Metropoliten grill: Neponovljiva lakoća nenametljivog savršenstva

Metropoliten grill: Neponovljiva lakoća nenametljivog savršenstva

GRUPA uglednih biznismena se našla u čudu: šef sale ih je poređao u kolonu po jedan i poveo iza šanka, duž hodnika, gde počinju cevi i čuje se šištanje pare i ključale vode. „Gde nas to vodite?!” Gde, pa u predvorje gastronomskog raja - reče „šef” kuhinje na australijskom engleskom stojeći u oblaku pare ispred večito usplamtelih ringli, a tik uz veliki drveni sto nalik na onaj tajni, za 13 osoba - Leonardov...

„Metropoliten grill” restoran hotela Hyatt je ambar full of iznenađenja sa svih meridijana. Čim vas centralna vrata zarotiraju preko par mermernih stepenika uglađene atmosfere hotelskog giganta, mahnite nasmejanom licu na recepciji i odmah skrenite desno. Ukazaće vam se neobičan spoj artističkog enterijera, naznaka gastonomskih bahanalija i - 100%

ugođaja za sve generacije i prilike. Podeljen u nekoliko sektora, Metropoliten ipak deluje kao celina ispresecana samo lakim naznakama umetničkih artefakata, vijugavim ukrasnim prućem, grlićima vrhunskog vina što se pomoviše na hyatt-show-kitchen centralno postavljenom ovalnom stolu i gotovo neprimetnim pokretima osoblja koje kao da lebdi na mešavini mermera i grubog obojenog brodskog poda. Kako i dolikuje dobrom domaćinu koji stremi nebeskim visinama, prva odaja je „čistilište”. U ambijentu naslovne korice prestižnog enterijer magazina, sa najvećim foteljama na svetu, uz vinsku vitrinu od poda do visokog plafona nalazi se i poseban sto za tuce ljubitelja vrhunskih vina Of the World & Serbia koji će ih na licu mesta otkriti, na čašu degustirati, pa  možda i popiti. A potom preći u nepušački deo restorana, ili jedan stepenik više, u ovalni prostor u kome je dim dozvoljen. Kad se konačno udobno smestite listajući ponuđeni Wall Street Journal, Times ili lokalni Hyatt „Inspire” magazin, a pre nego zaronite u uzbuđujući jelovnik, odjednom shvatite: čar ovog carstva je u nenametljivosti.

Namerno izbegnuta uglađenost pijedestala savršenstva poručuje: ovo nije izložba već mesto gde se živi. I jede... A iza svega vrhunska tehnologija koja se brine o temperaturi, odsustvu mirisa, kombinaciji svetlosnih efekata u odnosu na doba dana, muzici koja naizgled huji iz čaše ili sočnog zalogaja, pravo, u samo vaše uvce. Ali istinska magija cveta u carstvu kutlača, bakarnog suđa i mađioničarskih šešira australijskog chiefa.

Tu, usred kuhinje koja se ne „čuje” na hranu, na debelom drvenom monolitu od parene bukve zvanom „chief's table”, svoje kulinarske aspiracije, veštine i maštu, u kooperaciji sa kuvarima iskazuju oni koji to kod kuće nemaju priliku da rade: ambasadori, direktori korporacija, vaši šefovi pa i svetski znani magnati. Živeo hedonizam! Ali ugođaj nije ništa manji ni u glavnoj sali restorana jer Metropoliten nudi akciju iz prvog reda - show kitchen. Flambirajući plamen povremeno bljesne kroz tajanstvene metar visoke tegle ispunjene neverovatnim đakonijama u maslinovom ulju, zidni roštilji se zažare a tajanstveni orijentalni začini zaigraju morsku pijavicu samo delić sekunde pre nego ih moćni aspiratori isisaju uz osmeh vrhunskih majstora svih kuhinja sveta.

I to nije sve: kao u neka stara vremena, gospoda, ali i dame, nakon obeda mogu preći u susednu prostoriju imena The Bar gde je sve podređeno opuštanju. Sofe, udobne barske stolice, buket najboljih konjaka i drugih žestokih pića presvučen neobičnim hrskavim grickalicama i začinjenim indijskim orahom. I naravno, poseban meni, sve do 02 časa izjutra.

Slasno sečivo

Ako ste baš mnogo gladni ili ste na ručku sa pratnjom - naručite specijalitet: karađorđevu sablju. Gotovo svi mesni specijaliteti Srbije na jednoj oštrici, biće dovoljno za oboje. Inače, u Haytt-u jelovnik nije glomazan. Vegeterijanska, pikantna i jela sa malim procentom ugljenih hidrata vešto su raspoređena. Nakon svih promocija ostane ponešto za „uspomenu” na papiru i jelovnik bi bio debeo kao enciklopedija, pa se ovde zadovoljavaju neprestanom kulinarskom edukacijom, pri čemu „À la carte” sezonski rotira dvadesetak vrhunskih specijaliteta dovedenih do savršenstva.

hyatt-lobi-grilla

Iako „metropolitenski” orjentisani, ovde se diče „izdancima” rodnog kraja - najboljim grilom u regionu. Bifteka, ramsteka, sočnih telećih stejkova uvek ima, ali ono što izdvaja su promocije svetskih kuhinja. Velemajstori orijentalnih kulinarskih veština iz Indije, Indonezije, sa Sejšela, sa začinskim pojasevima stotog dana nakon neprevaziđene teleće čorbice ponudiće vam tajlandski pileći zeleni sa patlidžanom i korijanderom, ili žuti kari za vegetarijance, pečene školjke sa biberom, „Udang Goreng” pržene račiće sa sosom od urmi ili jagnjeću potkolenicu sa prženom palentom i „Caponata” povrćem.

Svake srede posebna je ponuda ukusa Azije, četvrtkom nastupaju pasta i tapas („top” mediteranske kuhinje) a na mesečnom nivou su promocije slasti - francuski kolači, čokoladni, od koštunjavog voća, od plazme... Tu je za sve „kriv” sweetmaestro Lajoš koji beogradske slatkaroše baca u nesvest punih 13 godina. Kad se svemu dodaju specijalne gurmanske večeri „Skriveno blago Srbije” gde se otkrivaju tajne divljači i nepoznatih ali maestralnih domaćih vinara, te švedski sto nedeljom uz animaciju i edukaciju dece na vrhunskom nivou i dvojezično (dok roditelji prvi put na miru uživaju u đakonijama), razumete zašto se ovo mesto zove Metropoliten. Ne zaboravite, ovde već osam godina ljudi dolaze da se dive enterijeru & dizajnu, u prostoru gde poreklo, gen, nacija ne znače ništa. Ukoliko umete da uživate.

Structure:

60 mesta za pušače, 20 za nepušače, 42 mesta u isturenom odeljenju „The Bar”, 5 za šankom. Grill radi  6:30 do 10:30h (vikend 11h), pa od podneva do 23:30. (The Bar do 02h)

nazad na vrh

Srodni tekstovi