U Londonu srpska vina bolja od hrvatskih!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
U Londonu srpska vina bolja od hrvatskih!

Na takmičenju International Wine and Spirit Competition (IWSC), verovatno najmasovnijem na svetu, koje se po 45. put održalo u Londonu uz učešće vinara iz 90 zemalja, Vinarija Aleksandrović zabeležila je stoprocentan uspeh - svih šest poslatih etiketa okitile su se bronzanim odličjem! Uspehu domaćeg vinarstva pridružila se i vranjanska Vinarija Aleksić, sa takođe bronzanim vinom Sevdah, belom kupažom u kojoj dominira smedervka, jedna od najpotcenjenijih domaćih autohtonih sorti!

Žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka uključujući i deset sa titulom Master of Wine, odlikovao je Trijumf Gold 2012, Trijumf Barrique 2012, Trijumf Noir 2009, Regent Reserve 2009, Regent Reserve 2008 i Rodoslov Grand Reserve 2006, vina koja ćete moći da probate na predstojećem prvom Festivalu šumadijskih vina koje se održava na Oplencu u Kraljevoj vinariji 14. i 15. juna.

sevdah

Inače, analiza dobitnika ovogodišnjeg IWSC nadmetanja ukazuje na pojedine zanimljive stavke. Tako, od ukupno dodeljenih 43 Gold Outstanding (GO) medalja, ili kako se to kod nas zove „veliko zlato”, svega 12 je pripalo crvenim vinima, dve medalje rozeu, dok su preostale podeljene između belih, predikatnih i penušavih vina, od čega su ova poslednja znatno zastupljena. Da li to znači da žiri ima bolje naštimovan nos na mehuriće i da crveno vino više nije u modi? A o popularnosti (ili možda kvalitetu) pink vina na svetskom nivou, da ne govorimo.

Druga činjenica je možda još zanimljivija. Kad je reč o ex-YU vinskom teroaru, frapantan je možda podatak da prema objavljenim rezultatima nijedno Hrvatsko, BiH ili Makedonsko vino nije ponelo medalju! A, u neku ruku, sličan trend će se, koliko saznajemo, nastaviti i kad budu objavljeni rezultati sa ovogodišnjeg Decantera.

Čast pomenute regije, uz srpska vina, odbranili su i Slovenci sa samo jednom manje osvojenom bronzom (šest) i posebno vina iz Crne Gore, gde su Plantaže osvojile dva srebra za Montenergin Cheval 2010 i Vranac Pro Corde 2011, te bronzu za Chardonnay Pro Anima 2012 i Montenegrin Vranac 2010. Njima sve čestitke, uz opasku da treba razmisliti zašto su, recimo, Mađari ili Rumuni osvojili po pregršt odlikovanja, pa stigli i do zlata. Razmislimo!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama