih vinogradarskih parcela). Takođe, osnovni kriterijumi za izbor institucija koje prikupljaju i uz pomoć italijanskih stručnjaka obrađuju i analiziraju klimatske, zemljišne i druge podatke jeste njihova stručnost i raspoloživost za saradnju i dugogodišnji rad.”

Iz kompletnog odgovora razumeli i smo i zašto su vozila dobili vinari iz Negotina, Aleksandrovca i Knaževca: „Tri rejona su odabrana na osnovu specifičnih klimatskih, zemljišnih i drugih uslova, prisustva autohtonih sorti kao i dobrog funkcionisanja lokalnih udruženja koja će imati ključnu ulogu u relizaciji projekta ali i na osnovu izuzetno slabog ekonomskog položaja vinogradara i vinara u ovim područjima (Istočna Srbija i brdski predeli Centralne Srbije)” - objašnjavaju u ministarstvu.

Konačno, osim uduruženja vinara automobile je dobilo i Ministarstvo poljoprivrede, a kako su nam rekli to im je bilo neophodno: „da bi se poboljšao kvalitet kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom, pa su automobili donirani Kontrolnoj organizaciji za vino sa geografskim poreklom i inspekciji Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede koji će upotrebom ovih automobila podići stepen efikasnosti uspešnog obavljanja ovih poslova”.

A na naše pitanje: hoće li proizvođači vina moći da računaju na još neku vrstu pomoći, u Ministarstvu poljoprivrede najavljuju da je u pripremi nov projekat u okviru programa IPA 2013, o usklađivanju standarda i unapređenju kapaciteta enoloških laboratorija.

Naravno, sve je to lepo, ali hoće li automobili i druga sredstva i ubuduće padati sa neba onima kojima je najpotrebnije ili onima koji su najsiromašniji? Zar zaista ne postoji neka druga mogućnost, javni konkurs, javna rasprava o „potrebama i nužnostima”, na koji bi se mogli javiti zainteresovani vinari ali i predstavnici javnog informisanja, pa da sve koze budu na broju? Mogućnost dogovora? I uostalom, zar nije lepo znati ko je sredstva donirao, da ljudi mogu da se zahvale. Pa makar novac stizao i iz Evrope, da malo odobrovolji naše proizvođače.

nazad na vrh