Vrhunska bordo vina iz Tri oraha

Vrhunska bordo vina iz Tri oraha

Boraveći nedavno u Srbiji bio sam na Srebrnom jezeru kraj Dunava, tačnije u vinariji Tri oraha u Velikom Gradištu. Nije mi trebalo puno da shvatim kakva se jedinstvena priča krije iza vrata ove vinarije koju drži ugledni beogradski doktor, profesor Radisav Šćepanović.

Oduvek sam smatrao da se vina moraju kreirati prvenstveno u glavi, zatim u vinogradu i tek onda u podrumu. Sve tri faze su jednako važne ali ako nisu ovim redom posložene ili ako ona prva nedostaje onda ne može doći do velikog vina. Ukoliko cilj nije unapred određen nego zavisi o dužini ili prohodnosti puta onda je rezultat uglavnom neizvestan, najčešće površan ili loš. 

Ideja, vizija, strpljenje i znanje jedini su put do uspeha u vinarstvu, a ako se tome pridoda i finansijska stabilnost vinarije koja omogućava dugogodišnje odležavanje svake berbe bez pritiska brzog povrata novca i neprihvatljivog podilaženja diktatima tržišta, onda je krajnji rezultat veliko vino baš kako su ga i zamislili u vinariji Tri oraha, s razlogom okvalifikovanoj kao najveća vinska tajna Srbije!

Tri oraha (20)
Otkrivanje vinske Srbije, Tomo Jakopović

Neopterećen ničim osim kvalitetom vina koje će proizvesti, dr. Šćepanović zasadio je najvažnije bordoške sorte (kaberne sovinjon, merlo i kaberne fran) ne očekujući ništa manje od onog što nudi najpoznatija svetska vinska regija Bordo. Osim u sortimentu, ugledao se profesor i u način proizvodnje bordoških vina svestan da osim kvalitetne sirovine samo veliki broj barik buradi može dati dobar i ujednačen presek jednog godišta berbe. A kako se u ovom slučaju radi o vinima koja su odležavala u čak 500 i 750 barik buradi onda je posve jasno o kakvom se velikom projektu radi i kakva se priča valja iza primarne ideje.

Impresivno izgleda nepregledni podrum kojeg bi jednostavnije bilo obići biciklom nego pešice, iako to nikako nije bila naša opcija jer smo ga razgledali u zanimljivom razgovoru i neretko probali vina iz pojedinih bačvica ne bi li dobili bolji uvid u vina od sve tri sorte u različitim razvojnim fazama. Obišao je potpisnik ovih redova nebrojeno mnogo vinarija na ovim prostorima, ali ovoliki broj uredno posloženih buradi punih vrhunskog vina nije video bliže od Italije ili Francuske!

Tri oraha (29)
Vina Bordoa kao uzor, degustacija u podrumu

U fokusu su nam bila dva vina nazvana po broju buradi u kojima su sazrevala, Tri oraha 500, koje je u 500 različitih burića odležavalo od dve od 12 godina, te Tri oraha 750 koje je provelo od jedne do 12 godina u neverovatnih 750 burića! Oba vina pokazuju izniman karakter, snagu i moć, dok istovremeno plene elegancijom. I upravo su to glavne odlike velikih vina, što ove dve crvene kupaže Tri oraha nesumnjivo jesu.

Odlikuje ih duboka rubinska boja s nešto svetlijim rubovima primetnim tek pažljivim pogledom promatrača, što već na prvi pogled sugeriše ozbiljnost. Na nosu umereno intenzivno, baš kako treba, a u širokoj lepezi aroma u naletima se smenjuju mirisi crnog bobičastog voća, najfinijeg hrasta, crne čokolade, začinske note crnog bibera i korijandera, te na kraju diskretno vanile i dima. Miris je dugotrajan i upečatljiv, a senzacije ukusa se nadovezuju na mirisne uz savršen odnos alkohola i mineralne svežine, te tanina na drugoj strani spektra.

Tri oraha (21)
Nepregledni redovi barik buradi u podrumu, Tri oraha

Posebno su impresivna kameno-slana mineralnost kojom vina obiluju i izražena kiselina zadržana u vinu bez obzira na visoku zrelost grožđa u berbi, što je svakako otisak teroara i ukazuje na visoki potencijal vinogradarskog položaja u Negotinskoj Krajini gde se vinogradi nalaze.

Taninska struktura je izrazito moćna i naglašena u savršenom suglasju tanina iz grožđa i onih pridošlih iz hrasta. Tanini su potpuno zreli, ali pružaju traženi otpor u odnosu jezika na nepce. U gutljaju svilenkasto mekano, a u retroukusu dugačko i pamtljivo. Deluje bezvremenski i osim za aktuelnu potrošnju vrlo je zanimljivo i za kolekcionare jer je pred ovim vinima još dugi niz godina u kojima će rasti na putu do vrhunca. Vina za meditaciju, ali pre svega za posebne trenutke u ugodnom društvu.

Mogu samo da zaključim da je bila prava privilegija posetiti vinariju Tri oraha, upoznati porodicu Šćepanović i probati njihova senzacionalna vina.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi