Merlo i kamember samo za odrasle

Merlo i kamember samo za odrasle

Vino: Quet Merlot 2013, Fruškogorski vinogradi
Hrana: Jelo od testa i kamember sira

Poprilično nas je zaintrigiralo vino Quet Merlot vinarije Fruškogorski vinogradi. Na zanimljivo oblikovanoj etiketi pročitali smo neobičnu oznaku „18+ Edition“. Vau! Da li to znači da je u elegantnom pakovanju nešto sexy?

Kako ni Slobodan Radeta, vlasnik škole kuvanja Il Primo, ni ja nismo ranije probali ovaj fruškogorski merlo, koji je izvesno vreme proveo u bariku, iskusni kuvar je rešio nešto krajnje neobično (za klasične šefove sa nosom u oblacima) – da pre konačne odluke o uparivanju konsultuje proizvođačev sajt www.fruvin.com. I tu lepo piše u smislu slaganja sa hranom: „Divljač, mesa sa roštilja, kamember sir.“

Quet 2

- Kamember sir! – uzviknu Slobodan i navuče specijalnu kapu za razmišljanje. Ponjuši divno crvenu, kao čist rubin tečnost u čaši, baci kapu u ćoše i zgrabi oklagiju. – Sad će da se valja, reče.

I kao da intrigantni zapis 18+ nije bio dovoljan da unese duh egzotike u našu „Il Primo“ priču, ovog ledenog aprilskog jutra pridružio nam se vinsko-globtroterski par koji već par meseci pobuđuje mnogo pažnje na vinskim manifestacijama širom Srbije – Šarin i Met, poznatiji kao Exotic Wine Travel.

Quet 5

Ovi mladi ljudi putuju već skoro dve godine manje poznatim vinskim regionima, obilaze vinarije, probaju vina i lokalne specijalitete, a sve to prenose najširoj svetskoj publici putem knjiga, interneta i svoje Exotic Wine Travel platforme „namenjene promociji kulture i manje poznatih ali jedinstvenih vina“, kako stoji na njihovoj web stranici. Pored izvrsnog poznavanja vina, Met tvrdi da Šarin sjajno kuva i da je ona stručnjak u obasti gastronomije, pa razmišljam da li će Slobodan Radeti danas kuvati pod „pritiskom“?

Quet 7

I dok lagano opipavamo puls vinca koje baš lepo i voćkasto miriše iz čaša, naš kuhinjski „učitelj“ kreće da vitla oklagijom po lisnatom testu.

- Danas me čeka još nekoliko različitih događaja sa mnogo kuvanja, rođendani, otvaranje izložbe, pa krećemo od ranog jutra. A za ovaj vinski doručak napravićemo nešto izuzetno jednostavno i efektno. U lisnato testo nalik na nekakav mirisni udobni jorgan, ubacićemo čitav kolut kamembera sa džemom od jagoda koji ćemo dodatno osvežiti rebarcima crvenog slatkog luka, „uozbiljiti“ cepkanim bademima, pa sve to zapeći u rerni da izgleda kao neki Wellington sa sirom umesto sa mesom.

Quet 12

Možda izraz „vinski doručak“ malo neobično zvuči, ali to prepodnevno doba oko 10-11 časova verovatno je najbolje vreme za degustaciju vina i upravo se u to doba najčešće rade „blajnd testovi“ jer su receptori na neki način još odmorni i nezasićeni mirisima i aromama koje nas normalno okružuju.

I dok Slobodan ušuškava divan beli koturić sira u razvučeno testo mi se trudimo da otkrijemo šta je to 18+ u ovom suvom sortnom merlou. Jedno je izvesno, ovo je vino veoma lagano za piće, nije mlado po berbi (2013) ali deluje mladalački jer je sve lepo uklopljeno i lepršavo. Ništa ne štrči, ništa ne zahteva specijalnu pažnju i pripreme. Iako ima solidnih 13 % alkohola, uz razgovor popićete čašu, dve, tri i tek ako se totalno koncentrišete na nepce držeći vino u ustima počećete da primećujete sitnu igru mekih tanina pa i deliće onoga što je navedeno u specifikaciji proizvođača: aroma šljive, borovnice, kupine i čokolade, kao i specijalne „dodatke“ koji se javljaju od upotrebe najkvalitetnijeg srpskog barika, a odlikuju se kao arome bilja, čokolade i duvana.

Quet 10Vinski globtroteri, Met i Šarin

I taman toliko dok smo stekli prvi utisak, iz rerne iskače naš specijalitet koji divno zapečen neobično podseća na slavski kolač. Avaj, tu nastaje muka da impresiju prenesemo gostima, jer kako se kaže „slava“ i „slavski kolač“ na engleskom? Kako im to objasniti kad oni to nemaju? I upravo zbog toga sve prebacujemo na šalu i pokušaj da pronađemo originalno ime za jelo koje izgledom budi razne asocijacije, od lepo upakovanog paketa, pa sve do pune pelene, što izaziva smeh. Ili je to zbog merloa koji sve brže klizi i onog 18+? Ali, prava egzaltacija nailazi sa prvim zalogajima. Iz reš korice testa izliva se istopljena divna bela aromatična sirna krema prošarana komadićima crvenog luka i slatkim jagodama, a teksturu besprekorno ukrašava prženi badem. Slast i strast krckaju pod zubima, dok kompletni doživljaj najbolje opisuje predivna Šarin:

- Merlo je svež i voćan sa nevelikom taninskom strukturom, ali slankasti i pomalo „mesnati ukusi“ iz sira daju mu daleko višu kompleksnost. U ovom slučaju, Merlot je dosta jednostavno vino ali u kombinaciji sa ovim sirom stiče lepu dimenziju i još mi se više dopada njegova struktura, pa i boja.

Quet 16Gotovo je kad ja kažem, Slobodan Radeta

Jednostavno, brzo, lako i krajnje efektno, zajednički je zaključak ovog internacionanog druženja kome je nedostajao samo, pa bar još jedan karton Quet Merlot vina...

Ukupno maksimalno vreme spremanja hrane: priprema 10 i pečenje u rerni oko 20 minuta.

Quet 21

Slikali, pričali, u vinu i hrani uživali: Ivana Čutura (foto), Met & Šarin

nazad na vrh

Srodni tekstovi