Srbija i zvanično u vinskoj istoriji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srbija i zvanično u vinskoj istoriji

Sa nešto više od godinu dana zakašnjenja prema ranijim najavama, u Bordou je 31. maja 2016. godine otvoren prvi vinski tematski park i najveći muzej vina, gde je mesto u stalnoj postavci našla i 21 etiketa vina iz devet šumadijskih vinarija!

muzej vina aleksandrovicVesna Pacail, predstavnica Udruženja vinara Šumadije u Francuskoj, i Božidar Aleksandrović na otvaranju vinskog muzeja u Bordou

- Građevina muzeja prostire se na više od 13.000 kvadratnih metara i procena je da će prve godine primiti pola miliona posetilaca, od ukupno šest miliona koliko godišnje obiđe Bordo – kaže Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije Aleksandrović i predsednik Udruženja vinara Šumadije, koji je prisustvovao otvaranju muzeja. – Velika je čast što smo deo te svetske izložbe, kao regija koja je do pre neku godinu tek pominjana u svetu vinarstva. Vina ovde prisutnih šumadijskih vinarija našla su se u stalnoj postavci zahvaljujući rezultatima na najprestižnijim takmičenjima, ili su u usponu i traže svoje mesto na srpskom tržištu.

muzej vina 00

Svečano otvaranje „Grada vina” (La Cité du Vin) izazvalo je veliko interesovanje u javnosti, a pompeznoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i predsednik Francuske Fransoa Oland. Iako u svetu postoje i drugi vinski muzeji, poput California Wine Museum u SAD, Hameau Duboeuf u Francuskoj i Koutsoyannopoulos Wine Museum u Grčkoj, ovaj u Bordou je definitivno najmonumentalnije zdanje na svetu sa izuzetno širokom pokrivenošću svih tema koje se odnose na vino i vinsku kulturu. U kompleks je uloženo preko 85 miliona eura, a sadržaj zauzima sveobuhvatan pogled na vina kroz mnoge kulture, civilizacije i vreme. Objekat je arhitektonski dizajniran tako da se ima utisak prolaska kroz vino u čaši, jer su horizontalne i vertikalne linije povezane u jedinstveno neprekidno kretanje.

muzej vina 05

Ono što možete da očekujete od La Cite du Vin je potpuno impresivno, a čulni pristup u vidu 20 tematskih oblasti je neopisiv. Na raspolaganju su brojne projekcije, prezentacije vinskih regija, vinoteke, degustacije koje vode vrhunski eksperti, odlazak u vinograde, mogućnost učestvovanja u samom tehnološkom procesu proizvodnje vina, a sam sadržaj muzeja predstavljaće vinske regije sa svih kontinenata, kao i naučnu, istorijsku i kulturnu baštinu vezanu za vino. 

muzej vina 02

Signalizacija je na tri jezika, a pomoć stručnih vodiča dostupna je na osam, što znači da su vam brojni saveti stručnjaka na raspolaganju za obilazak svih 10 spratova zgrade muzeja. To je ujedno garancija da vam ovde neće nedostajati nikakva vinska roller coaster vožnja ili fontana vina da pojača utisak. 

Inače, domaći ljubitelji vina moći će sva vina izložena u muzeju u Bordou da probaju već 11. juna u Topoli tokom Trećeg Festivala šumadijskih vina

muzej vina 06

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama