VTV 2014: Najbolje iz srpskih vinskih podruma

Marinela Vasilica Ardelean: Među sudijama VTV 2014 je i zvanično najbolji somelijer Rumunije za 2014. godinu Marinela Vasilica Ardelean: Među sudijama VTV 2014 je i zvanično najbolji somelijer Rumunije za 2014. godinu

Obavljene su poslednje pripreme pred početak Velikog Testa Vino.rs 2014 – IV Međunarodnog ocenjivanja najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs, koje će se održati 27. i 28. novembra, posle čega će internacionalni žiri vinskih sudija objaviti rezultate u nadmetanju za titule najboljih vina Srbije u devet kategorija i proglasiti najbolje vino Srbije za 2014. godinu!

Biliži se dakle trenutak istine koji svi ovdašnji ljubitelji vina s nestrpljenjem očekuju. Jer kad se 28. novembra, u 20 časova, u svetlosti reflektora i bliceva u hotelu Falkensteiner svečano objavi osvajač nagrade Grand Prix VTV 2014, biće to nastavak jedne gotovo slučajno pokrenute priče sa predzankom entuzijanzma, ali i početak potpuno novog međunarodnog poglavlja u istoriji srpskog vinarstva.

Da nema tu turobnu konotaciju s ratnim haosom iz 90-ih, ovo jedinstveno ocenjivanje vina Srbije moglo bi nezvanično da nazovemo i – Vina Srbije pred međunarodnim sudom pravde!

vtv-2014-b

Na sreću, povod je nešto na šta smo svi izuzetno ponosni – vrhunska dostignuća srpskih vinara koji poslednjih godina ispisuju najsjajnije stranice srpskog vinarstva na internacionalnim takmičenjima i čija će vina sada na domaćem terenu ocenjivati najreprezentativniji vinski sud ikada sastavljen kod nas na jednom ovakvom takmičenju.

Prošlo je mnogo vremena od kada je neka vinska manifestacija uspela da pod jedan krov dovede sve najpoznatije vinare Srbije. VTV 2014 je to definitivno uradio, zahvaljujući pre svega autoritetu manifestacije i žiriju sastavljenom od uvaženih internacionalnih sudija među kojima je i dvoje s najzvučnijom titulom – Master of Wine!

vtv-2013-bRobert Gorjak: Predsednik Velikog testa Vino.rs 2014

Značajno je i to što Veliki Test Vino.rs od ove godine ima podršku Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, te što su se za praćenje manifestacije, pored domaćih medija, prijavile i novinarske ekipe iz inostranstva.

Možda je u čitavoj priči najveća stvar to što se na ocenjivanje prijavio rekordni broj vina – 157 etiketa iz 32 vinarije. Praktično sve vredno što danas čini srpsku vinsku scenu!

vtv-2013Najmerodavnije ocene vina Srbije: S prošlogodišnjeg Velikog Testa Vino.rs

Za početak, vredno je napomenuti da će se na sudijskom stolu naći brojni uzorci iz nekoliko potpuno novih i veoma ambicioznih vinarija. Gotovo nepoznate na domaćem tržištu, neke od njih već postižu zapažene rezultate na takmičenjima kao što je Decanter, pa je ovo idealna prilika da se ukrste sa najafirmisanijim domaćim proizvođačima, od kojih su neki poput Aleksandrovića, Temeta ili Zvonka Bogdana poslali gotovo sve iz sopstvenih podruma.

Nove vinarije

Čak 12 novih vinarija ili onih koje ranije nisu učestvovale na VTV čine okosnicu novog talasa vinarstva na ovogodišnjem ocenjivanju. Da sve bude značajnije, nije reč o pokušaju da se  jednom etiketom ostvari neočekivani uspeh. Naprotiv! Samo jedan od tih debitantskih učesnika prijavio je ni manje ni više nego devet etiketa!

Takođe, izuzetno smo ponosni što će pred vrhunski stručnjacima i njihovim nosevima defilovati vina iz baš svih naših vinskih regiona, od krajnjeg juga do severa, te istoka do zapada Srbije. Kao na dlanu, smenjivaće se internacionalne i domaće sorte: kabernei i pinoi, rizlinzi, sovinjoni i semioni, šardone, merlo, malbek, muskat, sira, marselan izaći će na megdan ovdašnjim autohtonim sortama sili, prokupcu, vrancu, tamjanici, moravi, kosmopoliti, petri, župljanki... A kad se cvajgelt i žusot zaigraju sa sortom manzoni (!?) radosti kod ocenjivača zasigurno neće biti kraja. Ili makar pobuđenom interesovanju za srpsku vinsku scenu.

A u flaši

Kada se posmatra presek primljenih etiketa, u beloj kategoriji je gotovo podjednak broj šardonea i sovinjon blana. Iako je prokupac prethodne godine bio pravo otkrovenje, frankovka će na ovom nadmetanju biti nešto više zastupljena. Raduje podatak da se pojavljuju nova penušava vina, pa čak i roze varijeteti, a da će neuobičajeno velika konkurencija vladati u kategoriji roze vina, gde će se čak 18 etiketa boriti za titulu šampiona!

Konačno, iz takmičarskog ugla, najzanimljivija će biti odmeravanja snaga onih vina koja su postigla zaista fascinantne uspehe na svetskoj sceni u poslednjoj godini. Zaista je uzbuđujuć osećaj znati da će kroz proces validacije proći vina vinarije iz koje dolazi jedan Regionalni šampion sa Decantera, ali i vina koja su zauzela sam vrh i osvojila najsjajnija odličja na vodećim vinskim manifestacijama u Londonu, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj ili Italiji u direktnoj borbi sa sortnim protivnicima najpoznatijih svetskih proizvođača. Bila je doista potrebna velika hrabrost i te etikete proveriti na domaćem terenu, tu gde je najteže pobediti i gde se može pojaviti neki potpuno novi i neočekivani šampion iz senke.

Zasto, hvala svim učesnicima ovog, u ovom trenutku apsolutno jedinstvenog vinskog nadmetanja na tlu Srbije.

Nove nagrade

Posebnu pažnju privučiće novoosnovane kategorije nadmetanja na VTV 2014: Najbolja vina u cenovnoj kategoriji do 1.000 rsd i vino s najboljim odnosom cena i osvojenih poena, koje će poneti trofej – Best Buy!

Poslednji put izmenjenosubota, 12 decembar 2015 19:29
nazad na vrh

Srodni tekstovi